Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri va deveni Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acest titlu îi este oferit Eminenței Sale în semn de recunoștință pentru munca depusă în calitate de prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale și în calitate de diplomat al Sfântului Scaun.

Ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc în 2 iunie, de la ora 12.00, în Aula Magna a universității clujene. Acest eveniment are loc într-un moment simbolic: în data de 2 iunie se împlinesc exact trei ani de la vizita istorică a Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj și de la proclamarea drept Fericiți ai Bisericii a celor șapte Episcopi greco-catolici români care au murit pentru credință în temnițele comuniste.

Titlul de Doctor Honoris Causa îi este oferit Cardinalului Leonardo Sandri de cea mai mare universitate românească. Universitatea Babeș-Bolyai este, potrivit clasamentelor internaționale, cea mai performantă instituție de învățământ superior din România. Totodată, în calitate de continuatoare a Colegiului Iezuit, fondat în 1581, universitatea clujeană este cea mai veche din România. Universitatea Babeș-Bolyai are cea mai complexă structură de învățământ teologic, cu patru facultăți de teologie (greco-catolică, romano-catolică, ortodoxă și protestantă) și cu un institut de studii iudaice.

Pe lângă cursul magistral care va fi oferit de Eminența Sa, tot în data de 2 iunie, Cardinalul Leonardo Sandri va sfinți biserica Bob, prima biserică românească din Cluj, în urma lucrărilor de restaurare.

Vizita oficială a Eminenței Sale va continua vineri, 3 iunie, de ora 18.00, cu o întâlnire ecumenică la care sunt invitați reprezentanții tuturor confesiunilor creștine prezente în Cluj-Napoca. Tema acestei întâlniri este „Fraternitate și solidaritate în vreme de război”.

Sâmbătă, 4 iunie, de la ora 10.30, Cardinalul Leonardo Sandri va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți biserica greco-catolică din cartierul Dealul Florilor, loc. Dej, cu hramul Sfântul Anton de Padova, care va primi și hramul Fericitul Iuliu Hossu.

Duminică, 5 iunie, de la ora 10.00, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale va concelebra Sfânta Liturghie alături de membrii Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în catedrala arhiepiscopală majoră din Blaj, pentru a marca aniversarea a trei ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în Mica Romă. Tot în aceeași zi, de la ora 16.30, Cardinalul Leonardo Sandri va conduce un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, un lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș.

Eminența Sa Cardinalul Leonardi Sandri s-a născut în 18 noiembrie 1943, în Argentina. El provine, la fel ca și Sanctitatea Sa Papa Francisc, într-o familie de emigranți italieni.

Leonardo Sandri a studiat la Seminarul Mitropolitan din Buenos Aires, apoi a obținut o licență în teologie la Universitatea Catolică Pontificală din Argentina. În anul 1967, a fost hirotonit preot.

A plecat la Roma, unde a obținut un doctorat în Drept Canonic la Universitatea Pontificală Gregoriană. În anul 1971, a fost admis la Academia Ecleziastică Pontifială, o instituție de învățământ care îi pregătește pe diplomații Sfântului Scaun.

În perioada 1974 – 1991, Leonardo Sandri a servit în corpul diplomatic al Vaticanului și a dobândit o bogată experiență pe mai multe continente. În anul 1991, a revenit la Roma, unde a ocupat diferite funcții în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun.

În anul 1997, Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea a decis să îl numească în funcția de Nunțiu Apostolic în Venezuela și a hotărât consacrarea sa ca Arhiepiscop de Aemona. În anul 2000, Leonardo Sandri a fost rechemat la Roma, unde a preluat un post-cheie în administrația Sfântului Scaun, cel de Substitut pentru Afaceri Generale. În iunie 2007, Leonardo Sandri a fost numit Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, iar în luna noiembrie 2007, a fost creat Cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Misiunea sa în funcția de Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale a fost confirmată, în anul 2014, de Papa Francisc.

În această funcție, Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri s-a remarcat prin eforturile depuse în apărarea creștinilor persecutați în Orient, precum și pentru ajutorarea victimelor războaielor, inclusiv în cazul războiului din Ucraina. Eminența Sa este un prieten sincer al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, precum și un promotor al dialogului fratern între creștini, în spiritul ecumenismului.