Sâmbătă 19 octombrie 2019, comunitatea greco-catolică română din Bruxelles a fost gazda unui eveniment special dedicat fericiților episcopi greco-catolici români morți pentru credință în timpul prigoanei comuniste.

Evenimentul s-a bucurat de un public numeros și de prezența mai multor invitați. Au fost prezenți: Monseniorul Jean Kockerols, episcop auxiliar al Arhidiecezei de Malines-Bruxelles, Preasfinția Sa Claudiu Lucian  Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, pr. Cristian Crișan, Vizitatorul Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, Excelența Sa Andreea Păstîrnac, ambasador extraordinar şi plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, Pr. Eric Vancraeynest, decan al vicariatului Bruxelles, jurnalista Sanda Nicola și mulți alți invitați.

Această inițiativă s-a axat pe proiecția în premieră în Belgia a filmului Șapte martori pentru Mica Romă realizat de Anca Berlogea-Boariu (52 minute), precedat și urmat de o serie de intervenții a mai multor vorbitori.

În deschiderea evenimentului, moderat de Pr. Filip Chereși, responsabilul comunității de la Bruxelles, pr. Cristian Crișan, VizitatorulApostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, a făcut o succintă prezentare a istoriei Bisericii Greco-Catolice din România.

După vizionarea filmului, Monseniorul Jean Kockerols, episcop auxiliar al arhidiecezei de Malines-Bruxelles, vizibil emoționat, a subliniat importanta mărturiei pe care episcopii martiri o transmit pentru timpurile noastre și cu atât mai mult pentru creștinii din Bruxelles care ar trebui să-și asume cuvintele rostite de Fericitul Iuliu: Credința noastră este viața noastră.

Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a transmis salutul Preafericirii Sale Cardinal Lucian și le-a vorbit celor prezenți despre moștenirea pe care Fericiții Episcopi martiri ne-au lăsat-o. Printr-o mărturie personală a arătat cum rugăciunile acestora și a altor mărturisitori ai credinței din timpul persecuției au ajutat la eliberarea de sub jugul unui regim totalitar și cum jertfele lor îi inspiră pe mulți tineri ai zilelor noastre.

Jurnalista Sanda Nicola, care a avut ocazia să-l însoțească pe Sfântul Părinte Papa Francisc în timpul călătorie sale în România, ocazie cu care la 2 iunie pe Câmpia Libertății de la Blaj au fost beatificați cei șapte episcopi, a mărturisit că a fost surprinsă să descopere atunci istoria lor și felul în care Ierarhii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-au opus sistemului totalitar, sacrificându-și viața pentru adevăr, libertate și credință.

În încheierea evenimentului, corala comunității catolice române din Bruxelles, formată din mulți copii și tineri, condusă de Mariana Iacob, a cântat imnul fericiților episcopi martiri dar și alte cântece, emoționând până la lacrimi pe cei prezenți.

La final, toți cei care au participat la eveniment au fost invitați să-și împărtășească impresiile despre filmul prezentat și să guste din tradiționalele produse românești, pregătite cu multă dragoste de membrii comunității românești care se roagă în Biserica Regală Sfânta Maria din capitala Belgiei.

Vizualizare galerie foto

ACC

Știre preluată de pe e-communio.ro