În perioada 23-25 martie 2018, la Pensiunea „Colț de rai” din Zalău, au avut loc exercițiile spirituale pentru adulți și familii, organizate de Departamentul pentru Pastorația adulților și a familiilor, din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. La această întâlnire au participat în jur de 130 de persoane din diferite Eparhii. Tema acestor zile de reculegere a fost: „Perle de spiritualitate în Amoris Laetitia”, avându-l ca relator pe pr. Renzo Bonetti și moderatori pe pr. Mihai Tegzeș și pr. Mihai Vătămănelu.
De-a lungul a trei cateheze, don Renzo a expus dinamismul și bogăția vieții de familie. Noi cei căsătoriți suntem „Chemați să creștem spiritual în cuplu”, pornind de la realitatea în care trăim, observând semnele timpului și încercând să depășim limitele propriei noastre condiții. Familia este o operă de artă vie care, prin modul său de viață, îl arată pe Dumnezeu lumii. Familia, icoana Treimii, nu este singularitate ci este comunitate mereu deschisă spre slujirea altora. Familia nu este străină esenței divine ci izvorăște din aceasta.
„Isus este adevărata împlinirea a familiei”. Căsătoria naturală își găsește împlinirea în cea sacramentală. Isus, Cuvântul întrupat, ne oferă adevărata imagine a familiei și a căsătoriei în care soții sunt chemați să trăiască deplin dimensiunea sacrificială a lui Cristos, care se oferă pentru Mireasa Lui, Biserica. De aceea căsătoria este o vocație la a trăi iubirea așa cum Cristos a trăit-o. Această constatare cheamă familia la misiune. Căsătoria este un dar care se multiplică atunci când este oferit celorlalți. De aceea trebuie să vorbim despre rodnicia căsătoriei, care nu se manifestă doar la nivel biologic, ci mai presus de toate la nivel spiritual, cu scopul de a forma marea familie. Sacramentul primit nu este o putere sau un lucru ci este însăși prezența reală și vie a lui Cristos cel Înviat. Soții au darul Spiritului de a-l face pe Isus prezent. Nu poate să existe viață în cuplu fără prezența lui Cristos în mijloc, fără iubirea divină.
„A iubi cum iubește Isus”. Inima căsătoriei este calea unității și primirea iubirii lui Cristos care ne oferă harul, cu scopul de a perfecționa căsătoria. Scopul căsătoriei este acela de a crește în iubire și nu acela de a conserva iubirea. Acest lucru se realizează prin punerea soțului sau a soției în centrul vieții, contemplând ce este sfânt în ființa sa. Dacă soții nu se contemplă reciproc apare criza, suportarea reciprocă. Pentru că iubirea umană vine de la Dumnezeu, prima icoană de contemplat pentru soți trebuie să fie cel de lângă. Soții sunt o icoană, integrată într-o altă icoană care este Cristos.
Căsătoria este un proces dinamic și de aceea soții sunt chemați să crească gradual cerând darul harului Spiritului Sfânt: „Pot să te iubesc așa cu Cristos te iubește!” De aceea, soții care împărtășesc iubirea divină au capacitatea de a iubi așa cum a iubit Isus. Iubirea trăită de familii trebuie să coboare și să pătrundă până în cele mai întunecate unghere ale lumii. Căsătoria este un proces dinamic: „două drumuri într-un unic drum”. Pentru ca iubirea să crească, soții trebuie să dialogheze, să stea împreună, să-și exprime ideile, să se roage împreună, să fie tandri unul cu celălalt, demonstrându-și mereu iubirea.
„Orizonturi de spiritualitate conjugală și familială”. Izvorul spiritualității conjugale trebuie căutat înăuntrul vieții de cuplu. Există o spiritualitate a legăturii și una a trupurilor. Cuplul poate să parcurgă un adevărat drum de sfințire prin trăirea extraordinară a obișnuitului. Viața normală trăită în Isus este un tip de viață mistică, este culmea spiritualității. Căsătoria este altarul unde viața de cuplu este unită cu Cristos. „Calea Cristos” schimbă la față cuplul.
După expunerea fiecărei meditații, au avut loc dialoguri în cuplu și între cupluri și, mai apoi, fiecare a avut posibilitatea de a-și împărtăși trăirea. Un al moment important al acestor zile de reculegere a fost Celebrarea penitențială, în cadrul căreia cei prezenți au avut posibilitatea să se spovedească. În acest timp, Sfânta Taină a Euharistiei a fost expusă spre adorare. Aceste zile pline de har au culminat cu Sfânta Liturghie duminicală, celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, în parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel, din Zalău. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru timpul de har petrecut împreună și îl rugăm să reverse iubirea Sa asupra tuturor soților creștini, pentru ca ei să devină aceea icoană a lui Cristos viu și prezent în istorie.
Don Renzo Bonetti este președintele Fundației „Famiglia Dono Grande” și se dedică în totalitate proiectului „Dono Grande”. Din 1995 până în 2002 a fost directorul Oficiului Național pentru Pastorația Familiei din cadrul Conferinței Episcopale italiene. Din 2003 până în 2009 a fost consultant al Consiliului Pontifical pentru Familie. În această perioadă, printre alte activități, a condus Masterul în Științe ale Căsătoriei și Familiei, în colaborare cu Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea”, „Săptămânile estivale de formare” și „Săptămânile Naționale de Studii asupra Spiritualității Conjugale și Familiale”.
Din 2001 până în 2006 a coordonat proiectul „Parohia și familia” al Conferinței Episcopale italiene, un „laborator de cercetare”, cu scopul de a identifica noi căi de participare a familiei în viața parohiei. Din acest proiect au apărut în diferite Dieceze italiene Comunitățile Familiale de Evanghelizare (CFE), de unde s-au extins și în România și SUA. Din 2002 până în 2012 a fost preot paroh al orașului Bovolone din Dieceza de Verona. Din 2010 este președinte al Fundației „Famiglia Dono Grande”, al cărei scop este acela de promova viața de familie ca un mare dar pe care Dumnezeu îl oferă lumii. În 2015 a fost numit membru al comitetului științific al Fundației vaticane „Centrul Internațional Familia din Nazaret”.
Familia Pr. Mirel și Daniela Demian
via EGCO.ro