„Există momente când istoria unui oraş se leagă de tradiţia unei familii, iar la Lugoj familia Brînzeu au făcut istorie şi cultură deopotrivă” – D-na Daciana Vuia, director al Muzeului de Istorie, Artă şi Etnografie Lugoj.

Episcopia Greco-Catolică de Lugoj în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj şi Muzeul de Istorie Lugoj a organizat – marţi, 7 iunie de la ora 18.00 – expoziţia foto-documentară „Un nume, o familie, un oraş: Nicolae Brînzeu şi Lugojul”. Vernisajul expoziţiei a avut loc la Centrul Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” (fosta preparandie greco-catolică de fete), de pe Str. Episcop Dr. Ioan Bălan, Nr. 4.

Părintele Dr. Nicolae Brînzeu a fost prepozit al Capitlului Catedralei „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj în perioada interbelică. Vitrinele expoziționale, piesele cu valoare artistică, istorică şi memorialistică au intrat recent în patrimoniul cultural al Muzeului de Istorie, Artă şi Etnografie Lugoj (în anul 2021), fiind donate de membrii familiei Brânzeu.

În cadrul vernisajului au luat cuvântul:

  • Preasfinţia Sa, Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj;
  • D-l Claudiu Buciu, primarul Municipiului Lugoj,
  • D-na Daciana Vuia, director al Muzeului de Istorie, Artă şi Etnografie Lugoj;
  • Dr. Sergiu Soica, paroh de Sânnicolau Mare;
  • D-na Pia Brînzeu, prorector la Universitatea de Vest Timişoara, nepoata canonicului Nicolae Brînzeu.

În deschiderea vernisajului, d-na directoare Daciana Vuia a mulţumit Preasfințitului Alexandru pentru felul în care a sprijinit la realizarea acestei expoziții şi mai ales pentru gestul de a oferi cu generozitate spaţiile expoziționale din incinta Centrului Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare”.

În continuare, Preasfinţia Sa, Alexandru Mesian a adresat un cuvânt de bun-venit tuturor. A felicitat-o pe d-na profesoară Pia Brînzeu pentru perseverenţa de-a pune în valoare personalitatea bunicului său prin realizarea acestei expoziţii foto-documentare şi pentru intrarea acestui patrimoniu într-un fond muzeistic local.

Preasfinţia Sa a spus că este pentru prima dată în Viaţa Bisericii Greco-Catolice, în special a Episcopiei de Lugoj, când are loc un astfel de eveniment special pentru a evoca personalitatea unui om care a fost într-adevăr şi lugojean şi un familist dar şi un preot, un cleric care a avut mult de suferit.

„Când vorbim despre acest ilustru personaj, Nicolae Brînzeu”, a spus Preasfinţitul Alexandru, „noi privim problema mai larg şi privim la mulţi alţii care au trăit şi au parcurs o istorie în perioada aceasta foarte încercată. Dânsul a prins cele două Războaie Mondiale; la 1 decembrie 1918 a fost delegat al Protopopiatului Greco-Catolic Comloșul Mare să participe la Alba Iulia, în organismul legislativ reprezentativ care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România. Pe urmă, până în anul 1948 a slujit problemele culturale, având formare de ziarist, a scris multe articole.”

Preasfinţia Sa a continuat spunând că l-a cunoscut pe Părintele Nicolae Brînzeu pe când era elev în şcoala primară, studiind la orele de religie din catehismele scrise de acest om ilustru. Mai târziu când a început să studieze teologia singur în clandestinitate a venit din nou în contact cu bibliografia pr. Nicolae Brînzeu, care avea manuale de teologie la nivel înalt de facultate, printre care amintim: Omiletica, Hodegetica şi Catehetica: cum se predă religia în şcoală.

În continuare PS Alexandru a adresat mulţumiri domnului primar Claudiu Buciu pentru sprijin şi Muzeului de Istorie din Lugoj pentru sprijinul pe care l-a acordat, oferind posibilitatea doamnei profesoare Pia Brînzeu să expună aceste obiecte şi documente publicului lugojean.

„Din partea Noastră, suntem bucuroși că am putut să facem ceva pentru toată lumea”, a spus în încheiere Preasfinţitul Alexandru.

În continuare D-l primar Claudiu Buciu a subliniat faptul că lugojenii au sprijinit acest proiect. Primarul doar a făcut un gest firesc la solicitarea d-nei profesoare Pia. „Ne bucurăm că ni s-a adresat pentru a crea acest spatiu şi de a pune în valoare această personalitate care din punctul meu de vedere ca şi politician lasă o amprentă pe care trebuie s-o urmărim de-a lungul vieţii noastre”, a afirmat d-l primar.

