Data de 24 martie 2019 a fost la Cluj-Napoca o frumoasă duminică în care familia formată din familii a credincioșilor parohiei Sfântul Iosif, din cartierul Someșeni din Cluj, a sărbătorit hramul bisericii parohiale în prezența Episcopului eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Preasfinția Sa a vizitat și binecuvântat comunitatea păstorită de pr. Cristian Goia, comunitate în care în această zi 4 fete, Doris, Nikol, Maia și Giulia, au primit în mod solemn Prima Sfântă Împărtășanie. La masa sfântului altar, Ierarhul clujean a avut alături preoții concelebranți: pr. paroh Cristian, pr. Sabin Brudașca și pr. ceremonier Florin Isac. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohiei, dirijat de Cristina Delean.

Evanghelia duminicii a fost despre minunea vindecării paraliticului (Marcu 2,1-12). „Tema acestei Evanghelii este: să devenim case ale lui Dumnezeu”, a spus PS Florentin, continuând: „Isus vede sufletul împovărat de păcate al paraliticului și, înainte de orice, atunci când există o boală, trebuie restabilită legătura cu Dumnezeu, cu izvorul vieții. El este Cel care poate reda viață și sănătatea. Dar mulțimile murmură: ‘Cine este acesta care poate ierta păcatele?’ Pentru un evreu practicant, a spune că un om este Dumnezeu este blasfemie și atunci spun că Isus este un om care blasfemiază, își bate joc de puterea lui Dumnezeu. Dar Isus citește ceea ce ei gândesc și le spune: Ce este mai ușor, a spune ‘iertate sunt păcatele tale’, sau ‘ridică-te, învie, ia-ți patul și umblă’? Isus pune de o parte vindecarea spirituală și de cealaltă parte vindecarea fizică.”

„Ce este mai ușor pentru om, poate omul să facă o vindecare spirituală, sau este mai ușor să facă o vindecare fizică? Există o mare deosebire: vindecarea spirituală o poate da numai Acela care este Doctorul sufletelor și al trupurilor, adică Dumnezeu, El este Cel care dă puterea spirituală a vindecării, dar aceasta este invizibilă, în timp ce puterea fizică o poate vedea și omul, aceasta este vizibilă. Isus face mai întâi ceea ce era important pentru mântuire, adică vindecarea spirituală: ‘iertate sunt păcatele tale’, iar apoi, ‘ca să știți că putere are Fiul Omului a ierta păcatele pe pământ, a zis slăbănogului: Ție îți spun, învie!’, ‘Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta’. Verbul folosit este ‘învie’, același care se utilizează și în Evangheliile învierii, pentru că acest moment este învierea acestui paralitic, nu doar din neputința lui ci și din legăturile păcatelor de care el, acum, a fost dezlegat. Învie și întoarce-te la casa ta. Care era casa acelui om? Pe plan spiritual este Casa lui Dumnezeu.”

„Drumul Postului Mare începe cu o fugă, este fuga lui Adam din rai, și se termină cu o întoarcere la rai. Dacă Adam este alungat din rai pentru că a încălcat porunca lui Dumnezeu, noi, respectând poruncile lui Dumnezeu, dorim să ne reîntoarcem în acel rai din care Adam a fost alungat”. Astfel a venit invitația, în cuvântul de învățătură, mai ales acum în Postul Paștelui, la primirea vindecării spirituale oferite de Isus spre mântuire, prin intermediul slujitorilor Bisericii, preoții, prin primirea Sacramentelor Spovezii și Împărtășaniei. „Evanghelia de astăzi este o invitație la a face curat în casele noastre spirituale și la a ne ridica din paralizia păcatului. Trebuie doar să știm să cerem ajutorul preoților, pentru a auzi glasul Mântuitorului care și astăzi ne spune: ‘învie din starea păcatului și întoarce-te la adevărata ta casă, la adevăratul tău rol în această viață’.”

După Sfânta Liturghie, pr. Cristian a rostit un călduros cuvânt de mulțumire, reamintind prezența spirituală plină de dragoste a Sfântului Iosif. Părintele a mulțumit Preasfinției Sale Florentin și preoților prezenți, invitaților, membrilor Consiliului parohial, membrilor Reuniunii Mariane, întregii comunități și în mod special celor care au contribuit la pregătiri. De asemenea, mulțumiri au fost adresate corului parohial; celor care se ocupă de Oratoriul pentru copii și de cateheza Bunului Păstor pentru copilași, Sara Marișca respectiv Annamaria Roșu; Laurei Burcă, vicepreședinte și voluntar ASTRU, care ajută la „căsuța îngerașilor” în fiecare duminică; Iustinei Chiorean, care animă la chitară Liturghia copiilor, ce se celebrează în prima duminică a fiecărei luni; subdiaconului Ovidiu Marișca, care ajută la celebrările liturgice din fiecare duminică.

Pr. Cristian a oferit Preasfinției Sale Florentin, din partea membrilor parohiei, un dar, o icoană a Preasfintei Treimi, realizată de arhitect Cornel Crăciun, primind din partea Preasfințitului, ca amintire, o icoană pe sticlă și o carte biografică despre Cardinalul Iuliu Hossu, „a cărui beatificare este iminentă”. Un semn de apreciere a fost dăruit și preotesei Letiția Goia. Preasfinția Sa a mulțumit la rândul său pentru organizarea sărbătorii și participarea la această celebrare, invitând credincioșii să invoce în continuare mijlocirea Sfântului Iosif, pentru Biserică, pentru Eparhia de Cluj-Gherla și pentru parohia Someșeni. Copiii din Someșeni, prin programul artistic pe care l-au pregătit și prezentat după celebrarea liturgică, au demonstrat tuturor că Dumnezeu este armonie, tinerețe spirituală și bucurie.

A avut loc mai întâi un mic concert al corului celor mici, care au cântat Domnului și totodată s-au bucurat să fie ascultați și aplaudați de PS Florentin, de preoții și credincioșii prezenți. În partea a doua a programului, pe rând, copii talentați au interpretat piese muzicale la diferite instrumente: pian, flaut, chitară. Ei au cântat și au încântat auditoriul iar de la Preasfinția Sa au primit la final binecuvântări și iconițe, în timp ce fetițele care s-au întâlnit în sufletele lor pentru prima dată cu Isus Euharisticul au primit diplome de amintire de la Prima Împărtășanie și cărți de rugăciune și alte daruri din partea parohiei în care s-au pregătit și au pornit pe drumul vieții spirituale. O agapă fraternă a fost la final ocazia împărtășirii bucuriei de a fi și a merge împreună, în lumina acestei duminici însorite de primăvară.