Peste 50 de copii, elevi în clasele pregătitoare Step by Step la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, au vizitat, luni, 23 octombrie 2017, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, încărcați cu daruri pentru colegii lor. Elevii din clasa pregătitoare B, „Clasa lui Baloo”, însoțiți de învățătoarele Monika Eva Gașpar și Diana Mălan, alături de elevii clasei pregătitoare C, „Clasa minionilor”, și învățătoarele Maria Barabaș și Adela Sime, i-au vizitat pe colegii lor de la CSEI nr. 1 Oradea. Încărcați cu coșurile toamnei, pline de fructe sănătoase, micii școlari au dăruit din sufletele lor fericire, dragoste și lumină, citim în materialul de pe Crisana.ro.

Scopul acțiuni a fost acela de a-i sensibiliza pe cei mici, astfel de vizite având rolul de a le dezvolta altruismul. Elevii de la „Iuliu Maniu” au socializat, au cântat și au petrecut câteva clipe alături de copiii de la CSEI, demonstrând că, prin intermediul jocului, toate barierele cad. Oaspeții au fost primiți cu căldură de copii și cadrele didactice de la CSEI nr.1 și de directorul instituției, Teodora Pantazi, care le-au prezentat activitățile desfășurate în cadrul Centrului și le-au mulțumit pentru darurile lor.

Acțiunea elevilor de la Liceul „Iuliu Maniu” a fost prima dintr-o serie de activități ce urmează să se desfășoare, în perioada 23-27 octombrie, în cadrul săptămânii „Școala Altfel”. Pe parcursul a cinci zile, școlarii vor învăța mai multe despre alimentația sănătoasă, vor merge la cumpărături de fructe și legume proaspete, vor găti, vor vizita o livadă și vor afla chiar de la medici importanța unui stil de viață sănătos. Toate activitățile planificate fac parte dintr-un proiect mai amplu, „Sănătate ca la carte”, derulat de Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională.

Scopul proiectului este de a le dezvolta deprinderi pentru o viață echilibrată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, prin adaptarea conținutului activităților școlare și continuarea procesului de învățare în familie. Provocarea pe care o propune acest proiect este adoptarea în familie a unui stil de viață sănătos și asimilarea de către copii a cunoștințelor necesare pentru a lua decizii corecte. Elementul central al proiectului îl constituie editarea și tipărirea revistei „Sănătate ca la carte”, sub semnătura dr. Florin Ioan Bălănică și a dr. Elena Iuliana Mihai. Având forma unei reviste de aplicații școlare, conține 36 de pagini ilustrate, pline de informații utile pentru copii și părinți, jocuri și aplicații educative, rețete sănătoase pentru cei mici și familiile lor.

Pornind de la conținutul lucrării, formatorii Step by Step au elaborat activități de învățare în care vor antrena 160 de învățători din învățământul primar. Aceștia vor utiliza activitățile de învățare la clasă, astfel încât copiii și familiile lor să poată asimila prin joc noțiuni importante pentru un trai sănătos. Proiectul se va derula până la sfârșitul anului, urmând ca de rezultatele sale să beneficieze 40.000 de copii și 3.000 de cadre didactice din sistemul public de învățământ.