În acest an, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, parohia greco-catolică din Haieu – Băile „1 Mai” și-a sărbătorit hramul printr-o Veghe de rugăciune care a început în după-amiaza zilei de 07 septembrie și o Sfântă Liturghie celebrată în ziua sărbătorii, pe 8 septembrie 2023. La sărbătoarea hramului au luat parte mai mulți preoți din Eparhia de Oradea, seminariști, două surori din Congregația „Maria Bambina” din Dieceza de Iași, credincioși ai locului și din comunitățile învecinate. De asemenea, au fost prezenți pe parcursul orelor de rugăciune mulți turiști, de diferite confesiuni, aflați în stațiunea metropolitană a orașului Oradea.

Seara de veghe a fost deschisă de slujba Vecerniei, celebrată de pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea, în ziua premergătoare sărbătorii mariane care deschide calendarul liturgic de rit bizantin:

„Veniți toți credincioșii să alergăm la Fecioara!”– ne-a spus pr. Olimpiu în cuvântul adresat la finalul Vecerniei, care a cuprins mai multe repere istorice și actuale dedicate Nașterii Fecioarei Maria, o invitație care s-a perpetuat pe parcursul orelor de rugăciune continuă, când stațiunea turistică a devenit și loc de spiritualitate.

„Doresc să amintesc că înaintea lui Cristos, nașterea unei femei era considerată o nenorocire. O pedeapsă aruncată de Dumnezeu. Nașterea unei fetițe era considerată o pacoste, copila putând fi suprimată fără mari probleme. Femeile nu aveau drepturi și Biblia a fost invocată pentru a justifica acest lucru. Ei spuneau atunci, că Dumnezeu nu a vorbit niciodată unei femei, singura femeie fiind Sara, soția lui Avraam. (…) Femeile erau considerate mincinoase din naștere, prin natură, prin esență, prin constituție. O chestiune atât de gravă și bine-înrădăcinată încât ele nu aveau dreptul să depună mărturie. Însă, cea care de atunci era considerată o creatură umană mincinoasă și impură prin definiție, total inferioară, va fi privită diferit prin venirea lui Cristos. În Evanghelie, femeile sunt la un nivel superior, pentru că ele vor fi vestitorii Învierii… un rol destinat numai îngerilor. Numele femeii care se naște astăzi este ‘Maria’. Evanghelistul Luca introduce în mod deliberat numele. Oare de ce? Pentru noi astăzi ‘Maria’ este un nume dulce, frumos, drag, dar cu siguranță nu era la fel în acele vremuri. În Biblie există o singură MariamMyriam, Maria – sora lui Moise. Iar până la mama lui Isus nimeni nu va mai fi numit așa, pentru că era atunci, un nume blestemat.

Iubiți credincioși, astăzi celebrăm ziua de naștere a Mariei, Maica Domnului. Și pentru cei care nu au o tradiție solidă a Bisericii, aceste sărbători ar putea părea inoportune. De ce să tot amintim de Maria, dacă ea nu este Dumnezeu? De ce să cinstim statuile sau icoanele? Nu este aceasta o formă de idolatrie? – întreabă pr. Todorean în predica sa. În realitate, fie statuile, fie icoanele, fie devoțiunile mariane ale poporului creștin, sunt un mijloc necesar pentru credința noastră. Avem cu toții un trup și nu doar atât, avem un suflet. De aceea avem nevoie cu toții de a vedea, a atinge, a auzi, de a lua un model concret de urmat. Noi nu adorăm statuile sau icoanele Mariei și nici nu credem că statuia sau icoana este un zeu căruia să ne închinăm, ci ne adresăm ei pentru că ea, datorită unui privilegiu special Fecioara Maria este legată de fiul ei, Fiu care este Dumnezeu. Ne adresăm ei pentru că ea a fost o femeie plină de Harul Spiritului Sfânt și un model de viață pentru noi toți. Virtuțile pe care Fecioara Maria le-a avut sunt un exemplu pentru noi, ba mai mult, o viață pe care ne-am putea-o dori fiecare. Să fim sinceri. Dacă am putea decide cum să înfruntăm greutatea zilei, cred că fiecare dintre noi ar fi mulțumit dacă ar putea spune «mi-ar plăcea să pot abandona păcatele mele, viciile mele și modurile mele greșite cu care tratez persoanele pe care le iubesc», «mi-ar plăcea să pot trăi viața mea cu aceeași intensitate cu care a trăit Maria», deși Fecioara Maria, așa cum spune un cântec marian «este de neatins». Ea a a fost ferită de orice formă de păcat, în onoarea Fiului Ei care este fără de păcat. (…) Privesc la Maria și îmi spun «Orice se va întâmpla în viața mea, niciodată nu îmi voi pierde demnitatea pentru că am un exemplu de urmat». Maria – câtă încredere în Dumnezeu trebuie să fi avut această tânără femeie pentru a înfrunta tot ceea ce i s-a întâmplat! De aceea, atunci când îmi va fi frică să fac anumite alegeri, pentru că aș putea să îmi pierd reputația, voi privi la Maria. (…) Atunci când nu mai cred în ceea ce am în interiorul meu, voi privi la Maria și mă voi închina înaintea puterii acestei femei. Nu întâmplător, rugăciunea cea mai răspândită în familiile creștine este Rozariul. Să învățăm să medităm misterele vieții sale, mai ales atunci când avem o îndoială, când nu știm ce să facem sau să nu facem. Maria, prin exemplul său de viață ne va ajuta să înțelegem în ce direcție să mergem.” (pr. Olimpiu Todorean)

