Copilași de câțiva anișori, părinți, voluntari, preoți și prieteni ai bisericii deopotrivă au participat, sâmbătă, la sfințirea celei mai noi grădinițe din cartierul orădean Velența, de lângă biserica greco-catolică „Schimbarea la Față”. Festivitatea a început la ora 10, la biserică, cu Sfânta Liturghie la care a luat parte, pe lângă parohul Gavril Buboi, protopop al Oradiei, mai mulți preoți români și italieni, în frunte cu Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic.

După slujbă, participanții au traversat strada la noua grădiniță, secție a grădiniței Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, care, potrivit directoarei Antonia Nica, deservește 27 de copii cu vârste între 3 și 6 ani. În discursul său, Episcopul a ținut să le mulțumească și să îi binecuvânteze pe toți cei care s-au implicat în reabilitarea și înființarea grădiniței, pe educatoare, pe copiii care învață aici, pe părinți și pe oaspeții sosiți tocmai din Italia pentru eveniment. „Considerăm că pentru o parohie, pentru o comunitate, e foarte important să existe structuri care să susțină lucrarea bisericii, precum școlile sau grădinițele. E foarte important pentru acești copii mici, care vor fi educați în această grădiniță, pentru că se vor maturiza, vor crește pe lângă această parohie și vor deveni mai târziu creștini buni. E importantă și prezența părinților, care vor veni aici și vor crește și dânșii cu aceeași bucurie în inimă și vor simți bucuria prezenței lui Isus în viața lor. Vă asigurăm de susținerea noastră, vă vom fi alături”, a spus, la rândul său, preotul italian Don Alfredo Savoldi, reprezentant al Asociației Chiese dell’Est, care a contribuit la proiect.

Între participanții la eveniment s-a numărat și dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean, care a ținut să sublinieze importanța contribuției Fundației Chiese dell’Est în viața comunității orădene. Totodată a transmis felicitările și susținerea primarului Ilie Bolojan, plecat din țară, pentru Biserica Greco-Catolică și pentru proiectele ei. „Trebuie să vă mărturisesc că renașterea spitalelor în Oradea a început cu o donație și cu o finanțare din partea acestei fundații”, a spus Carp, amintind de investițiile asigurate la Spitalul Municipal.

Grădinița Mina, numită așa în memoria italiencei Giacomina Martani, o voluntară care s-a implicat mult în proiectele Bisericii Greco-Catolice în Bihor și decedată în 2005 urma unui cancer galopant, a fost ridicată de parohul bisericii greco-catolice „Schimbarea la Față”, preotul Gavril Buboi, cu sprijinul unor binefăcători italieni, între care asociațiile Chiese dell’Est (Bisericile din Răsărit), înființată cu scopul de a sprijini bisericile din fostele țări comuniste, Congregația de maici Ancelle della Chiesa (Slujnicele Bisericii) și Asociația Famiglie e Solidarietà (Familie și Solidaritate). Clădirea a fost cumpărată de Biserică și apoi reabilitată astfel încât acum este un loc foarte prietenos pentru cei mici. De altfel, acest fapt s-a văzut inclusiv de pe fețele copilașilor prezenți sâmbătă la festivitate, care s-au comportat ca acasă. Prichindeii s-au așezat, pe pernuțe, pe podea, iar unul dintre ei chiar s-a întins, punându-și o pernă sub cap.

„Mina a fost o persoană foarte dragă nouă tuturor, un voluntar care ne-a ajutat și la construirea casei de copii, de la Telechiu, și la 2 ani după ce s-a terminat casa, a fost chemată la o altă misiune în ceruri”, le-a împărtășit părintele Buboi celor prezenți. De altfel, cel mai emoționant moment al festivității a fost cel în care soțul voluntarei, Franco, prezent la Oradea împreună cu cei trei copii ai lor, Ștefan, Irene și Eliza, a citit o scrisoare către soția sa, în care îi povestea, ca și cum ar fi aievea, cât de caldă, de săritoare era și cât de mult îi încuraja pe toți, chiar și atunci când ea era cea care avea nevoie de încurajări. „Este o zi dedicată ție, în amintirea a ceea ce ai încercat să fii, să trăiești și să construiești. Îmi aduc aminte că visul tău din adolescență era să devii educatoare”, a spus Franco.

Emoționante au fost și intervențiile fiicelor adolescente ale Minei, Irene și Eliza, care au adus un buchet de trandafiri galbeni din partea bunicii lor, prea bolnavă ca să poată ajunge la festivitate. Fetele au fost mișcate până la lacrimi, moment în care Episcopul Bercea le-a îmbrățișat, la fel ca pe tatăl lor, prezent acolo. În cursul după-amiezii, reprezentanții organizațiilor italiene au mers la Liceul Greco-Catolic pentru a acorda 28 de burse unor elevi merituoși, de câte 300 de euro pe an, susținute de familii din Italia care au pierdut pe cineva drag și vor să ajute în amintirea acestora. (Raluca Avram pentru eBihoreanul.ro)