Duminică, 25 martie 2018 (Sărbătoarea Bunei Vestiri), în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a răsunat din nou „Vrednic este! „. Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco – Catolice și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, diaconul Daniel Cristea a fost hirotonit preot, devenind un nou lucrător în Via Domnului.

La Sfânta Liturghie, alături de Preasfinţia Sa Claudiu a participat un sobor de preoţi, fiind prezenţi formatori şi profesori din cadrul Seminarului Arhieparhial Major al cărui hram a fost sărbătorit. Cu această ocazie, conform tradiţiei, trei seminarişti din anul I au primit binecuvântarea de a purta reverenda şi au fost hirotesiți doi lectori şi doi ipodiaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a reamintit importanța demnității pe care fiecare dintre oameni a primit-o prin jertfa pe cruce a Mântuitorului. Atingerea acestei demnități nu înseamnă demnitate umană, ci ascultare și slujirea aproapelui, așa cum Fiul Omului i-a învățat pe Apostoli: „Cel care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. ” (Mt. 20, 26-27). În fața lui Dumnezeu avem o demnitate ce derivă din dragostea Sa pentru noi. Bucuria de astăzi a comunității este impărtășită de întreaga Biserică, văzând oameni care intră în slujba Domnului, în diferite grade și trepte. Fiecare treaptă are importanța ei: cu fiecare pas spunem „nu” acestei lumi și „da” lui Dumnezeu. Cel mai bun exemplu de ascultare se regăsește în răspunsul Fecioarei Maria: „Fie mie după cuvântul tău” (Lc. 1, 38). Ascultarea cuvintelor Domnului ne conduce spre împlinirea planului divin, pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre oameni.

La sfârşitul celebrării liturgice, noul hirotonit a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu pentru Taina Sfintei Preoţii, iar apoi Preafericirii Sale Cardinal Lucian şi Preasfinţitului Claudiu. Un gând de mulţumire şi recunoştinţă s-a îndreptat spre părinţi şi spre cei apropiaţi, spre soţia sa, Diana Mădălina, care a răspuns chemării lui Dumnezeu urmându-l pe acest drum. De asemenea, părintele Daniel Cristea a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea sa: profesori, formatori şi îndrumători spirituali. Nu în ultimul rând, a mulţumit colegilor de facultate, prietenilor, precum şi credincioșilor care au participat la celebrarea liturgică. Conform tradiţiei Bisericii noastre, părintele Daniel Cristea a acordat binecuvântarea celor prezenţi, începând cu Preasfinţitul Claudiu.

Născut pe 19 iulie 1991, părintele Daniel Cristea a fost elev al Liceului Teologic Greco – Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, între anii 2006 – 2010. În anul 2010 a fost admis în parcursul de formare din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire” din Blaj, unde a primit treptele clericale minore, lectoratul şi ipodiaconatul. În perioada 2010 – 2014 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, departamentul Blaj, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca. Cu binecuvântarea Preafericitului Cardinal Lucian, a studiat în Cetatea Eternă între anii 2014 – 2017, istoricul Colegiu Pontifical Pio Romeno devenindu-i loc de continuare a formării. Ca student al Institutului Pontifical Oriental din Roma, printr-o bursă pusă la dispoziţie de Congregaţia pentru Bisericile Orientale, s-a specializat în Teologia Liturgică, absolvind cu gradul universitar Summa cum laude. Întors în ţară, părintele Daniel Cristea s-a căsătorit în data de 26 august 2017, iar în 3 decembrie 2017 a fost hirotonit diacon.

Biroul Arhieparhial de Presă