Pe agenda celei de-a treia zi a vizitei ad limina apostolorum a Episcopilor catolici din România, s-a aflat și vizita la Congregația pentru Bisericile Orientale. Astfel, începând cu ora 12 (ora Italiei), a început vizita Episcopilor din România la Congregația pentru Bisericile Orientale.

Congregația pentru Bisericile Orientale

A fost instituită în anul 1917 de Papa Benedict al XV-lea prin Motu Proprio Dei providentis, după un constant interes și o mare sensibilitate a predecesorilor Papi față de Orientul Creștin. Acest  dicaster al Curiei Romane îl asistă pe Pontifului Roman în exercitarea ministerului său pastoral în favoarea Bisericilor Catolice Orientale.

Competența Congregației privește chestiunile Bisericilor Catolice Orientale care sunt adresate Scaunului Apostolic. Patriarhii și Arhiepiscopii Majori ai Bisericilor Catolice Orientale sunt membrii de drept ai Congregației.

Se articulează în trei comisii: Liturgie (aprobarea textelor liturgice), Studii asupra Orientului Creștin (aprofundarea patrimoniului Bisericilor Orientale) și formarea clerului și a persoanelor consacrate (formarea studenților orientali la Roma).

Superiorii actuali ai Congregației pentru Bisericile Orientale sunt:

Prefect: Card. Leonardo Sandri

Secretar: Arhiepiscop Cyril Vasil’ S.J.

Subsecretar: P. Lorenzo Lorusso O.P.

Liviu Ursu

(Sursa foto: Pr. diacon Marius Cîmpean)