Marți, 13 noiembrie, la biserica Parohiei Blaj II (Capela Arhiereilor) a avut loc o manifestare devenită tradițională. Este vorba de „prinderea” Postului Crăciunului în comuniune spirituală de către membrii comunității greco-catolice ai parohiei.

Manifestarea, organizată la inițiativa părintelui paroh Cristian Rus, în colaborare cu AGRU Blaj, a strâns la un loc aproape trei sute de credincioși din parohie, dar nu numai.

Seara a început cu rugăciunea Acatistului Maicii Domnului, oficiată de Părintele Cristian Rus și un grup de studeni ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din Blaj.

Domnul Ion Moldovan, președinte AGRU Blaj, avorbit apoi despre tradițiile, obiceiurile și datinile populare legate de perioada Postului Crăciunului, multe dintre ele pierdute azi.

Invitată la manifestare a fost îndrăgita interpretă a cântecului popular, Veta Biriș, care a încântat cu vocea ei credincioșii prezenți în sfântul locaș, interpretând cântece religioase și colinde care vestesc Nașterea Domnului. La rândul ei, doamna Veta Biriș a vorbit celor prezenți despre frumusețea tradițiilor populare legate de sărbătorile creștine, așa cum le-a trăit ea însăși în satul ei, și a făcut un apel ca frumoasele noastre colinde să fie perpetuate din generație în generație, îndemnând pe cei mai în vârstă să-i învețe pe cei tineri aceste frumoase valori de spiritualitate creștină.

Seara s-a încheiat cu o agapă din care nu au lipsit tradiționalele plăcinte, dar și alte bunătăți oferite cu generozitate de credincioși ai parohiei.

Mi-a făcut o mare plăcere să mă aflu astă seară în mijlocul credincioșilor păstoriți de Părintele Cristian Rus, ne-a declarat Veta Biriș, și împreună să „prindem” postul, cum se spune la noi, în Ardeal. Am fost martora unei binecuvântate comuniuni de rugăciune și bucurie a unor credincioși care au în fruntea lor un vrednic păstor. (Ion M.)

Foto: Nicu Goga