Filmări pentru un documentar despre Biserica Română Unită – realizat de ACN și TVE Spania – în Eparhia de Cluj-Gherla

O delegație reprezentând Asociația internațională Aid to the Church in Need (ACN) și TVE Spania a vizitat, în 28 și 29 aprilie 2023, Eparhia de Cluj-Gherla. Scopul principal al vizitei a fost efectuarea unor filmări – care să prezinte celebrări, activități, interviuri, edificii – reunind astfel informațiile necesare pentru realizarea unui documentar despre actualitatea Bisericii Române Unite în ansamblul ei. Fiind călăuziți de pr. Daniel Avram, directorul Biroului pentru Comunicații Sociale din cadrul Episcopiei din Cluj-Napoca, oaspeții din Spania au făcut cunoștință cu diferite realități ale Bisericii Greco-Catolice din Eparhia de Cluj-Gherla.

Între alte popasuri, au luat parte la o întâlnire a tinerilor din ASTRU la centrul de activități socio-educative al parohiei din cartierul Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca, au vizitat Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, Seminarul Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, mănăstiri existente pe teritoriul Eparhiei. Sâmbătă, 29 aprilie 2023, în prima parte a zilei, membrii delegației spaniole s-au aflat în Catedrala episcopală „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, unde au realizat filmări la Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenții seminariști. La încheierea celebrării, au realizat un interviu cu Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.

Încă de la căderea regimului comunist din 1989, Asociația Aid to the Church in Need a contribuit, prin numeroase proiecte, la construirea de noi biserici în Eparhia de Cluj-Gherla și, în general, la o adevărată „ieșire la lumină” prin susținerea activităților pastorale, de formare, de întărire a vieții spirituale a preoților și credincioșilor ei. De asemenea, a făcut cunoscută țărilor din afara blocului fost comunist Biserica Română Unită și perioada martiriului acestei Biserici prin interviuri, documentare, articole, astfel „dând cuvântul” mărturisitorilor credinței, în primii ani de libertate a Bisericii, Ierarhilor români uniți cu Roma, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor greco-catolici.

Acum ei continuă acest drum al solidarității și împărtășirii credinței, contribuind la cunoașterea și susținerea reciprocă a credincioșilor catolici din țări și culturi diferite, pentru ca toți să se regăsească frați, uniți în jurul Mântuitorului, în marea Familie a lui Dumnezeu. Este un motiv de recunoștință prilejul oferit și Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, în aceste zile de primăvară, de către cele două instituții – ACN și TVE -, de a mărturisi lumii, prin intermediul noului documentar ce va fi realizat, despre bucuria credinței unei Biserici renăscute din marile încercări ale perioadei de prigoană, o Biserică binecuvântată acum de șapte Fericiți Episcopi martiri, semne de biruință a Învierii lui Cristos, ce strălucesc pe bolta Bisericii Universale.

Galerie de imagini