Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj a organizat – în zilele de 24, 25 şi 26 noiembrie 2023 – un program aniversar dedicat împlinirii a 170 de ani de la întemeierea Eparhiei de Lugoj.
Seria evenimentelor s-a deschis vineri, 24 noiembrie la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică – Lugoj, unde a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Semnele suferinţei”. Au fost expuse lucrări semnate de Părintele Radu Vasile Roșu, Protopop de Alba-Iulia. În deschiderea vernisajului, drd. Oliviu Gaidoş, muzeograf a adresat un salut din partea instituției gazdă. În continuare, Preasfinţitul Ioan, Episcop de Lugoj, a adresat un cuvânt de salut şi de mulţumire pentru acest moment, iar pr. Inocenţiu Lung l-a prezentat pe autorul lucrărilor. În încheierea expunerilor a luat cuvântul pr. Radu Roşu prezentând lucrările expuse.
A doua zi – sâmbătă 25 noiembrie – de la ora 10, în catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”, Preasfințitul Ioan a oficiat slujba Te Deum, avându-i alături pe: Pr. Angelo-Narcis Pop, Vicar general şi pr. Inocenţiu Lung, Protopop de Lugoj.
În cuvântul de învățătură a făcut referință la Cartea Facerii care ne revelează faptul că însuși Dumnezeu în ziua a şaptea s-a oprit şi a apreciat ceea ce a creat. Acest lucru l-a făcut întocmai pentru a-l învăţa pe om că trebuie să facă la fel. Este nevoie din când în când de această oprire şi admirare a ceea ce am lucrat. „Rugăciunea Te Deum este de altfel o rugăciune de mulţumire şi de slavă pentru toate darurile şi binecuvântările pe care bunul Dumnezeu le-a revărsat peste eparhia noastră în această lungă perioadă istorică”.
Episcopul a spus că a îmbrăcat mantia episcopală pentru a arăta şi vizibil că această eparhie îşi merită sărbătoarea care vine din munca, dăruirea, jertfa şi realizările înaintaşilor noştri, mai ales a martirilor şi a mărturisitorilor.
„Această mantie” a spus ierarhul „o merită Fericitul Valeriu Traian Frenţiu care a slujit în această catedrală; o merită Fericitul Ioan Bălan; o merită Preasfinţitul Ioan Ploscaru, mărturisitor al credinţei; o merită înaintaşii noştri, dar această slavă care se vede şi prin însemne, este slava lui Dumnezeu revărsată peste noi şi din când în când este important să trăim acest lucru, să-l experimentăm”.
La final, Mons. Angelo a dat citire decretului de Constituire al Consiliului Preoţesc al Eparhiei de Lugoj.
Următorul eveniment aniversar s-a desfășurat începând cu ora 11.00 la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, unde a avut loc Simpozionul Omagial ce a constat atât dintr-o serie de conferinţe istorice, cât şi din momente muzicale şi lirice. Pe parcursul simpozionului au fost expuse în holul Teatrului Municipal din Lugoj diferite piese de muzeu printre care şi unele obiecte care au aparţinut Fericitului Episcop martir Ioan Bălan, curator fiind pr. Olariu Cristian. De asemenea publicul a putut admira o expoziţie aniversară, pregătită de drd. Oliviu Gaidoş, cu mai multe fotografii din istoria eparhiei de Lugoj. Imaginile provin atât din colecția personală a d-lui Gaidoș cât şi a Arhivei Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.
Printre invitaţii la simpozion s-au numărat: Excelenţa Sa, Iosif Csaba Pal, episcop romano-catolic de Timişoara, pr. Ic. Stavr. Alin-Vasile Câmpean, consilier din partea Episcopiei Ortodoxe a Caransebeşului, reprezentanţi ai cultelor din oraş, reprezentanţi din partea autorităţilor civile locale şi judeţene. Au participat numeroşi preoţi din Eparhia de Lugoj, persoane consacrate, precum şi un public venit în număr mare.
Simpozionul a fost deschis de Preasfințitul Ioan care mai întâi a urat un călduros „Bun venit!” oaspeţilor şi a mulțumit tuturor celor ce au acceptat să fie împreună alături de Episcopia de Lugoj la acest moment jubiliar.
