În perioada 16-18 noiembrie a.c. Eparhia Greco-Catolică de Oradea prin intermediul Departamentului pentru Pastorația Adulților și Familiilor a organizat exercițiile spirituale pentru adulți și familii la Hotel Perla din Stațiunea 1 Mai, sub conducerea părintelui Mihai Vătămănelu, Vicar general, și a părintelui Mihai Tegzeș, responsabil cu pastorația familiilor. Tema exercițiilor spirituale a fost „Martori și vestitori ai Îndurării lui Dumnezeu”, iar relator al conferințelor care au accesibilizat această bogată temă a fost Mons. Andreea Caelli din Como, Italia.

Au participat în jur de 160 de persoane din diferite parohii ale Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, în majoritate familii, însoțite de preoți. Programul a început vineri seara cu o rugăciune de deschidere, urmată de Conferința cu tema: „Mila și comunitatea creștină”. Sâmbătă dimineața programul religios a început cu Sfânta Liturghie, urmată apoi de conferința în care părintele din Italia a prezentat „Mila și familia”, după care cei prezenți au avut la dispoziție o oră în care să poată comunica propriile păreri, impresii celorlalți, derulându-se astfel un schimb frumos și interesant de reflecții pe marginea tematicilor abordate. În după-amiaza zilei de sâmbătă a avut loc o altă conferință care a abordat aspecte legate de milostivirea lui Dumnezeu și săraci, care sunt chipul lui Dumnezeu. Pe marginea acestei sensibile probleme părintele a pornit de la pilda samarineanului milostiv, model al vecinătății. A urmat o oră de adorație și celebrare penitențială, încheiată cu rugăciunea binecuvântării euharistice.

Duminică dimineața a avut loc ultima conferință cu tema „Mila și tinerii” pentru a învăța să fim fiii lui Dumnezeu. Parabola fiului risipitor a oferit cadrul prielnic pentru analiza și dezbaterea acestui frumos subiect. Credincioșii participanți au luat parte apoi la Sfânta Liturghie celebrată în biserica din localitatea 1 Mai de la ora 10.00. Activitățile s-au încheiat cu împărtășirea propriilor trăiri, reflecții și păreri care i-a implicat cu mult spirit participativ pe cei prezenți. Don Andreea Caelli a adus mult entuziasm și bucurie, a analizat cu deosebită profunzime și atenție toate aspectele problematicilor dezbătute, așa că au fost trei zile cu mare încărcătură sufletească, ocazie de reînnoire psihologică și spirituală și o sursă motivațională extraordinară pentru a persevera pe drumul credinței. În special persoanele care au participat prima dată la o astfel de experiență au dat mărturii emoționante, subliniind că aceste activități ne îmbogățesc enorm de mult, iar împreună se pot aprofunda într-un mod mai atractiv învățăturile de credință.

prof. pt. înv. primar Florica Bodea
via EGCO.ro