Peste 130 de Episcopi prieteni ai Mișcării Focolare, din 53 de țări de pe 5 continente, între care 7 Cardinali, au participat, între 8-12 februarie 2020, la întâlnirea: „O carismă în serviciul Bisericii și al umanității” la o sută de ani de la nașterea Chiarei Lubich, fondatoarea Mișcării Focolare (înființată în 1943 la Trento), mișcare laică din Biserica Catolică până azi răspândită în 182 de națiuni și cu peste 100.000 de membri. Pentru Ierarhii Bisericii Catolice participanți, au fost zile de comuniune și reflecție asupra soluțiilor pe care le pot găsi, meditând mesajul Chiarei Lubich, pentru provocările Bisericii Catolice din vremea actuală.
Ciclul de manifestări – cuprinzând celebrări solemne, conferințe, discuții, împărtășirea de experiențe ale unor Biserici locale –, a început în zilele de 8 și 9 februarie la Trento, în orașul originar al Chiarei Lubich (1920-2008) și a continuat între 10-12 februarie în Loppiano, cetatea focolară internațională din apropierea Florenței. Între ierarhii participanți s-au aflat 5 episcopi români, Episcopii romano-catolici IPS Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București, PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, PS Anton Coșa, Episcop de Chișinău, PS József-Csaba Pál, Episcop de Timișoara și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
Întâlnirea, impresionantă prin amploare, este caracterizată de Episcopul de Cluj-Gherla într-o corespondență, drept un „frumos exemplu de unitate”, ca și chemare la trăirea autentică a Evangheliei, la iubirea de Dumnezeu și între oameni după spiritualitatea Chiarei Lubich. PS Florentin a trimis și câteva imagini din locul desfășurării programului primelor două zile ale întâlnirii (8 și 9 februarie), „Centrul Mariapoli din Cadine (Trento), străjuit de munți cu frunțile cărunte, un lac frumos și oameni cu inimi de aur”.
În dimineața primei zile, sâmbătă 8 februarie, la Trento a avut loc sesiunea de deschidere în cadrul căreia Cardinalul Francis X. Kriengsak Kovithavanij, Arhiepiscopul de Bangkok, Tailanda, a citit mesajul Sfântului Părinte, Papa Francisc. În mesaj, Suveranul Pontif afirmă că darurile carismatice, precum cel al spiritualității Mișcării Focolare, „sunt co-esențiale, împreună cu darurile ierarhice, în misiunea Bisericii. Carisma unității este unul dintre aceste daruri pentru timpul nostru (…) care readuce Biserica la sursa mereu nouă și actuală din Evanghelia lui Isus”. Papa a încurajat Episcopii prezenți să trăiască punctele centrale ale spiritualității Chiarei Lubich: angajamentul față de unitate; să îl prefere pe Isus răstignit ca busolă existențială, făcându-se pe sine una „cu cei din urmă, cu cei excluși, cei alungați, pentru a le aduce lumină, bucurie, pace”.
Suveranul Pontif a cerut Episcopilor deschidere „la dialogul carității și al adevărului cu fiecare bărbat și femeie, din toate culturile, tradițiile religioase, convingerile ideologice, pentru a construi, prin întâlnire, noua civilizație a iubirii”, ascultând-o pe Maria de la care „învață că ceea ce merită și rămâne este iubirea” și care îi învață cum să îl aducă și în lumea de azi pe Hristos „care trăiește înviat în mijlocul celor care sunt una în Numele Său”.
În continuare, Maria Voce, președinta Mișcării Focolare, a salutat Episcopii și le-a vorbit despre „carisma unității”, subliniind chemarea la o nouă propovăduire a Evangheliei lui Isus care, „prețuind experiența trecutului, să știe să o reexprime, profetic, în timpul nostru”. Programul dimineții a cuprins și prezentarea despre „Carisme în viața Bisericii”, a ES Gerard Alminaza, Episcop de San Carlos, Filipine. După-amiaza, cu tema generală „Începuturile Mișcării Focolarelor”, în prima sa parte a cuprins vizitarea unei expoziții despre Chiara Lubich.
