La Mănăstirea Sfântului Anton de Padova din Gherla a fost sărbătorit hramul luni, 13 iunie 2022, în Sărbătoarea Sfintei Treimi – a II-a zi de Rusalii. Lângă biserica de lemn în stil maramureșan care străjuiește dealul din partea de răsărit a orașului a fost celebrată Sfânta Liturghie, în aer liber, de către pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla și alți peste 10 preoți din Gherla și împrejurimi, dar și din Cluj-Napoca.
Frumoasă tradiție ce reunește an de an pelerini din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla la Mănăstirea de lângă Gherla, celebrarea din Sărbătoarea Sfântului Anton, a reunit și în acest an persoane consacrate – între care surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din comunitatea OSBM de la Gherla – și sute de credincioși, cei mai mulți din Protopopiatul Gherla. Împreună, în cadrul deosebit al zonei în care se află mănăstirea, cu toții au adus jertfă de mulțumire Sfintei Treimi și s-au încredințat marelui făcător de minuni.
Predica, rostită de pr. Marcelin Rotaru, profesor la Seminarul Teologic și la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, a fost o invitație la a urma în viață calea spre sfințenie așa cum a urmat-o și marele Sfânt Anton: „Să ne dorim sa vedem cerul deschis, încă din această viață.” Părintele a oferit, după exemplul sfântului, trei căi de a deschide cerul. Cea dintâi: „rugăciunea perseverentă. Noi astăzi avem mare nevoie de un cer deschis, de o prezență a lui Dumnezeu în viața noastră. Dumnezeu este Dumnezeul tuturor. Problemele noastre nu se rezolvă pe orizontală, ci pe verticală, cu Dumnezeu. Problemele noastre apar pentru că nu mai folosim cheia rugăciunii. De ce tace și nu răspunde Dumnezeu? Tocmai din acest motiv.”
A doua cale de urmat: „Ascultarea necondiționată de Dumnezeu – a mea (voluntar și personal). Ascultarea de Dumnezeu duce la ascultarea ierarhică. Ascultarea de Dumnezeu conduce la toți ceilalți, fiind deasupra tuturor. Ascultând de Dumnezeu vom fi binecuvântați. Trebuie să avem grijă de cum ne purtăm unii cu alții, iar aceasta poate condiționa ascultarea lui Dumnezeu față de nevoile noastre, cererea de vindecare ș.a. Nu întotdeauna ascultarea de Dumnezeu este logică și confortabilă (cum s-a întâmplat în cazul lui Avraam, căruia i se cere să își sacrifice fiul, sau în cazul fiilor lui Noe, care îl ajută pe tatăl lor, din insistența lui pentru ascultare, să construiască corabia).”
În cel de-al treilea rând, a continuat pr. Marcelin Rotaru, „cerul este deschis prin dăruire gratuită: dărnicie, milostenie, pomană. Spre exemplu, Corneliu avea două chei: rugăciunea și pomenile (zeciuiala). Toată casa lui Corneliu a devenit casă de creștini datorită rugăciunii și pomenilor lui Corneliu. Dăruirea să fie cu bucurie, pentru că știi, ca și creștin, că ești binecuvântat de Dumnezeu și tot ce ai în viață ai de la Dumnezeu. Nimeni nu e prea sărac să dea. Ilie a fost trimis la cea mai săracă văduvă și aceasta i-a făcut turtă din ultima măsură de făină de care dispunea. Apoi Dumnezeu îi binecuvântează vasul cu făină și cu untdelemn, ca să nu i se mai golească niciodată.”
„Și tinerii, și studenții sunt chemați să dăruiască. Din «pachețelul» lui, tânărul care avea 5 pâini și 2 pești a hrănit peste 15.000 de oameni, pentru că i le-a dat Domnului. Nu suntem nici prea mici, nici prea tineri, nici prea bătrâni, nici prea deștepți să dăruim. Oricine îl poate face pe Dumnezeu să deschidă Cerurile. Anania și Safira, care au refuzat să dea tot, nu au sfârșit bine. La fel și tânărul bogat care ratează mântuirea din cauza bogăției lui.” Părintele a încheiat, spunând: „Sfântul Anton a folosit toate cele trei căi. Iartă-ne, Doamne, pentru că nu ne rugăm, nu te ascultăm, că ne zgârcim deseori.”
La încheierea Sfintei Liturghii s-a făcut rugăciunea de binecuvântare a crinilor, astfel încât cei prezenți au dus la casele lor frumosul simbol al crinului sfințit, binefăcător, înmiresmat, asemeni harurilor ce se coboară prin mijlocirea puternică a Sfântului Anton.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro