Episcopul martir Ioan Suciu a fost comemorat luni, 4 decembrie 2017, cu ocazia aniversării a 110 de la naştere, la Capela Arhiereilor din Blaj. Zeci de credincioşi au participat la un parastas de pomenire, ce a fost urmat apoi de o scurtă evocare a personalităţii celui cunoscut ca “episcopul tinerilor”, o inedită expoziţie cu obiecte ce au aparţinut episcopului Ioan Suciu fiind prezentată cu această ocazie.

Festivitatea de comemorare a episcopului martir Ioan Suciu a început cu un parastas de pomenire, oficiat de Preasfinţia Sa Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore, împreună cu părintele paroh Cristian Rus şi cu părintele Florian Guţiu, Rectorul Seminarului Teologic Blaj. Preasfinţia Sa Claudiu a mulţumit credincioşilor pentru participarea în număr mare la acest moment, ca semn al unei autentice comuniuni care există şi ar trebui să existe în orice comunitate creştină. Totodată şi-a exprimat dorinţa ca acest parastas de pomenire să fie printre ultimele, în speranţa unei apropiate ridicări la cinstea altarelor a episcopului martir Ioan Suciu, alături de ceilalţi episcopi greco-catolici morţi în faimă de martiri în închisorile comuniste. În această cheie, Preasfinţia Sa Claudiu a încheiat: „cred că ar fi mult mai potrivit să-i cerem Preasfinţitului Ioan Suciu să se roage pentru noi, nu noi pentru el.”

Personalitatea episcopului Ioan Suciu a fost evocată de Diac. Prof. Univ. Dr. Ion Buzaşi, care, într-o foarte frumoasă şi vibrantă prezentare, a vorbit despre arhiereul născut la Blaj, ce a marcat locurile şi oamenii întâlniţi, prin bunătate, elocinţă, credinţă şi putere de sacrificiu, prin tot ceea ce a făcut de-a lungul vieţii, de la pasiunea pentru natură şi fotbal, care l-au apropiat şi l-au făcut iubit în rândul tinerilor, la cărţile tulburătoare, adevărate izvoare de spiritualitate, până la alegerea demnă de a îmbrăţişa calvarul, pentru apărarea credinţei, chiar şi cu preţul martiriului.

În cadrul evenimentului de luni seara, preşedintele Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi Greco Catolici (AGRU) Blaj, Ion Moldovan, a prezentat primul volum dintr-o colecţie ce se doreşte a fi una extrem de generoasă, ajutor spiritual pentru toţi credincioşii, Biblioteca AGRU Blaj. Este vorba de volumul „Vechii călugări ai Blajului în viaţa religioasă şi culturală românească”, a părintelui profesor Ioan Vultur (trecut la cele veşnice în 1979).

Participanţii au avut ocazia apoi să vizioneze o inedită expoziţie cu obiecte ce au aparţinut episcopului Ioan Suciu, iar la final au participat la o agapă frăţească.

Evenimentul a fost organizat de AGRU Blaj.

Nicu Goga