În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, a Strămoșilor Domnului și a Celor poftiți la cină, 17 decembrie 2017, în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşită la Catedrala din Lugoj, Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian a acordat treapta ipodiaconatului, tânărului teolog Roberto Luchini.

Tânărul Roberto-Mircea Luchini este originar din Orăștie, județul Hunedoara, Eparhia de Lugoj, iar formarea teologică a început-o încă din liceu. A absolvit Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” din Blaj în anul 2015, apoi a urmat timp de 2 ani Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Blaj, din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj. În tot acest timp a fost și seminarist la Institutul Teologic „Bunavestire” din Blaj, unde a participat activ la programul spiritual specific unui seminar teologic. În prezent este student în primul an la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma și locuiește împreună cu ceilalți studenți români greco-catolici la Colegiul Pontifical Pio Romeno.

La începutul Sfintei Liturghii s-a acordat ipodiaconatul, apoi s-a continuat celebrarea Sfintei Liturghii, la care ecteniile au fost rostite de noul ipodiacon Roberto Luchini. Alături de Prea Sfinţitul Alexandru au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General şi pr. Narcis Ardelean, paroh la Șanovița. Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea” al catadralei.

Prea Sfinţitul Alexandru L-a felicitat pe tânărul neo-hirotesit şi pe toţi cei care l-au însoţit. L-a încredinţat ocrotirii Prea Curatei Fecioare Maria și reamintindu-i că face parte dintr-o Biserică martiră care a dat mărturie de credinţă în Dumnezeu şi Biserica Sa, l-a îndemnat să fie un om al rugăciunii.

Cu încuviințarea P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, tânărul nostru a primit tonsura și lectoratul de la P.S. Claudiu Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a B.R.U., în data de 21 noiembrie 2017 la Roma.

Acordarea treptelor minore, tonsura, lectoratul şi ipodiaconatul, face parte din itinerariul formativ spre slujirea deplină a preoţiei.

După Sfânta Liturghie, la Palatul Episcopal a avut loc agapa frăţească.

Pr. Gherghel Petrișor