„Iubesc democraţia şi apreciez foarte mult oamenii de cultură, oamenii politici, oamenii care ţin de Biserică, oamenii care înţeleg că trebuie să faci un sacrificiu pentru a apăra valori fundamentale. Vin vremuri în care mulţi dintre aceşti oameni renunţă la valorile lor fundamentale atunci când ei sunt singurii care ar putea să le apere pentru cei care nu poate să şi le apere singuri. Mă bucur pentru invitaţia dumneavoastră, mă bucur pentru că este atât de multă lume prezentă şi încă o dată mulţumesc d-nei profesoare Pia pentru gândurile bune şi pentru faptul că aţi venit să puneţi în valoare o personalitate care n-a fost pusă în valoare până acuma”, a spus în încheiere d-l primar Claudiu Buciu.

D-na directoare a muzeului, Daciana Vuia a adresat un cuvânt de mulţumire d-nei profesoare Pia Brînzeu care a participat în mod direct la realizarea acestei expoziţii, alături de specialiştii muzeului nostru. „Este o expoziţie foto documentară care se poate înscrie în egală măsură în sfera unei antropologii urbane din sfera cotidianului care le-am expus aici. Aşadar prin intrarea în patrimoniul Muzeului din Lugoj a acestor obiecte cu valoare documentară, istorică sau artistică, publicul larg va avea acces la ele dar în egală măsură şi cercetătorii. Intrând în gestiunea noastră, a muzeului, aceste obiecte de patrimoniu poartă un nume: fondul Nicolae Brînzeu. Aşa ne vom raporta de acum înainte. Ne-am dorit prin aceasta ca să salvăm memoria unui om şi unui preot care trebuie să ne fie o sursă de inspiraţie pentru generaţiile începutului de secol XXI”, a spus d-na Daciana Vuia.

În continuarea expunerilor, Părintele Dr. Sergiu Soica a invitat auditoriul să reflecteze la realizarea acestui proiect cultural al vernisajului oferind două gânduri spirituale: primul fiind din Noul Testament care spune: „Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” Evrei, 13, 7 şi al doilea, cuvintele Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, primul cardinal român: „Cred că vreunul dintre ai noştri sau din ceilalţi va fi lăsat de pomenire ce am făcut noi, cât se putea să fie”.

I-a mulţumit doamnei Pia Brînzeu pentru că i-a oferit ocazia de a-l descoperi pe Părintele Canonic Nicolae Brînzeu. „Datorită documentelor pe care le-a păstrat cu sfinţenie ca pe nişte bijuterii şi apoi ni le-a oferit tuturor şi în acest context, bunicul dumneavoastră a devenit bunicul nostru, al tuturor”, a spus în încheiere pr. Dr. Sergiu.

În încheierea expunerilor a vorbit d-na prof. Pia Brînzeu care a afirmat că acest proiect cultural s-a născut datorită unei preocupări personale … „de a mă scufunda în istoria măruntă care este foarte necesară ca să înțelegem istoria mare. Istoria mare este scrisă de istorici care încearcă să surprindă dintr-un punct de vedere anumite evenimente, dar poate nu reuşesc să observe toate nuanţele pe care noi le observăm în obiecte neimportante, în documente care de multe ori se pierd şi care, dacă sunt puse într-o ramă sau într-o vitrină, devin interesante. Acesta este motivul pentru care noi, cei trei nepoți ai părintelui Brînzeu, am înființat muzeul dedicat bunicului nostru, având ajutorul Episcopiei Greco-Catolice, al Primăriei orașului și al Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. Pe de o parte, am vrut să subliniem contribuțiile aduse de familia Brînzeu Bisericii, științei și culturii bănățene; pe de altă parte, sperăm ca obiectele expuse să reușească a oglindi felul cum s-a trăit aici cu un secol în urmă. Păstrându-le pentru generațiile mai tinere, ele vor ilustra o formă de viață care astăzi a devenit istorie și vor dovedi că în ciuda unor greutăți ivite din cauza timpurilor agitate, oamenii pot rămâne fermi în credinţa şi adevărurile lor spirituale ”, a spus prof. dr. Pia Brânzeu.

„Istoria se întinde dincolo de momentul prezent. Momentul prezent e scurt, devine imediat trecut, pe când trecutul se întinde lung în urma noastră. Să ni-l amintim pe pr. Nicolae Brînzeu ca pe un om frumos la chip şi devotat oraşului Lugoj pentru că şi el a iubit Lugojul aşa cum îl iubesc şi eu”, a încheiat D-na prof. Pia Brînzeu.

În continuare lumea a fost invitată să viziteze expoziţia foto documentară amenajată în cele trei încăperi ale Centrului Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare”.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp