În perioada 2-3 noiembrie 2018, s-au desfășurat în localitatea Sânmartin, județul Bihor, exercițiile spirituale pentru familii organizate de Eparhia Greco-Catolică de Oradea, împreună cu Biroul Pastoral, Departamentul Familii – Adulți. Tema exercițiilor spirituale pentru familii a fost „Dialogul dintre soți”. Părintele Vicar general Mihai Vătămănelu și părintele Mihai Tegzeș, responsabil cu pastorația familiilor, au analizat și dezbătut această temă în patru conferințe.

În prima zi a dezbaterilor, această temă a fost analizată de către părintele Mihai Tegzeș din două puncte de vedere și anume: „Chemați să creștem spiritual în cuplu” și „Ascultarea în familie”. A existat și un moment de împărtășire în care cei prezenți au conștientizat faptul că trebuie să acorde o atenție mai mare realității concrete, să nu își piardă speranța din cauza limitelor și să nu renunțe să caute plinătatea de iubire și de comuniune. Cea de a doua zi a început cu celebrarea Sfintei Liturghii, iar apoi prima conferință a fost ținută de pr. Mihai Vătămănelu, având ca temă: „Buna comunicare între familii”. După momentul de împărtășire a urmat pr. Mihai Tegzeș cu cea de a doua conferință intitulată „Decizii luate împreună”. Prin intermediul acestor teme s-a subliniat relația rodnică a perechii care devine o imagine pentru a descoperi și a descrie misterul lui Dumnezeu, element fundamental în viziunea creștină a Treimii contemplată în Dumnezeu Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Ascultând aceste reflecții, cuplurile au înțeles care este rolul căsătoriei, dar și faptul că el, cuplul, devine o imagine pentru a descoperi și a descrie misterul lui Dumnezeu.

Fiecare zi a început cu Rugăciunea Sfântului Părinte Papa Francisc pentru familii, după care au urmat o serie de discuții pe marginea mai multor aspecte legate de familie precum: Ce scop avem noi ca familie?, Care este scopul unei familii creștine? sau Știu să comunic propriile sentimente?, idei prezentate pe larg în cartea „Uleiul care întreține flacăra iubirii”, Comunitatea Caresto. Familiile prezente au comunicat și și-au împărtășit trăiri, experiențe din relația de cuplu, exemple de viață, precum și cuvinte de încurajare pentru cuplurile tinere, pentru a primi haruri prin rugăciune. Aceste întâlniri au fost interactive, benefice și în același timp eficiente pentru dialogul dintre soți, pentru autocunoaștere, pentru deschidere, pentru ca deciziile luate împreună să îi ajute să lucreze frumos și eficient în „via Domnului”.

Maria Borz
via EGCO.ro