La sfârșitul acestei săptămâni, între 20-21 aprilie 2018, în localitatea Sînmartin, la Vila Sântana, au avut loc exercițiile spirituale pentru familiile cu copii mici, organizate de Departamentul pentru Pastorația Adulților și a Familiilor, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Relatorul conferințelor a fost pr. Mihai Tegzeș, responsabil eparhial cu pastorația adulților și a familiilor. La aceste reculegeri spirituale au participat 40 de adulți și 19 copii. Tema a fost: „Casa noastră loc de viață”. Metoda de lucru propusă a fost cea a Comunității din Caresto.

În după-amiaza zilei de vineri, programul a debutat cu o rugăciune iar mai apoi a urmat o sinteză a conferinței despre Amoris Laetitia, ținută de pr. Renzo Bonetti la Zalău în urmă cu câteva săptămâni, prezentată de pr. Mărincean Florin preot în Șimleul Silvaniei. În prima cateheză, „Casa în lumea biblică”, a fost prezentat un fragment din Scrisoarea lui Pavel către Romani (16, 1-23), din care rezultă rolul pe care casa și familia creștină îl au în predicarea Cuvântului. Așa cum soții Acvila și Priscila sunt colaboratori apropiați ai apostolului Pavel, așa și soții creștini sunt chemați, ca în virtutea chemării și darului pe care l-au primit în taina Căsătoriei, să colaboreze la vestirea Evangheliei prin exemplul vieții lor.

Seara de vineri s-a încheiat cu un moment de rugăciune comunitară. Cea de a doua zi a început cu celebrarea Sfintei Liturghii, culme și izvor al vieții creștine. A doua sinteză a conferințelor lui don Renzo „Isus împlinirea Familiei” a fost expusă de pr. Mirel-Mihai Demian. În cateheza a doua „Transmiterea credinței în familie”, pornind de la 2 Tm 1, 3. 5-6.8 s-a evidențiat rolul pe care părinții îl au în transmiterea credinței noilor generații. Credința nu se transmite printr-o simplă expunere teoretică ci prin exemplul pe care părinții îl dau copiilor. A treia sinteză a conferințelor lui don Renzo „A trăi cum trăiește Isus”, a fost expusă de pr. protopop Zorel Zima, prezentând instrumentele pe care soții le au la îndemână pentru a face ca iubirea lor să crească.

În a treia cateheză, „Cuplul deschis și apostolic”, pr. Mihai Tegzeș a subliniat importanța apostolatului soților: „nici un apostolat nu este mai important decât apostolatul soților. Apostolatul familiei constă în deschiderea către alți membri din familie, apropiați: vecini, rudenii și toți cei pe care îi întâlnim într-un moment sau altul al existenței noastre.” După expunerea fiecărei meditații, au avut loc analize personale și în cuplu, dialoguri în cuplu și între cupluri și mai apoi, fiecare, a avut posibilitatea de a-și împărtăși trăirea în plen. Rugăciunea finală de sâmbătă a fost condusă de pr. vicar general Mihai Vătămănelu OFMConv.

Ne-am bucurat de prezența în mijlocul nostru a Preasfinției Sale Virgil Bercea, Episcop român-unit de Oradea care, a subliniat importanța păstrării iubirii în viața de familie, a disponibilității, a răbdării, a iertării, a atenției și a fidelității. Le mulțumim doamnelor Sanda Ulici și Simona Cobe care s-au ocupat de copiii prezenți de-a lungul acestor zile. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru timpul de har petrecut împreună!

Daniela Elena Demian
via EGCO.ro