O frumoasă inițiativă a Surorilor Congregației Maicii Domnului a fost ca, înainte de Pelerinajul eparhial din Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în pregătirea acestui pelerinaj al Eparhiei de Cluj-Gherla, o seară să fie dedicată tinerilor la Mănăstirea Maicii Domnului, Sanctuar Arhiepiscopal Major. Festivalul Tinerilor dedicat Maicii Sfinte a debutat în seara de 13 august 2024, în bucuria caracteristică tinereții și, cu siguranță, sub privirea senină a celei mereu tinere, a Reginei inimilor și a Mamei Fiului lui Dumnezeu, Maria, Preacurata Fecioară și Maica noastră, a tuturor. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a aflat între tineri. Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, a fost reprezentat la acest moment de înălțătoare comuniune în jurul Maicii Sfinte de Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

A adresat un salut tinerilor și tuturor celor de față pr. Cristian David, rectorul Sanctuarului. În continuare, tânăra Oana Taloș a prezentat piesele și interpreții. În lumina soarelui la apus, în curtea mănăstirii, mai întâi au cântat Maicii Domnului membrii Formației vocal-instrumentale „Anima”. Înființată în 2022, la inițiativa prof. Cristina Mureșan, formația a participat deja la mai multe activități eparhiale. În acest an, soliștii vocali au înregistrat, alături de Corul „Angeli”, imnul Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC), intitulat „Speră în Domnul” (v. aici). Formația se pregătește și pentru susținerea unui recital la INTC, care se va desfășura în perioada 4-7 septembrie, la Cheile Grădiștei, Râșnov – Brașov. În prezent, Formația „Anima” are următoarea componență: Antonia Jarda, Sara Marișca și Gelu Hotea, soliști vocali, Cristina Mureșan la pian, pr. Edmund Dujardi și Sara Marișca la chitară și Marius Pop la cajon.

Tinerii au adus în această seară un omagiu Maicii Sfinte prin cântec, dar și prin cuvânt. Cenaclul Literar „Crescendo”, înființat în toamna lui 2022, pentru liceenii clujeni, a adus la picioarele Preasfintei Fecioare creații literare, roade ale întâlnirilor de cenaclu – care au fost găzduite, de la început, de Centrul de Cultură Urbană de la Bastionul Croitorilor din Cluj. Tânărul Alexandru Cuibus a citit un poem din creația sa, iar mai târziu, tânăra Noah a dat citire lucrării în proză pe care o semnează.

Protagoniști ai Festivalului au fost, de asemenea, tinerii din Formația „Three O” – formată din Camelia, Francisc și Benedict Opreanu, cei trei frați muzicieni, implicați, prin talentul și lumina credinței lor, încă din copilărie în viața Bisericii. În prezent acompaniază cu voce și instrumente Sfânta Liturghie duminicală de la ora 8.30 din Capela „Sf. Iosif” a Catedralei din Piața Cipariu. În această seară, ei au venit împreună și cu alți colaboratori din Cluj-Napoca și Beclean: Andrada Faur și Teodora Ignat la vioară, Maria Rita Cîndea la chitară și Maia la cajon. Soliști vocali au fost Francisc, Maria Rita și sora Dominica din CMD.

Au adresat, la final, în special tinerilor, cuvinte de mulțumire și de credință: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, și Maica Teodorina, Superioara generală a CMD. Le-a dat cuvântul pr. rector Cristian, nu înainte de a rosti și cuvântul său de mulțumire.

Cristian David, rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major – Mănăstirea Maicii Domnului

„Mulțumim acestor tineri minunați care ne-au umplut sufletele de bucurie în această seară și ne-au pregătit pentru Marea Sărbătoare Adormirii Maicii Sfinte. Le mulțumim din suflet pentru ceea ce au transmis și ne-au îndreptat spre Maica Domnului. Privindu-i din locul în care stăteam, am văzut Icoana Maicii Domnului în spatele lor, Icoana patronală a acestui sanctuar, «Mângâierea celor ce plâng» și mi-am dat seama că Maica Domnului este în spatele lor, îi ajută, îi susține și îi întărește și este în inima lor și este în spatele și în inima fiecăruia dintre noi.”

