Zi luminoasă și binecuvântată de Dumnezeu, sâmbătă, 16 iunie, la Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, unde a avut loc festivitatea de absolvire a promoției 2018 a Facultății de Teologie Greco-Catolice, Departamentul Blaj, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca. Și în acest an, festivitatea a fost onorată de participarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care, alături de profesorii formatori, preoți, părinți, rude și prieteni, au făcut ca atmosfera să fie emoționantă pentru absolvenții cursurilor de licență și master.

Cum era și firesc, festivitatea a început cu Sfânta Liturghie, celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, împreună cu părinții profesori și preoții din Catedrala „Sfânta Treime”, răspunsurile fiind oferite de studenții teologi din toți anii de studiu.

În cuvântul de învățătură, PS Claudiu a subliniat importanța formării spirituale și nu numai pentru orice creștin aflat în căutarea sensului vieții, cu atât mai mult pentru cei chemați la slujire, într-o lume în care a fi informat este la modă, dar nu și suficient pentru o persoană care dorește cu adevărat să-și împlinească destinul. O bună formare duce la o construcție stabilă, puternică, ce nu poate fi spulberată precum castele de nisip, în vremurile de restriște. În acest sens, PS Claudiu a amintit de exemplul de verticalitate al martirilor Bisericii Române Unite, model pentru fiecare dintre noi în viața de zi cu zi, dar mai ales atunci când suntem chemați la examenul credinței.

Ca de obicei la festivitățile de absolvire, părintele vicar Ioan Fărcaș a ținut o excepțională Lectio Brevis, tema din acest an fiind celebrarea Sfintei Euharistii, înțeleasă ca Liturghie a Bisericii. Subliniind importanța Sfintei Euharistii în viața noastră, întâlnirea noastră cu Dumnezeu, părintele Fărcaș i-a îndemnat pe cei care doresc să fie preoți să facă alegerea de a deveni slujitori în via lui Dumnezeu în primul rând pentru celebrarea Sfintei Euharistii.

Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolice din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prof univ. dr. pr. Cristian Barta a evidențiat faptul că promoția 2018 este și promoția din anul Centenarului Unirii, un ideal împlinit al Bisericii Române Unite cu Roma. Au mai ținut discursuri rectorul Seminarului, Pr. Florian Guţiu și Directorul de Departament, lect univ. dr. pr. Anton Rus, care au mulţumit tuturor celor implicaţi în formarea, timp de patru sau șase ani, a studenților teologi, mulțumiri speciale fiind adresate Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice și Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul Curiei, pentru sprijinul acordat în formarea celor care  au absolvit teologia la Blaj.

Din partea studenților, discursul a fost ținut de Pompiliu Bulgăr, anul VI de studiu, absolvent al cursurilor master. Imediat după acest moment, a urmat predarea ştafetei, adică a crucii şi a icoanei, de către reprezentanţii absolvenţilor, reprezentanților anului III.

Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. pr. William Bleiziffer.

Nicu Goga