Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla s-a aflat la Roma, sâmbătă, 30 septembrie 2023, unde a luat parte, în prima parte a zilei, la Consistoriul prin care Sfântul Părinte Francisc a creat 21 de noi cardinali pentru Biserica Catolică.

La ceremonia din Cetatea Vaticană au participat, de asemenea, Preasfinția Sa Mihai, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, precum și pr. Dan Popescu, protopop de București și pr. Gabriel Buboi, rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” al studenților români din Roma.

Unul dintre noii cardinali este Arhiepiscopul Claudio Gugerotti, Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, pe care Preasfinția Sa Claudiu a avut ocazia să-l salute și să-i adreseze felicitări.

Episcopii din România au participat, de asemenea, la veghea de rugăciune ecumenică din Piața San Pietro, pe care Sfântul Părinte Francisc o prezidează, în pregătirea Adunării Sinodale pe tema sinodalității Bisericii, care a început în 4 octombrie la Vatican.