În cea de-a treia zi a vizitei ad limina apostolorum, după Sfânta Liturghie celebrată în Bazilica Sf. Ioan din Lateran, Episcopii catolici din România au efectuat  o vizită de lucru la Congregația pentru Educație Catolică din Roma.

Congregația pentru Educație Catolică

A fost instituită de Papa Sixtus al V-lea prin Constituția Immensa, din 22 ianuarie 1588, sub numele de „Congregația pentru universități și studii romane“, pentru a supraveghea educația oferită la universitățile din Roma și la alte universități notabile cum ar fi Bologna, Paris sau Salamanca.

Papa Leon al XII-lea, în 1824, a creat „Congregația Studiorum” pentru a conduce școlile statelor papale. Din 1870, această Congregație și-a exercitat autoritatea și asupra altor universități catolice. Reforma Curii realizată de către Papa Pius al X-lea în 1908 confirmă această misiune. În 1915, îi era încredințată sarcina de a supraveghea funcționarea seminariilor, care până în prezent depindea de Congregația Consistorială. Apoi ia numele de „Congregatio de Seminariis et Studiorum Universitatibus”.

În 1967, Papa Paul al VI-lea a numit-o „Congregatio pro Institutione Catholica”. Constituția apostolică Pastor Bonus al Papei Ioan Paul al II-lea din 1988, o va denumi „Congregația pentru Educația Catolică, pentru seminarii și instituțiile de învățământ“ (Congregatio de Seminariis atque Studiorum Institutis).

Pe 25 ianuarie 2013, prin Scrisoarea Apostolică sub formă de motu proprio Ministrorum institutio, a Papei Benedict al XVI-lea, se transferă jurisdicția asupra seminariilor la Congregația pentru Cler și i se conferă congregației numele actual.

Actualii Superiori ai Congregației sunt:

Prefect: Card. Giuseppe Versaldi

Secretar: Exc. Mons. Angelo Vincenzo Zani

Subsecretar: P. Friedrich Bechina, F.S.O.

ACC

(Sursa foto: Pr. diacon Marius Cîmpean)