În cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj, în Duminica a XXII-a după Rusalii, la 4 decembrie 2022, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a hirotonit un nou lucrător în via Domnului, pe diaconul Tiberiu Iosif Szabo. Este cel de-al 115-lea preot hirotonit de Preasfinția Sa în cel de-al 29-lea an de păstorire a Eparhiei Lugojului.

Născut în localitatea Chişineu-Criş, la 23 decembrie 1984, tânărul Tiberiu Iosif Szabo a absolvit Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai”, departamentul Teologie Pastorală Oradea, obținând licența în teologie în anul 2020. În perioada 2020-2022 a urmat şi cursurile master ale aceleiași facultăţi.

De Sărbătoarea Sf. apostol Andrei, la 30 noiembrie 2022, a fost hirotonit diacon în catedrala Lugojului de către Preasfinţitul Alexandru. Este căsătorit şi locuieşte în localitatea Sintea Mare.

La Sfânta Liturghie Arhierească din ziua hirotonirii întru preoţie, alături de Preasfinţitul Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. prot. On. Ioan Pop, parohul Catedralei, pr. Dănuţ Ciuban, Protopop de Chişineu-Criş şi paroh la Sintea Mare şi pr. Narcis Ardelean, paroh la Şanoviţa.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit pe marginea Evangheliei zilei, apoi l-a încurajat pe tânărul preot nou hirotonit. „Pentru Noi şi pentru Biserică” a spus Preasfinţia Sa „este o mare bucurie că de azi înainte Părintele Tiberiu îşi va putea îndeplini misiunea pentru care s-a pregătit de mult timp.

Preasfințitul Alexandru a salutat cu mult drag grupul numeros al familiei Părintelui neo-hirotonit şi pe credincioşii din Sintea Mare veniți în pelerinaj la catedrala din Lugoj cu această ocazie. Episcopul a amintit că în această parohie mai sunt încă doi tineri care sunt studenţi la teologie, pregătindu-se pentru a deveni preoţi.

Ierarhul a menţionat că la ora actuală în Eparhia de Lugoj există aproximativ 20 de preoţi care slujesc în câte două parohii. Această criză de vocaţii la preoţie este o problemă generală, mai ales în Europa unde este cunoscut faptul că în ultimii ani a scăzut numărul tinerilor care se orientează spre Sfânta Preoţie.

PS Alexandru a subliniat faptul că Preotul primeşte haruri speciale, odată cu hirotonirea lui, pentru a-şi putea îndeplini misiunea la care este chemat de Isus Cristos: să-i înveţe pe oameni, să administreze Sfintele Taine, si să conducă Poporul lui Dumnezeu, comunitatea care i-a fost încredinţată: „ … Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le! …”. (Cf. Mt. 28, 19)

Preasfinţitul Alexandru l-a felicitat pe noul preot hirotonit şi a adus mulţumiri bunului Dumnezeu pentru darul pe care Eparhia de Lugoj l-a primit de a mai avea încă un lucrător în via Domnului.

În încheierea Cuvântului Său, Episcopul a felicitat pe toţi cei care l-au sprijinit până în prezent pe Părintele neo-hirotonit: părinţi, soţie, rude, credincioşi, preoţi, profesorii de teologie – toţi cei care l-au format şi ajutat ca apoi să-şi poată îndeplini obligaţiile pastorale.

Părintele nou hirotonit, Tiberiu-Iosif a prezentat credincioşilor câteva date despre el, menţionând în special faptul că a slujit ca şi cantor în biserica din Sintea-Mare încă din anul 1998.

În continuare Părintele Tiberiu a mulțumit, în primul rând bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoție, în al doilea rând Preasfințitului Episcop Alexandru. A mulţumit în mod deosebit Părintelui Dănuţ Ciuban pentru toate sfaturile, îndrumările şi ajutorul pe care l-a primit de la Sfinţia Sa de-a lungul celor 24 de ani în care a slujit la strană în parohia Sintea Mare.

Un gând aparte de mulțumită și recunoștință a avut pentru părinți, surori, soție, socri precum și față de rude: unchi, naşi, verişori şi faţă de prieteni apropiaţi.

„Aduc mulţumire tuturor celor care din simpatie şi din dragoste au ales astăzi să vină din Sintea Mare ca să fie alături de mine în acest moment unic şi sfânt” a spus Părintele Tiberiu. De-asemenea le-a mulţumit pentru toată dragostea cu care l-au primit şi l-au susţinut în toţi aceşti ani. Nu în ultimul rând a mulțumit și corului Catedralei care a contribuit la solemnitatea acestui eveniment.

Părintele Tiberiu l-a rugat pe Fericitul Episcop martir Ioan Suciu – a cărei dată de naştere, 4 decembrie, coincide cu data hirotonirii sale – să-i fie păzitor şi îndrumător; să-l întărească, mijlocind la Dumnezeu de acolo din fericirea veșnică a Cerului.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea personală a părintelui nou hirotonit, începând cu Preasfințitul Alexandru și continuând cu preoții și toți credincioșii prezenți.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă la reşedinţa Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj de pe str. Ep. Dr. Ioan Bălan, nr. 6, la care au luat parte cei invitaţi.

Raimondo-Mario Rupp