Ultima sărbătoare de hram înainte ca biserica să intre în lucrări de renovare

Biserica „Învierea Domnului” – „Ioan Bob” de pe str. Episcop Ioan Bob nr. 5, Cluj-Napoca, și-a sărbătorit hramul în cea de-a III-a zi de Paști, marți 30 aprilie 2019. Pr. paroh Nicolae Țap l-a invitat la acest moment de bucurie și comuniune, ca în fiecare an, pe PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla.

După ce, de la redobândirea prin dialog a bisericii „Bob” (în 1995), comunitatea parohiei Cluj II-Centru Bob și-a desfășurat aici programul liturgic, serbarea hramului din 2019 a fost și un bun-rămas la despărțirea de sfântul locaș în înfățișarea sa actuală. Pr. paroh a anunțat faptul că, în scurt timp, centrul liturgic se va muta într-o capelă și biserica va intra într-un amplu proces de renovare, cel puțin pentru doi ani. Sfânta Liturghie a sărbătorii a fost celebrată de către Episcopul eparhial, cu răspunsurile liturgice înălțătoare ale Corului „Angeli” al bisericii „Bob”, dirijat de prof. Angela David, cor format din 1995 sub cupola acestei biserici, în prezent însuflețit și de tânăra generație – copiii primilor coriști.

Au participat credincioșii comunității păstorite de pr. paroh Nicolae Țap și de pr. Daniel Avram, vicar parohial și consilier eparhial. La masa sf. altar au mai concelebrat: pr. Cristian David, cancelar eparhial, pr. Cristian Arinel Sabău, protopop de Cluj I și pr. Florin Isac, ceremonier. Predica a constat într-o meditație pe baza textului evanghelic al zilei – cu drumul ucenicilor spre Emaus (Lc 24,12-35). PS Florentin a descris, mai întâi, deziluzia ucenicilor după răstignirea lui Isus, speranțele fiindu-le spulberate și realitatea, sumbră pentru ei, dincolo de tot ceea ce văzuseră și li se spusese, era acum doar moartea Celui în care au crezut și pe care l-au urmat. Doreau să plece din Ierusalim, să se îndepărteze de ceea ce le-a pricinuit atâta deziluzie și durere. Dar, pe calea spre Emaus li se alătură Domnul, Isus Înviat, pe care îl vor recunoaște apoi, crezând în Înviere.

Preasfinția Sa a pus întrebarea: „Noi, cei din acest timp, care cunoaștem Scripturile, credem azi în Învierea lui Isus? Simțim noi, la fel ca și cei doi ucenici, „inima arzându-ne când Isus ne vorbește pe cale?” (cf Lc 24,32) Pentru că, a subliniat, „principalul argument, pentru a crede în Înviere, este a simți iubirea pe care Isus o are față de noi!”

La încheierea celebrării, în cuvântul de mulțumire, pr. Nicolae Țap a anunțat că această celebrare a hramului este „ultima cu biserica în această formă”. A mai anunțat că, în anul următor, 2020, „se împlinesc 220 de ani de la întemeierea parohiei, 25 de ani de la preluarea bisericii, și, totodată, 25 de ani de la formarea corului”. Chiar dacă programul liturgic se va desfășura într-o altă locație, pr. paroh dorește să fie marcate aceste aniversări printr-un simpozion, eveniment festiv ce va coincide cu serbarea hramului parohiei, „Învierea Domnului”. Pr. paroh a adresat astfel o nouă invitație Preasfinției Sale Florentin de a continua tradiția, neîntreruptă din 1995, de a se afla, în cea de-a III-a zi de Paști, în mijlocul acestei comunități (la început a fost prezent ca preot, apoi ca Episcop). A avut loc și un schimb de daruri, pr. Nicolae oferind Preasfinției Sale o frumoasă icoană ca amintire. De asemenea, PS Florentin i-a oferit pr. Țap o imagine cu Învierea Domnului.

Celebrarea a marcat și o aniversare: PS Florentin l-a felicitat pe pr. Daniel Avram, care a împlinit 10 ani de preoție – fiind hirotonit, la 21 aprilie 2009, în această biserică. În încheiere, Preasfinția Sa a adresat mulțumiri preoților, diaconilor, corului și credincioșilor pentru participare, oferind fiecăruia iconițe și binecuvântare.

Biserica „Ioan Bob” – scurt istoric

Ridicată între 1800-1803 de către Episcopul Ioan Bob, biserica „Învierea Domnului”, cunoscută ca biserica „Bob”, este prima biserică românească intra muros din Cluj. Pentru că în acel timp nu se permitea românilor să își zidească biserici în centrul orașelor, începutul construcției s-a făcut sub numele unei „magazii de bucate în str. Cărbunarilor” și abia după ce s-a construit turnul acoperit de aramă și s-a montat crucea, „s-a făcut declarație publică, că se zidește biserică românească între zidurile vechii cetăți romane Napoca” – notează presa vremii. A fost, timp de peste un secol, singura biserică greco-catolică din oraș, important centru de spiritualitate, de credință și de promovare a culturii și a identității naționale românești: „de la amvonul ei s-a ținut vie flacăra credinței creștine și ideea unirii tuturor românilor, pentru aceasta, după plinirea «visului străbun» a și fost declarată monument istoric” mai nota gazetarul, în 1947 (Curierul Creștin).

S-au făcut reparații în 1903, apoi în 1922, biserica fiind, în timp, îmbogățită cu noi decorații și picturi. În 9 octombrie 1944, biserica a fost grav avariată de bombardamente, încât a fost nevoie, în decembrie 1944, să fie deschisă o capelă provizorie. În vara lui 1945 s-au început lucrări ample de restaurare, astfel încât, la 25 mai 1947, biserica înnoită a fost resfințită de către Arhiereul Iuliu Hossu.

După 1948, sub regimul comunist, biserica a fost trecută în folosința Bisericii Ortodoxe, iar în 1981 a fost din nou restaurată. În anul 1995, Biserica „Ioan Bob” a fost restituită Bisericii Greco-Catolice, fiind prima biserică redobândită pe cale amiabilă, prin dialog, în Eparhia de Cluj-Gherla, după căderea comunismului. A redevenit singura biserică greco-catolică din oraș pentru încă o perioadă. Preasfinția Sa Florentin și-a reamintit anii de după 1995, când, „aici am sărbătorit primele sărbători ale Nașterii Domnului și ale Învierii, într-o biserică, în cadrul Eparhiei noastre”. Din 1998, când a fost recuperată și Catedrala episcopală de pe b-dul Eroilor, bisericii „Bob” i-a rămas arondată parohia Cluj II – Centru Bob (din Protopopiatul Cluj I).