Cu binecuvântarea Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, la Centrul Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare” din Lugoj, s-au ţinut în zilele de 12, respectiv 13 octombrie 2022, exerciţii spirituale în două serii, pentru preoţii Eparhiei de Lugoj. Ultimele exerciţii spirituale ţinute cu prezenţă fizică pentru clerul eparhiei au fost în primăvara anului 2019. Ediţiile exerciţiilor spirituale din anii 2020 şi 2021 au continuat să se ţină la distanţă, fără prezenţă fizică, dat fiind faptul restricţiilor impuse de Pandemia Covid-19.
Exercițiile spirituale din acest an au fost conduse de Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj.
Pentru ambele serii programul a început cu rugăciunea Sfântului rozariu în capela Centrului Pastoral, urmată de Sfânta Liturghie Solemnă, pontificată de Preasfinţitul Alexandru şi Preasfinţitul Ioan.
Preasfinţitul Ioan a ţinut preoţilor câte două meditaţii. Temele meditaţiilor propuse au fost: „recitind ceea ce spune Saul despre convertirea sa” – pentru seria I şi „Urmarea lui Cristos „Tu urmează Mie!”, pentru seria a II-a.
Preasfinţitul Ioan a subliniat faptul că este o mare valoare faptul de a ne putea întâlni pentru că ne descoperim unii pe alţii, ne bucurăm de prezenţa altora. Biserica are în sine puterea şi resursele înnoirii, împrospătării şi ale revigorării. „Mereu și mereu avem de repornit de la Hristos, de la cuvântul lui, de la Evanghelie și de la vederea acțiunilor Sale – cum a procedat El în situații similare cu cele pe care le trăim noi” – a spus Preasfinţia Sa.
După fiecare meditaţie a existat un timp de reculegere în care preoţii au avut ocazii potrivite pentru spovedanie.
Încheierea exerciţiilor a avut loc în capela „Sf. Vasile cel Mare” cu „Binecuvântarea Euharistică”.
Pentru următoarele două zile de exerciţii din fiecare serie, preoţii au continuat individual, acasă, programul de exerciţii spirituale cu Sfânta Liturghie, reculegere, lectură spirituală şi meditaţii pe marginea celor citite, rugăciunea rozarului, Paraclisul Maicii Domnului, Calea Crucii, Ora Canonică, Adoraţie Euharistică, examinarea conştiinţei, etc.
Aceste momente de comuniune, când preoţii concelebrează Sfânta Liturghie şi celelalte momente din programul exerciţiilor spirituale împreună cu Episcopul eparhial, arată Unitatea Bisericii: comuniunea între preoţi şi Episcop, în comuniune deplină cu Sf. Părinte Papa de la Roma.
Raimondo-Mario Rupp
Sursa: episcopialugoj.ro