Marţi, 26 septembrie 2023, în parohia cu hramul „Sfântul Gheorghe” din Bocsig, protopopiatul de Chişineu-Criş au avut loc funeraliile părintelui Gheorghe Tomoiagă, trecut la Domnul în ziua de 23 septembrie.

La catafalcul părintelui au venit să se roage mulți credincioși. Corpul neînsuflețit a fost depus în biserica parohială în care a slujit. În zilele premergătoare funeraliilor – duminică, 24 septembrie şi luni, 25 septembrie – au fost oficiate atât Sfinte Liturghii şi parastase pentru odihna sufletului părintelui Gheorghe.

În ziua înmormântării, programul a început cu celebrarea Sfintei Liturghii de la ora 11. Celebrantul principal a fost Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, care a fost delegat din partea Episcopului de Lugoj, PS Ioan. Preasfinţia Sa s-a aflat în această perioadă la Bucureşti, unde a avut loc sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici din România.

Alături de Mons. Angelo au concelebrat protopopii Eparhiei de Lugoj şi zeci de preoţi din Eparhia de Lugoj. Au fost prezenţi şi preoţi din Eparhia de Oradea, dintre care amintim pe Pr. Anton Vasile Cioba, rectorul Seminarului Teologic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”.

După Sfânta Liturghie a urmat Slujba Înmormântării. Mons. Angelo a dat citire Mesajului din partea Preasfinţitului Ioan, transmis cu această ocazie. Redăm câteva fragmente din acest mesaj:

„Părintele Gheorghe lasă un gol prea repede în familie, în parohie, dar și în Eparhie. Așezăm în acest gol amintirea chipului său blând. Așezăm familia frumoasă pe care a întemeiat-o și pentru care a trăit. Așezăm vocația și activitatea sa preoțească de 28 de ani. Munca sa, realizările sale, speranțele care pentru dânsul acum au devenit vedere. ‘Îl vom vedea pe Dumnezeu așa cum este El’, ne spune Întâia scrisoare a lui Ioan (3:2). (…) Transmitem recunoștința noastră soției Ileana și familiei îndoliate, pentru faptul de a fi însoțit vocația și misiunea preoțească a părintelui Gheorghe pentru munca și întreaga lor jertfă.

Sfântul Martir Gheorghe, purtătorul de biruință, Fecioara Rafila – această fiică specială a Bocsigului – alături de sfinții ocrotitori ai Bisericii Greco-Catolice să-l însoțească pe drumul veșniciei pe fratele nostru întru preoție, părintele Gheorghe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – se arată în mesajul PS Ioan, citit de Mons. Angelo.

În continuare Părintele Radu Vorindan, Protopop de Arad a dat citire biografiei părintelui Gheorghe.

Răspunsurile, atât la Sfânta Liturghie cât şi la Slujba înmormântării, au fost date de corul studenţilor teologi ai Seminarului Teologic Eparhial din Oradea, dirijat de maestrul Radu Mureşan.

După Rugăciunea de dezlegare, sicriul a fost purtat de către preoți în procesiune, în jurul bisericii. Părintele Gheorghe a fost înmormântat în cimitirul din localitate.

Redăm în continuare câteva fragmente consemnate din biografia părintelui:

Părintele Gheorghe Tomoiagă s-a născut la 14 iunie 1969 în comuna Vişeul de Jos, judeţul Maramureş, într-o familie de oameni simpli, dar cu o mare credinţă în Dumnezeu, fiind al treilea copil dintre cei şase fraţi.

Urmează între 1990-1994 cursurile Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Oradea. Tot în Oradea finalizează şi cursurile de masterat în cadrul universităţii Babeş-Bolyai. În anul 1994 s-a căsătorit cu Ileana. Intră în rândul clerului căsătorit, fiind hirotonit în data de 7 mai 1995 de către Preasfinţitul Alexandru Mesian, fiind repartizat ca paroh în localitatea Bocsig unde a slujit timp de 28 de ani. Ca orice tânăr preot ales, era plin de credinţă şi entuziasm, însă a întâmpinat foarte multe greutăţi peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu şi al familiei care l-a susţinut mereu.

Pe plan local a avut raporturi foarte bune cu Consiliul Local, cu celelalte culte dar şi cu autorităţile locale, fapt datorat spiritului său ecumenic. Pentru constanta mărturisire a credinţei catolice şi a activităţii pastorale a primit în 9 decembrie 2010, titlul de iconom stavrofor şi crucea pectorală, înmânate de Preasfinţia Sa, Alexandru Mesian, episcop de Lugoj. Cu Preasfinţia Sa a avut o frumoasă colaborare şi în promovarea fecioarei stigmatizate de la Bocsig, Rafila Găluţ, anual organizând la sfârşitul lunii octombrie pelerinaje la mormântul acesteia.

Cu toate că se simţea fiu al acestei localităţi, totuşi, în clipele de suferinţă şi-a exprimat dorinţa de a reveni în satul natal, moartea împiedicând acest lucru.

În seara zilei de 23 septembrie, părintele-paroh Gheorghe Tomoiagă, la vârsta de 54 de ani, în urma unei grele suferinţe de peste un an, suferinţă pe care nu a arătat-o şi pe care a purtat-o cu multă demnitate şi răbdare, prin slujirea la altar aproape în fiecare duminică, este chemat de bunul Dumnezeu la El, încheindu-şi misiunea pe acest pământ.

Raimondo-Mario Rupp