Mai sunt relevante astăzi primele capitole din Geneză, sau datorită progreselor științifice au devenit texte învechite, simple povești din vremuri de mult apuse? La această întrebare își propune să răspundă programul video-catehetic „Geneză 1-2-3”, produs în colaborare de Departamentul pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla și Departamentul de Cercetare Biblică al Diecezei de Iași. Programul ajută la re-descoperirea valorii extraordinare a primelor pagini din Biblie, cu convingerea că ele ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine, dar și planul lui Dumnezeu pentru noi. „Geneză 1-2-3” poate fi achiziționat prin librăriile catolice sau prin Departamentele amintite la prețul de 35 de lei, două DVD-uri plus manualul.

Parcurgând sistematic textul biblic, la lumina Sfinților Părinți și a documentelor Bisericii, dar și învățându-ne să îl citim cu ochii și mintea celor pentru care a fost scris inițial, acest program își propune să aducă lumini noi asupra unui subiect care doar aparent pare epuizat prin simpla creștere în vârstă. Nu sunt evitate nici temele științifice, despre Big Bang și despre evoluționism, dar în sine programul este unul catehetico-biblic, cu un scop practic: să „extragă” din capitolele 1, 2 și 3 ale Cărții Genezei manualul de funcționare a omului. Structurat în cinci sesiuni, „Geneză 1-2-3” include un suport video pe DVD de circa 40-45 de minute per sesiune, plus un manual al participantului, cu textele necesare desfășurării întâlnirilor, inclusiv întrebări pentru discuții, dar și cu texte de aprofundare. Astfel, programul video-catehetic se adresează în primul rând grupurilor, dar poate fi desigur folosit și de persoane individuale. Pentru grupuri, prețul celor două DVD-uri este de 25 de lei, manualele fiind la 12 lei bucata.

Programul a fost realizat de Radu și Oana Capan, cateheți în Eparhia de Cluj-Gherla (care au oferit și alte instrumente catehetice precum cartea „99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă” sau catehismul „Abecedarul credinței”), fiind asistați în acest demers de pr. Florin Bozântan, cenzor teologic în Eparhia amintită, și în mod special – în virtutea subiectului biblic – de pr. Eduard Patrașcu, din Dieceza de Iași, care conduce Departamentul Biblic al Diecezei de Iași și a fost implicat în traducerea Bibliei. După sesiunea introductivă, în care sunt oferite câteva informații cheie privind lectura textului biblic, următoarele trei sesiuni parcurg pe rând primele trei capitole din Geneză. Ultima sesiune oferă o concluzie practică la această călătorie biblică. Luminile noi aduse de program vor oferi participanților o serie de experiențe de „aha”, de înțelegere complet nouă a unor texte ce par atât de învechite. Suportul vizual al programului include secvențe video, opere de artă religioase și fotografii care subliniază mesajele ce se doresc transmise, iar manualul completează în mod fericit conținutul, oferind posibilitatea de a merge mai mult în profunzimea subiectului.

Mai multe informații despre „Geneză 1-2-3”, inclusiv secvențe video din program se găsesc la adresa: programe.cateheza.ro/geneza123/

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Programul se va putea cumpăra în curând de la librăria Viața Creștină, iar acum online de aici.

Programul acesta este, după părerea mea, cea mai completă cateheză despre primele capitole din cartea Genezei și te provoacă să citești și să trăiești Cuvântul lui Dumnezeu. Un material pe care eu l-aș propune în fiecare parohie din țară, și chiar studenților de la facultățile de teologie. (Pr. Emil Moraru, prodecanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București)

Acest program face accesibile instrumente complexe (teologice, filosofice, științifice), necesare pentru a înțelege corect Cuvântul, legământul dintre Dumnezeu și adam (omenire), și rolurile omului în Cristos. Îl recomand tuturor celor care doresc să aprofundeze Scriptura, atât clerici, cât și laici. (Pr. Mihai Tegzeș, consilier cu cateheza și evanghelizarea în Eparhia de Oradea)

Dacă vrem să știm cine suntem, ce facem și spre ce ne îndreptăm, trebuie să pornim de la începuturi, adică chiar de la Adam și Eva! Acolo ne poartă acest program, care mie unuia mi-a oferit multe răspunsuri frumoase. M-a învățat cum să folosesc „ochelarii” potriviți pentru a pătrunde sensurile profunde ale acestui text biblic. (Adrian Sîrbu, participant la program)

Un program bine realizat și structurat, o cateheză ce o consider de bază în viața spirituală a unui tânăr, fiindcă răspunde la întrebările dificile despre originile omului, iar prin detaliile concise pune în evidență planul magnific al lui Dumnezeu pentru om. Îl recomand cu încredere tinerilor și doresc să îi încurajez să mediteze asupra sensurilor ce reies din textul biblic. (Eduard Socaciu, participant la program)