În Eparhia de Cluj-Gherla am sărbătorit copilăria în ziua de sâmbătă, 8 iunie. Copii din 24 de parohii, alături de preoți și însoțitori, au luat parte la Întâlnirea Eparhială a Copiilor în cea de-a 13-a ediție a sa. Această ediție, care a avut tema „Isus ne iubește pe toți” și motto-ul „Lăsați copiii să vină la mine” (Luca 18,16), s-a desfășurat la Gârbău, în protopopiatul Cluj II.

Vineri după-masă tinerii animatori s-au reunit în curtea Școlii Generale din comună pentru a se cunoaște, pentru a se ruga înainte de eveniment și pentru a lucra împreună, pregătindu-se pe ei înșiși, spațiul, și materialele necesare. Activitățile de pregătire au avut loc atât vineri seara, cât și sâmbătă dis-de-dimineață, înainte de sosirea participanților. Sâmbătă dimineață primii copii sosiți au fost cei din Tihău, de la parohia care va găzdui următoarea ediție a întâlnirii. Animatorii i-au întâmpinat cu bucurie și i-au invitat la joc și dans. Lor li s-au alăturat și alți copii, pe măsură ce soseau. La ora 10 au început pregătirile pentru Sfânta Liturghie, iar după câteva minute copiii l-au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Florentin, care a venit în procesiune de la biserica parohială alături de preoți și de câte doi copii reprezentanți ai fiecărei parohii participante.

Corul „Allegria” al parohiei Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca a întâmpinat procesiunea, prin cântece vesele, caracteristice sărbătorii zilei. Cântecele corului din timpul Liturghiei au răsunat în tot satul, atrăgând atenția celor de aproape și celor de departe asupra lui Isus, cel prezent în mijlocul copiilor, și centrul celebrării Euharistice. Sfânta Liturghie a fost oficiată în foișorul din curtea școlii, amenajat pentru această celebrare cu mare grijă și atenție de enoriașii parohiei gazdă, sub îndrumarea părintelui Alin Mureșan. Preasfințitul Florentin, în dialogul purtat cu copiii, a subliniat faptul că ei sunt cei pentru care s-au rugat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru părinții, frații, bunicii și profesorii lor.

În cuvântul de învățătură, pornind de la tema întâlnirii, le-a adresat copiilor întrebări și le-a oferit îndemnuri, ajutându-i să fie mai conștienți de câteva elemente cheie pentru viața lor de credință și pentru o mai bună relație cu Dumnezeu și aproapele. Cine este Isus? Fratele nostru. De unde știm că Isus ne iubește? Și-a dat viața pentru noi și a luat asupra lui pedeapsa păcatelor noastre. Cum îi arătăm lui Isus că îl iubim? Prin faptele noastre bune, prin rugăciune, respectarea poruncilor, a poruncii iubirii. Cum arătăm iubirea față de părinți? Prin cuvinte și gesturi. După acest răspuns, Episcopul i-a invitat pe copii să îi îmbrățișeze pe cei dragi din jur: părinți, însoțitori, prieteni. Îndemnul oferit la final copiilor a fost de a fi semn al iubirii lui Dumnezeu în lume și de a păstra aprinsă flacăra iubirii față de Dumnezeu și de aproapele, ei fiind viitorul Bisericii și al societății.

După Sfânta Liturghie a urmat pauza de prânz, unde copiii s-au bucurat de bunătățile pe care le-au pregătit părinții în pachețelele luate de acasă. Cei mici s-au bucurat apoi nespus în a doua parte a zilei, la jocurile pregătite pentru ei în cadrul festivalului copiilor: au avut parte de distracție, râsete, concentrare și provocări în diferitele activități la care au luat parte: jocuri de agilitate, de competitivitate, jocuri cu apă, de logică, de îndemânare, de creativitate, potrivite pentru fiecare copil. Copiii, animatorii, dar și Preasfințitul Florentin s-au distrat deopotrivă, împreună, de la un capăt la celălalt al terenului de sport destinat activităților de după-masă. Spre finalul festivalului, baloanele împletite au fost cele care au dat un plus de bucurie copiilor și mai multă culoare zilei deja frumoasă și însorită.

Chiar și fără scenă, copiii și-au dovedit talentele deosebite la momentul recunoașterii parohiilor prezente, uimind pe cei prezenți, din partea cărora au primit rânduri de aplauze, unele după altele. Pe măsură ce au fost chemați în mijloc pentru înmânarea diplomelor de participare, unii au cântat pricesne, alții au rostit poezii, dar cei mai mulți au preferat să rostească o rugăciune către Dumnezeu Tatăl sau către Fecioara Maria, individual sau ca și grup. La finalul celei de-a treisprezecea ediții, copiii au aflat și unde se vor întâlni, din nou, cu toții împreună în anul următor: la Tihău, în protopopiatul Ileanda.

Mulțumim părintelui Alin și parohiei „Sf. Arh. Mihail și Gavril” pentru găzduire, animatorilor pentru implicarea și punerea lor în slujba Bisericii și totodată preoților și însoțitorilor care au făcut totul posibil pentru a-i aduce pe copii împreună. Vă mulțumim și vouă, celor care ne-ați susținut în rugăciune sau prin sprijin material pentru buna organizare și desfășurare a evenimentului, precum și tuturor celor fără de a căror aport această întâlnire nu s-ar fi realizat.

Preluat de pe cluj.astru.ro