Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, a săvârșit duminică, 3 decembrie 2017, Sfânta Liturghie în biserica Sf. Apostol Andrei, din Carei, alături de un sobor numeros de preoți și în prezența a sute de credincioși. PS Virgil a rostit un cuvânt de învățătură legat de evenimentele care au avut loc în ultima perioadă de timp, îndemnând la înțelepciune și reflecție asupra celor mai importante sentimente, neuitând să pomenească despre anul Centenar al Marii Uniri în care tocmai am intrat.

„Suntem generația Centenarului Marii Uniri. Oare ne vom putea ridica la așteptările înaintașilor noștri? Am venit mai des în ultima perioadă la Carei, un oraș multicultural unde trăiesc laolaltă români și maghiari și șvabi… Important este să găsim punți comune. Am asistat de curând la o lansare de carte la Oradea, cu titlul ‘Cum am devenit român’, autor fiind Székely Ervin. Acesta relatează despre cum a descoperit în timp, după căsătoria cu soția sa, Rodica, care sunt lucrurile care duc la dezbinare și cine le promovează. Astăzi, am venit la invitația pr. protopop vicar foraneu Radu Filip și pentru a sfinți un catarg pe care este arborat steagul românesc, catarg care se află amplasat în curtea acestei biserici.”

„Vă aștept la Oradea, pe 6 decembrie, în Catedrala Sf. Nicolae, pentru a aniversa împreună încheierea jubileului celor 225 de ani de la înființarea Seminarul Teologic din Oradea”. La finalul Liturghiei arhierești au fost rostite rugăciuni pentru toți cei care au contribuit la realizarea Marii Uniri, pentru generația Centenarului Marii Uniri și pentru binecuvântarea drapelului ce va flutura pe catargul din curtea bisericii. Catargul a fost înălțat prin ajutorul necondiționat al col(r) Voicu Șichet, redactorul revistei Eroii Neamului ce apare trimestrial la Satu Mare.

Daniela Ciută
via EGCO.ro
foto: Eugen Ivuț