Duminică, 18 martie 2018, la biserica cu hramul „Sfânta Cruce” din municipiul Sebeș a avut loc o manifestare comemorativă dedicată Episcopului martir Ioan Suciu. Prin această manifestre, ne-a declarat Părintele Protopop Florin Gatea, dorim să inaugurăm un amplu program de prezentare a celor mai importante personalități ale Bisericii noastre, care prin viața lor exemplară și prin activitatea pastorală sau cărturărească pe care au desfășurat-o, au contribuit la propovăduirea credinței și cuvântului lui Dumnezeu, la promovarea valorilor creștine.

Firesc, programul manifestării a început prinr-o rugăciune. Părintele paroh Florin Gatea împreună cu preoți din parohii învecinate – părintele Adrian Dobrin, de la Alba Iulia, părintele Daniel Roman, de la Vințul de Jos, părintele Ignațiu Tarko, de la Miercurea Sibiului, părintele Daniel Stoica, de la Daia Română și părintele Traian Covaciu din Parohia Sebeș II – au oficiat slujba Acatistului Domnului nostru Isus Cristos, urmată de Rugăciunea pentru beatificarea episcopilor greco-catolici morți pentu credință în timpul regimului comunist.

Ion Moldovan, directorul Editurii Arhidiecezane „Buna Vestire” din Blaj, a prezentat apoi o scurtă biografie a Episcopului Ioan Suciu, urmată de spicuiri din volumul de mărturii despre cel supranumit „Episcopul tinerilor”, mărturii pe care le-a adunat într-un volum dedicat personalității marelui Ierarh.

Invitată la manifestare, cunoscuta interpretă de folclor Veta Biriș, fiică a Bisericii noastre, a prezentat în fața celor aproape două sute de credincioși (greco-catolici, ortodocși și de alte confesiuni) prezenți la manifestare, un program de cântece populare religioase specifice perioadei premergătoare Sărbătorii Învierii Domnului.

Cei prezenți au avut posibilitatea să vadă cu acest prilej și câteva obiecte care au aprținut Preasfințitului Ioan Suciu (fotografii, obiecte de cult) dar și câteva manuscrise, scrisori și exemplare princeps din cărțile ale cărui autor este episcopul nostru martir.

La final, Părintele Protopop Florin Gatea a mulțumit în numele credincioșilor parohiei invitaților pentru momentele evocatoare și cele artistice și a urat tuturor în continuare un post binecuvântat și rodnic spiritual în continuare, exprimându-și dorința ca astfel de manifestări să fie organizate cât mai des și cu folos pentru cunoașterea de către cei de azi a acelor oameni care, cândva, au făcut gloria Bisericii și a Țării.

Prezent la manifestare, domnul Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș a ținut, la rândul său, să-și exprime mulțumirile și satisfacția pentru momentele înălțătoare pe care le-a trăit în mijlocul comunității credincioșilor greco-catolici din Parohia „Sfânta Cruce”.

Ion Moldovan