Excelența Sa George Bologan, orădean, absolvent de teologie și științe ale comunicării la universitățile din Roma, a fost propus ca ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Militar Suveran de Malta. După o bogată activitate diplomatică și rezultate remarcabile ca și consul general la Milano și ambasador în Republica Italiană, mai apoi în Regatul Spaniei și în ultimul an consilier prezidențial, la data de 1 august 2024 a fost propus pentru o nouă misiune pe criterii de profesionalism alături de alți diplomați. „Astfel, competenţa şi experienţa în domeniul relaţiilor internaţionale, dar şi abilităţile personale au reprezentat elemente esenţiale în formularea acestor nominalizări. Persoanele propuse sunt diplomaţi de carieră sau profesionişti cu experienţă în administraţia publică centrală, cu o vastă experienţă profesională şi care cunosc foarte bine specificul postului în care ar urma să-şi desfăşoare mandatul. Aceştia au toate premisele pentru a asigura reprezentarea României în plan internaţional la standarde înalte”.

La data de 30 iulie 2024, Excelența Sa a fost decorat prin Decretul Regal 832/2024, din 30 iulie, cu Ordinul Marea Cruce a Ordinului Meritul Civil de către Regele Felipe VI-lea, al Spaniei, recunoscându-i-se contribuția și devotamentul pentru întărirea relațiilor dintre România și Spania.

Încă de mic copil, George Bologan a fost pasionat de Biserică, citit, învățat, curios fiind să afle cât mai multe de la cei mai în vârstă ai satului bunicilor paterni, care deseori duminică după-amiaza se adunau în stradă sau iarna se frecventau în case și vorbeau despre istoria locurilor, despre evenimentele din cele două războaie mondiale, sosirea comunismului, trecerea sub presiune și intimidare de la o confesiune la alta, despre obiceiurile și tradițiile locului. Este apreciat și cunoscut ca o persoană altruistă, implicată, motivat de un patriotism iluminat și european. Prin diferitele inițiative a promovat inclusiv un spirit ecumenic, dialogul între confesiunile creștine și implicit unitatea comunităților românești din Italia și Spania.

A urmat cursurile de filozofie și teologie la diferitele universități pontificale romane (Gregoriană, Institutul Pontifical Oriental, Urbaniană și Sant’Anselmo), absolvite în anul 2000 cu titlul de licență. De asemenea, a absolvit Facultatea de Științele Comunicării la Universitatea Liberă „Maria Santissima Assunta din Roma” (2009) și a urmat mai multe cursuri aprofundate: „Științele Comunicării”, la Pontificia Università Urbaniana din Roma (1998) și „Conceptele de regional și euro-regional în domeniul administrației publice în perspectiva politică a UE”, Universitatea de Stat din Oradea (2022). A lucrat timp de patru ani ca și corespondent de presă pe lângă Sala de Presă al Sfântului Scaun.

Săptămâna trecută, la Universitatea  de Stat „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca  a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat cu titlul „Alcide De Gasperi și actualitatea federalismului european atlantist”, lucrare apreciată de membrii comisiei de examinare cu calificativul „Excelent”. Din comisie au făcut parte domnul profesor Ovidiu Ghita, decanul Facultății de Istorie din Cluj, domnul profesor Ioan Horga, coordonatorul tezei de doctorat, domnul profesor Iordan Gheorghe Bărbulescu, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București și domnul profesor Claudiu Marian.

Alături de Excelența Sa la acest moment de încununare a activității academice prin susținerea tezei de doctorat s-au aflat alături de soția domnului George Bologan, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea și Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla.

Pe lângă înalta distincție oferită de Regatul Spaniei, dl. George Bologan a fost distins de președintele Italiei cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer (2019), Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării din România (2023), Ordinul Sfântului Iacob cel Mare al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei (2024), Ordinul Sfintei Treimi al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din România (2018) și Ordinul Fericitul Valeriu Traian Frențiu al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea în anul 2021, cu ocazia resfințirii lucrărilor de reabilitare a Bisericii greco-catolice din Haieu, satul în care a învățat “ meseria de a fi om în lume”, cum deseori afirmă în luările de cuvânt citându-l pe pr. Nicolae Steinhardt.

Îl felicităm pe această cale pentru activitatea bogată a Excelenței Sale pe plan academic, diplomatic, social și religios, prin care a format comunități și a unit oameni.

Eugen Ivuț

Sursa foto: Eugen Ivuț


Sursa: egco.ro