Partea de după-amiază a programului, a avut loc în biserica Santa Maria Maggiore din Trento. Despre aceste momente, PS Florentin relatează: „În această biserică [Santa Maria Maggiore] a avut loc Conciliul Tridentin [în 1545 și 1563]. Credincioșii, prezenți în număr mare, i-au primit cu bucurie pe cei peste 130 de Episcopi. A avut loc un concert de orgă și cor în cadrul unei reprezentații de teatru pregătit cu aceasta ocazie, a vizitei și a centenarului Chiarei. Tema teatrului a fost «De la Conciliul Tridentin la Chiara Tridentină». Chiara Lubich a fost botezată în această biserică. Apoi, la orele serii, am purces la Centrul Mariapoli unde am celebrat Sfânta Liturghie.”
În dimineața duminicii de 9 februarie, Cardinalul Francisc Xavier Kriengsak, Arhiepiscopul de Bangkok (Thailanda) a prezidat Sfânta Liturghie în biserica din Trento. Celebrarea liturgică a fost urmată de o întâlnire cu autoritățile locale.
Programul de după-amiază, a transmis Preasfinția Sa, „a cuprins două conferințe magistrale, urmând mărturii ale Episcopilor din diferite continente: Oceania, America de Nord, Asia. Au fost mărturii spontane foarte originale ale unor Episcopi. Cea mai emoționantă a fost a Episcopului Solomon de Bagdad, care spunea că aproape jumătate din creștinii săi au plecat spre alte țări, orașul în parte e distrus, zilnic vin vești de război și situație nesigură. Războiul este dus pentru interese economice, materiale. A mărturisit că se bucură mult când cineva îi dă câte un telefon și îl întreabă «ce mai faci?» Are ocazia zilnic să experimenteze scena cu Isus răstignit rostind cuvintele: «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu de ce m-ai abandonat?»… A încheiat Arhiepiscopul de Trento, Mons. Lauro Tisi. Au luat cuvântul Episcopi din Italia, Filipine, SUA, India, Africa de Sud, Madagascar, Irak, Brazilia.”
PS Florentin a subliniat în încheierea relatării din Trento: „Interesant: acum aproximativ 470 de ani (aproape o jumătate de mileniu), se întâlneau la Trento cca. 255 de Episcopi și au făcut Conciliul Tridentin. În aceste zile am fost cca. 130 de Episcopi și 3 Cardinali, un mic Conciliu. Ceea ce ne pune împreună este memoria centenarului de la nașterea fondatoarei Mișcării Focolarilor, Chiara Lubich, născută și botezată la Trento, în biserica unde a avut loc prima sesiune a Conciliului Tridentin, care a durat aproape 20 de ani, cu mari întreruperi. Dorim să oferim lumii un frumos exemplu de unitate!”
Programul comemorativ dedicat Chiarei Lubich a continuat în perioada 10-12 februarie în Loppiano, de unde PS Florentin a trimis de asemenea o corespondență, amintind mai întâi că, în dimineața de luni, 10 februarie, „plecăm de la Cadine-Trento spre Loppiano-Toscana. Un drum de 4 ore, cu autocare, cu o pauză de o jumătate de oră lângă Bologna. Ajungem, luăm prânzul și ne îndreptăm spre hotel, pentru ca la ora 16.00 să ne întâlnim în Aula de conferințe pentru introducere”.
Această zi a cuprins noi conferințe despre Biserică și provocările actuale, despre carisma unității, urmând ca la orele serii Episcopii să viziteze Cetatea din Loppiano.
Ierarhul clujean s-a oprit la una dintre conferințele audiate, cea a Prof. univ. Andrea Riccardi de la Comunitatea Sant’Egidio, cu tema Carisma unității în contextul istoric-cultural al secolului XX, despre care menționează:
„O conferință magistrală a fost cea a Prof. dr. Andrea Ricardi care de la început pune întrebarea: «Cine a fost Chiara Lubich în sec. al XX-lea?», la care răspunde în 4 puncte: «1. O fiică a războiului; 2. La grande Roma; 3. Drama separării Chiarei de carisma unității și 4. A face unitate»”. Concluzia este actualitatea carismei Chiarei, „de care sec. XXI are nevoie”.