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla

„E frumoasă imaginea pe care pr. Cristian a observat-o, cum, pe măsură ce se lăsa întunericul, icoana Maicii Sfinte era singura luminată și vizibilă. O numim pe Maica Sfântă și Steaua dimineții. E singura stea care ne arată calea atunci când întunericul se lasă în jurul nostru. Și, de aceea, vreau să le mulțumesc tinerilor, dar vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru darurile pe care le-a pus în sufletul lor și darurile cu care ne înconjoară pe noi toți.

Îi mulțumesc și Preasfințitului Cristian, care vine din partea Preafericitului Părinte Lucian, ne aduce salutul și binecuvântarea lui și îi transmitem și noi salutul nostru – și cred că deja l-am transmis (prin transmisia în direct a concertului) și a ajuns în sufletul Preafericitului, al celor care ne-au urmărit, al tuturor celor care caută într-un fel sau altul pacea și lumina lui Dumnezeu. Cred că este și o imagine a Bisericii, cea pe care am văzut-o în seara aceasta. În timp ce tinerii cântau și recitau, au intrat cercetași din Franța care și-au și instalat corturile pe celălalt deal – și probabil că este și imaginea pe care Sfântul Părinte ne-o transmite: o Biserică dinamică, nu una care rămâne doar în interior și așteaptă ca lumea să vină, ci o Biserică, așa cum spunea Papa Francisc, care simte bucuria de a trăi, bucuria prezenței lui Dumnezeu în mod concret, nu fiindcă facem parte dintr-o tradiție, nu fiindcă «așa trebuie», nu fiindcă așa e frumos sau așa e bine, ci fiindcă suntem plini de bucurie, o trăim și o dăm mai departe.”

Maica Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului, organizatoarea Festivalului dedicat tinerilor

„Preasfinția voastră Părinte Claudiu, Preasfinția voastră Părinte Cristian, cucernici părinți preoți, dragi invitați, dragi surori, dragi tineri, ne bucurăm mult de prezența dumneavoastră la Festivalul Tinerilor, aici la Sanctuarul dedicat Maicii Sfinte. Programul pe care l-am urmărit în această seară ne-a ridicat sufletele spre înălțimi spirituale pentru a putea contempla frumusețea autentică a sfințeniei Mamei noastre cerești. Dragi tineri din Cenaclul literar «Crescendo», din formațiile «Three O» și «Anima», prin acest moment spiritual, prin cântec și poezie, ne-ați adus mai aproape de marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului și ne-ați oferit prilejul de a simți mai intens prezența Mamei noastre Cerești și ocrotirea ei plină de grijă și duioșie.

Mergând pe urmele pașilor Maicii Domnului în viața noastră, vom întrezări și noi Cerul încă de-aici, de pe pământ. Urmând-o pe ea, nu vom rătăci niciodată. Rugându-ne ei, vom fi susținuți de harurile pe care ni le obține de la Bunul Dumnezeu. Dacă ea ne călăuzește pe drumul vieții, putem fi siguri că vom ajunge la portul mântuirii. Dragi tineri, vă mulțumesc pentru minunata seară pe care ne-ați oferit-o, pentru munca pe care ați depus-o în pregătirea acestui festival și vă îndemn să trăiți cu entuziasm și bucurie viața voastră, cu sufletele mereu înălțate spre înălțimi spirituale.” În semn de recunoștință, a oferit tinerilor un dar spiritual, cartea „Nestematele Maicii Domnului” și un rozariu, deoarece „rugăciunea Rozariului este arma cea mai puternică a fiecărui creștin”.

Galerie imagini
Video