„Sărbătorim cu bucurie și recunoștință împlinirea a 170 de ani de la întemeierea Eparhiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj” – a spus ierarhul. Apoi a continuat: „de ce se bucură cineva când împlinește o vârstă? Se bucură întrucât viața a biruit, nu s-a oprit și se bucură pentru realizări și împliniri. Biserica, eparhia este asemenea unui organism viu, este vie. Misiunea sa este să dăruiască viață sufletească. Sărbătorind împlinirea unei vârste, sărbătorim biruința vieții care are perioadele sale de prosperitate, însă trece și prin vicisitudini, încercări și pericole. Acesta e motiv de bucurie. Privind la înaintașii noștri, nu putem fi decât recunoscători pentru: credința, demnitatea, munca, dăruirea, jertfa, realizările, moștenirea lăsată și pentru exemplul ce ne sunt. Cu aceste sentimente de gratitudine și de recunoștință sărbătorim și celebrăm darul celor 170 de ani ai eparhiei noastre” – PS Ioan.
Episcopul de Lugoj a prezentat apoi, câteva coordonate istorice şi geografice ale Eparhiei şi a continuat cu repere identitare şi pastorale din istoria de 170 de ani a Eparhiei pe care o păstorește. (a se vedea discursul integral al Preasfinției Sale Ioan: aici)
În continuare au fost prezentate următoarele expuneri: Dr. Luminiţa Wallner Bărbulescu – Considerații privitoare la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj; Drd. Oliviu Gaidoş – Rolul Episcopiei greco-catolice de Lugoj în cultivarea conștiinței naționale a românilor bănățeni (1853-1918); Prof. Dr. Constantin Tufan Stan – Societatea corală Lira; Pr. Dr. Sergiu Soica – „Noi te-am ales Doamne” … în 1948; Dr. Arhg. Răzvan Ioan Pinca – Mărturii inedite din clandestinitate;
Nu au lipsit momentele artistice susţinute de „Incanto Quartetto” din Timişoara şi interpretarea a două poezii scrise de Arhiepiscopul Ioan Ploscaru care au fost recitate de actorul Constantin Goloșie.
În încheierea simpozionului episcopul a mulțumit cordial conferențiarilor care „ne-au informat şi ne-au luminat”, a mulţumit artiştilor „care ne-au încântat”, și d-lui director al Casei de Cultură, Ilie Petrovici pentru generozitatea de a găzdui acest eveniment. A mulțumit, de asemenea colaboratorilor cu care a organizat acest eveniment, precum și pr. Dr. Ionuţ Blidar, paroh la Dumbrăviţa şi Giarmata, care a fost moderatorul acestui simpozion.
În semn de recunoştinţă pentru găzduirea Simpozionului Omagial, Preasfinţitul Ioan a oferit un dar de suflet Teatrului „Traian Grozăvescu”: Biblia de la Blaj – ediţie jubiliară republicată în anul 2000 și tipărită la Vatican. Este Biblia lui Samuil Micu din 1795, a doua traducere a Sfintei Scripruri tipărită în limba română cu litere chirilice.
Simpozionul s-a încheiat cu o recepţie oferită în atriul Teatrului.
Sărbătoarea aniversării a celor 170 de ani de la întemeierea eparhiei de Lugoj a fost încununată de celebrarea Sfintei și dumnezeieștii liturghii arhiereşti la Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”, duminică 26 noiembrie, de la ora 10.30.
Obiectele de muzeu cât şi tablourile cu imagini din istoria Eparhiei de Lugoj au fost aduse de la Teatru şi expuse în catedrală de-a lungul acestei zile.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, PS Ioan a conferit tonsura şi lectoratul studentului teolog Radu Zaharia.
Alături de episcop au concelebrat: Pr. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, preoţii protopopi: Inocenţiu Lung – Lugoj, Răzvan Oprişa – Timişoara, Radu Vorindan – Arad, Flavius-Manuel Jurcă – Sarmisegetuza, Preda Doinel – Haţeg, Silviu Bindea – Orăştie, Ieromonah Atanasie – stareţul mănăstirii „Preasfânta Treime” din Giroc, Pr. Mihai Blăjuț, OFMConv, superiorul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Chişineu-Criş, alături de un sobor numeros de preoţi.
Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea”, dirijat de d-na Cora Iacobescu şi prof. Olimpia Drăgan.
La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat parastasul de pomenire pentru ierarhii, clerul, persoanele consacrate şi credincioşii adormiți în Domnul pe parcurcul existenței Eparhiei de Lugoj.
Părintele Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la întemeierea Episcopiei de Lugoj. (v. mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan: aici).
Episcopul a mulţumit preoţilor concelebranţi, corului şi tuturor celor prezenţi veniţi din mai multe părţi ale Eparhiei.
Pentru Episcopia de Lugoj, aniversarea a 170 de ani de la întemeierea acesteia, reprezintă un moment de bilanţ şi aducere-aminte a istoriei sale, de cinstire a memoriei înaintaşilor, mai cu seamă a episcopilor ce s-au succedat în tronul episcopal de-a lungul acestei perioade.
Raimondo-Mario Rupp
Albume foto:
Sursa: episcopialugoj.ro