Surorile baziliene au organizat o zi de formare intercongregațională, care s-a desfășurat în data de 2 decembrie 2017, la mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. Invitat special pentru acest program a fost pr. Marius Taloș SJ, Superiorul regional al iezuiților din România. Tema propusă de către invitat a fost „Ascultarea generativă”. Oare ce înseamnă acest tip de ascultare? Redăm răspunsul oferit de pr. Marius: „Ascultarea generativă favorizează conexiunea între cel care vorbește și cel care ascultă, fapt care generează noi posibilități de acțiune pe care niciuna dintre cele două părți implicate în conversație nu le-a prevăzut înainte de a începe dialogul”.

În prima parte a zilei s-a vorbit de „Ascultarea generativă a Mariei” iar în partea a doua a zilei despre „Cum să îl ascult pe Dumnezeu și pe aproapele”. Au fost momente de reflecție personală și întâlniri în plen unde s-au purtat discuții foarte dinamice. Au participat surori baziliene din toate comunitățile provinciei (Cluj, Gherla, Baia Mare, și Lugoj), surori din Congregația Maicii Domnului de la Cluj, Blaj și Sighet, părinți și frați bazilieni de la Cluj, Molișet și Mintiu Gherlii. A existat și o prezență din partea comunității surorile franciscane de Assisi, surorile franciscane sărace de Sf. Familie din Mallersdorf (aflate la Cluj pentru cursuri de formare) și a surorilor sociale din Cluj.

A fost un timp de binecuvântare și de bucurie, în care frații și surorile din diferitele ordine și congregații călugărești au experimentat iubirea lui Dumnezeu, fraternitatea, comuniunea și iubirea aproapelui. Programul s-a încheiat cu rugăciunea Acatistul Maicii Domnului, celebrat de pr. Marius Taloș SJ și de pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii „Sfânta Macrina”, rugăciune prin care persoanele consacrate participante la întâlnire au adus mulțumire Bunului Dumnezeu care le-a dăruit această zi minunată de meditație și împărtășire, spre lauda Numelui Său. (via SurorileBaziliene.ro)