Hramul Catedralei greco-catolice clujene „Schimbarea la Față” din Anul Domnului 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, an dedicat Episcopului mărturisitor Iuliu Hossu -, sărbătorit în cadrul unei celebrări arhierești solemne, duminică, 5 august 2018, a fost un nou prilej de rugăciune de mulțumire, dar și privire retrospectivă și încredințare în mâna lui Dumnezeu. Celebrarea a marcat și momentul aniversării celor 16 ani de la Întronizarea Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu în tronul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla (la Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului din anul 2002), ca urmare a numirii sale de către Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea prin documentul Pascendi Dominici gregis.

La masa altarului, alături de Episcopul eparhial, au concelebrat Mons. Călin Bot vicar general, pr. Cristian Arinel Sabău protopop de Cluj I, pr. Florian Virgil, preot din generația care a păstrat continuitatea Bisericii în clandestinitate, pr. Ioan Laurean Daboc protoegumen al Ordinului „Sf. Vasile cel Mare”, pr. Lazăr Teodor paroh și pr. Florin Isac, ceremonier. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți teologi ai Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.

În cuvântul de învățătură, pornind de la evanghelia duminicii a 10-a după Rusalii, Mt. 17,14-23 (a vindecării unui lunatic), PS Florentin a invitat: „să ne punem și noi în scenă, să ne cântărim credința, dorința noastră de a primi miracole de la Isus. Să ne alăturăm acestui tată îndurerat care cere vindecare pentru fiul său și să ne punem problema profunzimii credinței noastre. Isus împlinește miracolul cu un firesc și o simplitate extraordinară.” În acest context, Ierarhul a pus întrebarea: „Ce este credința?”, și a oferit răspuns: „Ne amintim din catehism: este una dintre virtuțile teologale alături de speranță și de iubire. Credința este adeziunea liberă, personală, conștientă, pe care persoana umană o face față de întregul adevăr revelat de Dumnezeu, pentru a-l trăi și a-l transforma în fapte prin viața sa. Credința este condiția necesară pentru mântuire – o spune Evanghelia de la Marcu, o spune și Isus în repetate rânduri: «credința ta te-a mântuit, mergi în pace!» – după vindecare, după exorcisme, arătând că minunile din viața noastră depind de credința noastră. Există o legătură directă între credință și ceea ce Dumnezeu poate lucra prin noi sau în noi, prin puterea harului, a Spiritului Sfânt. Sfântul Ioan Gură de Aur spune foarte frumos, metaforic: «Credința are două aripi, postul și rugăciunea»”.

A fost argumentat în continuare legătura care există între credință, rugăciune și post. În timp ce postul este „un îndemn la echilibrul spiritual”, rugăciunea este „respirația sufletului, este aceea care menține legătura noastră cu Dumnezeu”. De aceea „credința se alimentează prin rugăciune și prin post. Nu este suficientă doar o credință mică, o credință moderată, pentru că riscul este ca această puțină credință să devină necredință în momentul încercării. Hristos dorește să știm cu toții că am primit puterea Spiritului Sfânt prin Botez, o primim în continuare prin Sfintele Taine, o avem! Depinde de credința noastră cum o vom putea ști utiliza pentru noi, sau pentru ceilalți, dacă este nevoie”.

Momentul Schimbării la Față a Domnului nostru Isus Hristos, a fost numit „o prefigurare în care Apostolii, pentru o clipă, primesc harul de a-l vedea pe Hristos cu ochii credinței așa cum era El de fapt: strălucitor în gloria Tatălui. Întrupându-se, El nu a abandonat în niciun fel această glorie pe care o avea, ca și Cuvânt al lui Dumnezeu”. A urmat mențiunea: „La aceasta suntem chemați și noi, să ne deschidem ochii credinței și să îl putem vedea pe Hristos în jurul nostru, în frații noștri, să îI recunoaștem urmele în viața noastră. Hramul Catedralei noastre este și un îndemn la fi tari în credință.”

