Vizita ad limina apostolorum, la Roma, a episcopilor catolici din România, a debutat luni 5 noiembrie prin celebrarea Sfintei și dumnezeieștii Liturghii la altarul mormântului Sfântului Apostolul Petru din Bazilica Vaticană. În aceeași zi episcopii s-au întâlnit cu reprezentanții Congregației Cauzelor Sfinților, iar mai apoi cu cei ai Secretariatului de Stat.

Secretariatul de Stat este dicasterul Curiei Romane care îl ajută pe Sfântul Părinte în exercitarea misiunii sale supreme. Este condus de către un cardinal, care își asumă titlul de Secretar de Stat. Din data de 15 octombrie 2013 Secretar de Stat al Sfântului Scaun este Arhiepiscopul Pietro Parolin.

Acesta este principalul colaborator al Papei în guvernarea Bisericii Universale și poate fi considerat cel mai mare exponent al activității diplomatice și politice a Sfântului Scaun, reprezentând, în anumite circumstanțe, chiar persoana Pontifului Roman.

Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun se articulează în trei secțiuni: Secțiunea pentru Afacerile Generale; Secțiunea pentru Relațiile cu Statele; Secțiunea pentru Personalul cu rol diplomatic al Sfântului Scaun.

Liviu Ursu

(Sursa foto: Pr. diacon Marius Cîmpean)