PS Florentin a continuat:
„După conferință s-a celebrat Vecernia și Sfânta Liturghie în marea biserică Theotokos. A urmat cina și apoi un frumos spectacol în marea sala Auditorium, ocazie cu care ni se prezintă citadela Loppiano cu istoria ei și diferitele grupuri. Spectacolul a cuprins un mic număr de dans din Thailanda, câteva mărturii vii și două melodii antrenante interpretate de Gen Rosso, cunoscuta formație de tineri. Atmosfera generală a fost de frățietate, comuniune și bucurie, indiferent de rasă, limbă. Și această zi dedicată Chiarei Lubich a fost un pas spre unitate!”.
Marți, 11 februarie, programul dimineții constând într-o meditație spirituală a fost urmat de o masă rotundă despre „Dimensiunile vieții bisericești” (coordonată de Mons. Vincenzo Zani, Arhiepiscop secretar al Congregației pentru Educația Catolică) și de noi conferințe, între care „Misticismul dintre noi – comuniunea Bisericii” a Cardinalului Joao Braz de Aviz, Prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și pentru Societățile de Viață Apostolică.
În relatare, Episcopul de Cluj-Gherla a evidențiat masa rotundă:
„A fost un pact de fraternitate între episcopi, pentru unitate. Am ascultat câteva mărturii extraordinare din Burundi, Madagascar și Brazilia. Ni s-a prezentat un scurt video din Brazilia, Proiectul Amazonia – de evanghelizare cu ajutorul unor creștini voluntari. Este vorba și despre un apostolat original plecat de la un cuvânt al Papei Francisc, la Întâlnirea Mondială a Tineretului din 2013, când a spus franciscanilor care descriau cât de dificilă este pastorația în jungla amazoniană: «Biserica spital de campanie poate deveni Biserica spital pe apă», iar franciscanii au primit cuvântul ad litteram și după câțiva ani au făcut rost de cele necesare pentru a construi un vapor-biserică pe care l-au intitulat Papa Francesco. Acest vapor are la bord un echipaj de 10 persoane, câțiva călugări franciscani, 20 de medici și paramedici. Este o navă-spital care se deplasează pe fluviu și funcționează în regim de ambulanță, dar și cu servicii sacramental-liturgice acolo unde este nevoie”.
În urma experienței deosebite a zilelor în care Serva lui Dumnezeu Chiara Lubich (a cărei cauză de beatificare este în curs) a pus împreună un număr atât de mare de prelați ai Bisericii – cardinali, episcopi, preoți – și persoane religioase din diferite țări și culturi, Preasfinția Sa Florentin a concluzionat:
„În aceste zile de comuniune fraternă, rugându-ne împreună, reflectând împreună, mâncând împreună, călătorind împreună am ajuns să ne cunoaștem și să înțelegem mai bine că avem un drum împreună; nu suntem singuri pe acest drum și suntem legați prin invizibila legătură de iubire față de Domnul prin credință și față de aproapele prin misiune. Prin urmare suntem frați, formăm o mare fraternitate și «cât este de bine și de frumos când frații sunt împreună…», zice psalmistul, și cu el și noi, în aceste zile de comuniune fraternă.
Mulțumim organizatorilor întâlnirii dedicate aniversării centenarului nașterii Chiarei Lubich, mulțumim pentru ocazia rară de a putea fi împreună cu peste 130 de episcopi și 7 cardinali (unii au sosit doar la Loppiano), mulțumim pentru aceste zile de vacanța în Domnul sub privirea lui Isus, a Mamei Sale Maria și ale tuturor sfinților și fericiților ce cântă lauda lui Dumnezeu!
Ne întoarcem acasă întăriți în credință, alimentați cu speranță și plini de frățească iubire, hotărâți să reluăm cu mult curaj misiunea episcopală, «căci acolo unde este unire a poruncit Domnul binecuvântarea și viața în vecii vecilor!» (Ps. 132,3). Pentru tot și pentru toate Domnul fie lăudat de acum și până-n veac! „.