De Sărbătoarea Bunei Vestiri, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, șase studenți ai Seminarului Arhiepiscopal Major „Buna Vestire” Blaj au fost hirotesiți ipodiaconi și lectori, în cadrul itinerarului formativ de pregătire pentru Sfânta Taină a Preoției.

A devenit o tradiție pentru Seminarul  Arhiepiscopal Major „Buna Vestire” Blaj ca de hramul instituției, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, să se să se celebreze ridicarea la treptele clericale minore ale studenților teologi care studiază la Blaj.

În cadrul Sfintei Liturghii, vineri 25 martie 2022, cu binecuvântarea Preafericirii Sale, Lucian Cardinal Mureșan, și la recomandarea Rectorului Seminarului Florian Guțiu și a Consiliului Formatorilor, Episcopul Auxiliar Cristian Crișan, a hirotesit întru treapta subdiaconatului trei studenți ai Seminarului Arhiepiscopal Major „Buna Vestire” din Blaj, respectiv Pădurean Cristian-Emil, Mezei Vlad-Alexandru și Floca Alin-Alexandru.

Alți trei studenți, Sârbu Cosmin, Maier Alexandru și Fărcaș Victor, au primit prima treaptă, cea a lectoratului. Cu această ocazie, seminariștilor din primul an, Moga Nicu, Serman Marinel și Keta Mihail, li s-au acordat reverendele, moment care semnifică îmbrăcarea hainei clericale.

În rânduiala hirotesirii, Preasfinția Sa Cristian a invocat darul Spiritului Sfânt, care să-i călăuzească pe seminariști în cadrul parcursului de formare spirituală, precum s-a coborât în Ziua Cincizecimii peste Sfinții Apostoli, dând naștere Bisericii.

Acordarea treptelor clericale minore studenților teologi face parte din itinerariul formativ continuu spre Preoție și reprezintă un semn viu al faptului că Școala teologică de la Blaj, în ciuda semnelor de secularizare a lumii, continuă să-și îndeplinească misiunea de pregătire a tinerilor care doresc să devină vestitori ai Cuvântului.

La acest eveniment festiv au participat numeroși preoți, credincioși și rudele celor hirotesiți.

Le dorim noilor hirotesiţi o viață sfântă, curată, mult zel și râvnă pentru suflete, pe calea pe care vor merge spre Sfânta Preoție!

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș