În perioada 2-4 aprilie, comunitatea Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea și-a ținut exercițiile spirituale caracteristice perioadei Postului Mare, încercând să pătrundă și să înțeleagă cât mai mult misterul mântuirii.
Invitat să țină meditațiile a fost Preasfințitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar al Eparhiei de Lugoj, care a propus ca temă a exercițiilor spirituale din acest an imaginea Sfântului Apostol Petru, caracter foarte interesant. Totodată, Excelența Sa a lansat și două întrebări pentru toată durata exercițiilor: „dacă ne-am afla acum în fața Domnului, ce am avea noi să-i spunem? Dar El ce ne-ar putea spune nouă?”
Programul reculegerilor spirituale a constat în celebrările oficiilor divine specifice Postului Mare, meditații și timp personal pentru rugăciune, spovadă și colocvii spirituale cu Pr. Anton Rus, părintele spiritual al seminarului, Pr. Traian Dobrată, responsabilul spiritual eparhial al reuniunii mariane, cât și cu PS Ioan.
Fiecare meditație din cadrul exercițiilor a abordat câte un aspect din viața Sfântului Apostol Petru, aspecte precum chemarea sa în urma evenimentului Pescuirii minunate (Lc V, 1-11), avertizarea din seara Cinei celei de Taină, tripla lepădare/renegare din momentul Patimii lui Isus, cât și dialogul simplu, dar profund, și tripla redeclarare a iubirii și fidelității pe malul mării Tiberiadei (In XXI, 15-19). Astfel, pe parcursul meditațiilor, seminariștii au putut observa apropierea și asemănarea omului de rând cu Petru, modelul nostru pământesc, care a căzut de atâtea ori, dar care s-a întors mereu înapoi la Domnul, cu căință și iubire.
Un moment important în cadrul reculegerilor a fost cel al împărtășirii mărturiilor, meditațiilor și gândurilor personale ale celor prezenți, moment extrem de emoționant, ce a scos la iveală sentimente și experiențe minunate.
În sfârșit, comunitatea Seminarului din Oradea a celebrat, împreună cu PS Ioan Călin BOT și cu PS Virgil BERCEA, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în Parohia „Schimbarea la Față” din cartierul Velența, Oradea, alături de credincioșii prezenți, finalizând astfel perioada exercițiilor spirituale în bucuria Domnului și în bucuria de a fi împreună frați.
Se cuvine să aducem mulțumiri Preasfinției Sale Ioan, pentru disponibilitatea de a ne fi alături în aceste zile de spiritualitate. Ne bucurăm să-l primim în mijlocul nostru ori de câte ori poate să vină. Simțim de fiecare dată apropierea părintească pe care o are față de seminariști, lucru pe care l-a făcut și în mulți ani cât a fost rector al Seminarului Teologic din Cluj Napoca. Mulțumim Preasfințitului Virgil care ne-a fost alături în aceste zile – ca de fiecare dată – participând la anumite momente liturgice și la unele meditații, împreună cu noi. de asemenea mulțumim tuturor celor care, într-un fel sau altul, ne sprijină în drumul adesea anevoios, către Domnul!
Redacția
Preluare de pe egco.ro