Conform tradiției Eparhia Greco-Catolică de Lugoj în fiecare an, în perioada Postului Mare, organizează exerciții spirituale pentru clerul acestei eparhii. Acest fapt este în conformitate cu canonul 369 § 2 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale şi a dreptului particular.

Pentru o bună organizare exercițiile spirituale din anul acesta s-au desfășurat în două serii. Seria I s-a desfăşurat în perioada 5-7 martie cu un număr de 55 de preoţi, iar seria a II-a între 12-14 martie a.c. cu un număr de 40 de preoți.

Exercițiile spirituale din acest an au fost conduse de Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj.

Programul exercițiilor spirituale s-a ţinut la Centrul Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare” din Lugoj.

Exercițiile spirituale au început cu Sfânta Liturghie Solemnă în Catedrala din Lugoj, pontificată de P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei dirijat de Prof. Olimpia Drăgan în alternanţă cu preoţii participanţi.

P.S. Alexandru a amintit faptul că primele exerciții spirituale pentru clerul din Eparhia de Lugoj au fost ţinute începând cu anul 1997, prima ediţie fiind condusă de Mons. Emil Puni S.J. de pie memorie, fost vicar general al Eparhiei de Lugoj. Prea Sfinţia Sa a mulțumit mai întâi bunului Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria, a mulţumit corului şi credincioşilor prezenţi şi i-a îndemnat pe credincioşi, să însoţească pe preoţi cu rugăciune pe parcursul acestor exerciţii spirituale.

Meditațiile prezentate anul acesta au fost:

-Fiți preoți nu funcționari;
-Bucuria de a-l urma pe Cristos;
-Unde este inima mea?
-Credința Mariei un exemplu pentru preoți;

Cele trei zile de exerciții spirituale reprezintă şi un timp bogat de rugăciune şi de reflexie. În timpul acestor zile binecuvântate de Dumnezeu, fiecare preot face spovedania de Paşti, conform rânduielilor bisericeşti, dar şi spovedania generală, eventual, de la ultimele exerciţii spirituale de anul trecut.

Aceste momente de comuniune, când preoţii concelebrează Sfânta Liturghie şi celelalte momente din programul exerciţiilor spirituale împreună cu Episcopul lor, arată Unitatea Bisericii: comuniunea între preoţi şi Episcop, în comuniune deplină cu Sf. Părinte Papa de la Roma.

Încheierea exerciţiilor a avut loc în capela „Sf. Vasile cel Mare” cu „Binecuvântarea Euharistică”.

Prea Sfinţitul Alexandru a oferit Mons. Angelo Pop, un buchet spiritual din partea preoţilor participanţi şi i-a mulţumit pentru frumoasele meditaţii prezentate.

Pr. Gherghel Petrișor

Mai multe fotografii AICI