În programul Veghii de rugăciune de la parohia „Nașterii Maicii Domnului” au urmat Paraclisul Maicii Domnului și rugăciunea Sfântului Rozariu a credincioșilor prezenți. Sr. Iuliana și Sr. Clara, din Congregația Maria Bambina, sosite de la Bacău special pentru sărbătoarea hramului, au condus devoțiunea Coroniței Divinei Milostiviri. La ceas de seară, pr. Vasile Pâncotan, primul paroh al bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Băile „1 Mai” a celebrat Acatistul Maicii Domnului. Toți cei prezenți au parcurs împreună cu pr. Valentin Ilea, din parohia Ioaniș, Calea Sfintei Cruci, iar apoi au cântat împreună cu pr. Mirel Demian din parohia „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frețiu” din Oradea, Acatistul Fericiților Episcopi Martiri. Ca devoțiune predilectă adusă Sfintei Fecioare Maria, a fost rostit un nou mister al rugăciunii Rozariului, la orele 22.45. Momentul cel mai profund, spre miez de noapte, a fost Adorația Euharistică, animată de credincioasa Diana Mocan. În fața Preasfântului Sacrament, credincioșii au putut contempla misterul Vieții Sfintei Fecioare Maria și al propriei existențe.

Seara de rugăciune a fost transmisă în direct de Radio Maria România și Maria TV credincioșilor din țară și străinătate, care nu au reușit să ajungă la Băile „1 Mai”, dar au trecut pe parcursul anilor pragul acestei biserici ca turiști sau vizitatori. În acest sens, aici, la Băile „1 Mai”, Sfânta Fecioară Maria este cu adevărat o Stea a Evanghelizării, acesta fiind și al doilea hram al parohiei primit în anul 2000, la ctitorirea bisericii, din partea TelePace Italia.

În ziua de 8 septembrie a.c., a fost celebrată Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți: pr. Vasile Pâncontan, pr. Crișan Ioan, pr. Mirel Demian, pr. Olimpiu Todorean, pr. Merca Alexandru din parohia greco-catolică Betfia. La Sfânta Liturghie au participat toți cei care fac parte din această comunitate, alături de credincioși veniți din Oradea sau din alte colțuri ale țării. La final, artistul Remus Bondar, credincios al acestei parohii, a susținut pentru toți cei prezenți un scurt concert de pricesne dedicate Maicii Domnului. În spirit familial, celebrarea a fost urmată de o agapă frățească în curtea casei parohiale la care au luat parte toți cei prezenți la hramul parohiei.

O notă specială a acestei sărbători a fost adusă prin prezența surorilor Congregației „Maria Bambina” de la Bacău. Reprezentarea Fecioarei Maria Copilă [Maria Bambina], a cărei statuie a fost dăruită în 2021 parohiei din Băile „1 Mai” de surorile din Milano ale acestei Congregații, s-a aflat în mijlocul credincioșilor prezenți la hram, unii dintre ei trimițând mărturii personale despre roadele aduse de rugăciunea la Sf. Fecioare Maria Copilă în viața lor. Acest simulacru a ajuns aici ca „dar din partea prietenilor din Milano” pentru resfințirea lucrările de renovare ale acestui lăcaș pe 4 septembrie 2021, de Excelența Sa arhiepiscopul Maury Buendía, pe atunci Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.

„A fost o bucurie foarte mare să fim aici de sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, un dar al Sfintei Fecioare care a dorit să fim aici. A fost foarte emoționantă Veghea din seara de 7 septembrie, a fost foarte plăcut să văd o comunitate de credincioși și de preoți care se roagă împreună. Ne-a umplut de speranță și de încredere. Totul a fost diferit, pentru că nu am mai participat la aceste celebrări în rit bizantin.”, a spus la final sora Iuliana, de 23 de ani călugăriță a Congregației „Maria Bambina”, care își desfășoară activitatea în Casa de timp familial de la Fărăoani.

A fost o surpriză și pentru sora Clara, din aceeași Congregație, care a răspuns invitației gazdelor acestei parohii de a reveni la parohia din Băile „1 Mai”: „ne-a bucurat invitația să fim aici, după doi ani de când am fost prima oară. Atunci am rămas plăcut impresionate de biserică, dar experiența de acum a făcut să crească trăirea noastră comună și am înțeles mult mai bine ritul bizantin. Mi-a plăcut în primul rând, ideea de Veghe, de rugăciune continuă cu devoțiuni specifice ritului oriental și latin, împreună. Aceasta a fost un timp de pregătire, încununat cu Sfânta Liturghie la care au participat mulți preoți și multe persoane. Toată biserica răspundea la celebrarea Liturghiei, lucru care ne-a făcut să ne simțim acasă. Am avut posibilitatea să ‘degust’ spiritualitatea bizantină, iar aceasta este ceea ce ne hrănește viața spirituală: să ne dăm timp dedicat rugăciunii. Și ideile sunt bune, dar experiența spirituală este ceva ce rămâne în inimă și o voi duce cu mine tuturor surorilor.”

Sfânta Fecioară Maria, Stea a Evanghelizării, să vă binecuvinteze viața!

Pr. Stefan Madarasi


Sursa: egco.ro