Au fost apoi reamintite datele de referință ale unui scurt istoric al bisericii catedrale, locaș zidit între anii 1775-1779, în stil baroc, pentru o comunitate a călugărilor franciscani minoriți. „În anul 1924 această construcție este oferită, de către Papa Pius al XI-lea, decanatului (protopopiatului) de Cluj, care făcea parte din Arhidieceza Blajului. De abia în 1930, prin documentul Solemni Conventione, această construcție devine Catedrala Episcopului de Cluj-Gherla, odată cu mutarea sediului de la Gherla la Cluj. Episcopul Iuliu Hossu este cel dintâi care celebrează în această Catedrală Sfânta Liturghie, ca Eparh de Cluj-Gherla. Sediul prescris prin acest document din 5 iunie 1930, se va muta la Cluj în 1932. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această biserică catedrală, îi mulțumim și pentru hramul pe care ni-l pune în fața ochilor sufletului.”

În încheierea cuvântului său, PS Florentin a dorit să îi mulțumească Bunului Dumnezeu pentru cei 16 ani de episcopat, „aici, în acest tron arhieresc”, mulțumindu-I „pentru toate Sacramentele și sacramentaliile care au fost administrate aici în acest timp”. Preasfinția Sa a mulțumit părinților vicari, „care ne-au sprijinit și ne-au sfătuit în această misiune”, părinților consilieri, părinților protopopi, preoților parohi din întreaga Eparhie, „care sunt de fapt mâinile Episcopului în teritoriul eparhial”. A mulțumit și persoanelor consacrate „care înalță rugăciunile lor pentru întregul cler”, de asemenea, asociațiilor de laici, asociațiilor de tineri, Reuniunii Mariane, terțiarilor, tuturor credincioșilor Eparhiei încredințați de către Dumnezeu. „Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale și îl rugăm să păzească în continuare drumul Eparhiei noastre, așa cum spunea Pontiful Roman în Bula de numire: «lumina Spiritului mângâietor și protecția Fecioarei Maria să fie mereu cu tine și cu comunitatea catolică Claudiopoli-Armenopoli de Cluj-Gherla, atât de dragă nouă și sufletului nostru».” Preasfinția Sa a încheiat cu rugăciunea pentru păstorire a unui Episcop.

La încheierea Sfintei Liturghii, luând cuvântul, pr. vicar general Călin Bot a reamintit momentul Întronizării din 6 august 2018 și, în numele clerului, a persoanelor consacrate și a credincioșilor, a oferit Episcopului de Cluj-Gherla un buchet de flori la aniversare. „Așa cum era de așteptat, misiunea pe care o aveți este extrem de complexă și vastă, atât la nivel pastoral cat și organizatoric și de conducere. În acest an (nn. după numirea sa ca vicar general), am avut ocazia să înțeleg mai mult din aceasta, un motiv în plus de a vă susține fiecare cu ceea ce putem în această misiune. Prin evenimentul Schimbării la Față, hramul Catedralei noastre, Isus îi întărește pe ucenicii Săi pentru cele ce vor urma. Arătându-le o rază din Dumnezeirea Sa îi întărește pentru pătimire, îi întărește în vederea misiunilor apostolice, dar și pentru a crede puterii și tainei iubirii Sale.”

Părintele a încheiat cu urarea: „același Isus de pe Tabor să continue să fie Eparhiei noastre Izvor de lumină și de întărire în cele ce le are de împlinit. Vă transmit, Preasfinția Voastră, recunoștința celor pe care îi păstoriți, pentru care munciți și vă sacrificați peste puteri zilele și viața. Întru mulți ani, Preasfinția voastră!”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, s-a acordat indulgență plenară cu ocazia sărbătoririi hramului Catedralei, după care toți participanții au primit câte o iconiță și arhiereasca binecuvântare. Celebrarea hramului Catedralei episcopale a fost devansată cu o zi față de data Sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, datorită unui important eveniment din viața Bisericii: consacrarea noului Episcop romano-catolic de Timișoara, PS József Csaba Pál, în Domnul Sfântul Gheorghe – Catedrala romano-catolică din Timișoara, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte întregul Episcopat al Bisericii Catolice din România, împreună cu Nunțiul apostolic în România și Republica Moldova.