Duminică, 2 februarie 2020 (Sărbătoarea Întâmpinării Domnului Nostru Isus Cristos în Templu), în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a răsunat din nou „Vrednic este!”. Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco – Catolice și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, diaconul Liviu Nicolae Ursu a fost hirotonit preot, devenind un nou lucrător în Via Domnului.

La Sfânta Liturghie, alături de Preasfinţia Sa Claudiu a participat un sobor de preoţi, fiind prezenţi formatori şi profesori din cadrul Facultății de Teologie Greco Catolică Blaj, Seminarului Arhieparhial Major și al Colegiului Pio Romeno din Roma, al căror alumn a fost părintele Liviu Nicolae Ursu.

Vorbind despre faptul că această hirotonire are loc chiar în ziua în care Biserica sărbătorește persoanele consacrate, Preasfinția Sa Claudiu a subliniat importanța acestui dar de la Dumnezeu pentru toți credincioșii, care sunt chemați să dea mărturie Domnului în funcție de harurile primite de fiecare, dar și de misiunea pe care o va avea tânărul preot hirotonit:

„Astăzi îl hirotonim pe părintele Liviu Ursu, într-o zi în care Biserica Catolică sărbătorește persoanele consacrate. Și în primul rând ne gândim la călugări și călugărițe atunci când vorbim de persoanele consacrate, frații și surorile. Dar prin ei ne aducem aminte și de consacrarea noastră, a episcopilor, preoților, diaconilor și credincioșilor, care prin Botez sunt consacrați, adică sunt scoși din această lume, fac parte din această lume, sunt în această lume, dar nu mai aparțin acestei lumi. Și cu această ocazie trebuie să ne aducem aminte de darul primit, de a fi puși deoparte nu pentru a ne separa de ceilalți, ci pentru a fi un fel de sămânță, o lumină, cum spune Mântuitorul, o sare care să dea gust și sens lumii și celorlalți oameni. Prin ceea ce noi trăim, prin lumina pe care noi o trăim, trebuie să luminăm și viața altora. Viața concretă înseamnă Cruce, pe urmele Mântuitorului. Nu există altă cale! De aceea vă invit din tot sufletul, familie, prieteni, credincioși, să vă rugați pentru noul hirotonit preot Liviu, ca să înțeleagă ce înseamnă să fii preot, ce înseamnă să fii un alt Cristos, în bine și în greu. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”

După ce a mulțumit Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Preasfințitului Claudiu, părinților, soției, tuturor formatorilor din Institutul Teologic de la Blaj și din Colegiul Pio Romeno din Roma, precum și comunității care formează parohia din Bradu (Sibiu), pentru rolul pe care l-au avut în formarea sa spirituală, părintele Liviu Nicolae Ursu a vorbit despre misiunea care i-a fost încredințată prin darul preoției:

„Vreau, în primul rând, să mulțumesc Domnului și Maicii Sfinte pentru marele dar al preoției pe care l-am primit astăzi. Prin Sfânta Hirotonire am fost consacrat, într-un mod nou, lui Cristos, Veșnicul Preot, în slujba poporului lui Dumnezeu. Vă asigur de rugăciunile mele și îmi încredințez și eu rugăciunilor voastre, pentru ca misiunea mea, prin mijlocirea Fericiților Episcopi Martiri, să fie sprea mai marea mărirea a lui Dumnezeu și a Bisericii noastre”.

Părintele Liviu Nicolae Ursu s-a născut în data de 18 septembrie 1989, în Sibiu. Este absolvent al Liceului Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, promoția 2008 și al Facultății de Teologie Greco-Catolică Blaj din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca și Seminarului Arhieparhial Major din Blaj, promoția 2012. După studiile de la Blaj, a urmat Institutul Pontifical Oriental din Roma, specializarea Drept Canonic și a fost alumn al Colegiului Pio Romeno din Roma. Este căsătorit, din 2019, cu Codruța. Părintele Liviu Nicolae Ursu a fost hirotonit diacon în data de 15 decembrie 2019, tot în Catedrala Blajului, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore.

Nicu Goga