Pe lângă faptul că în Loreto găsim Sfânta Casă în care Fecioara Maria a primit vizita îngerului la Buna Vestire, se găsește și un paradis al ecumenismului „Centro Giovanni Paolo II”, unde a avut loc a X-a ediție a campusului ecumenic. Animați de iubirea lui Hristos și chemați de vocea Mariei și o delegație de tineri din Eparhia de Oradea a participat la acest campus. Aici aveau să se întâlnească cu o delegație de ortodocși de la Reșița, luterană din Suedia, anglicană din Danemarca, greco-catolică din Ungaria și delegația gazdă romano-catolică din Italia.
În acest an activitatea tinerilor participanți a fost ghidată de motto-ul: „Du-te și repară-mi casa”, cuvinte pe care Sfântul Francisc de Assisi, în biserica Sfântul Damian le aude de la „Răstignitul” ce zăcea neputincios pe cruce. Această casă nu este doar biserica, ci comunitățile din care facem parte, familia noastră și chiar și sufletul nostru, au concluzionat tinerii participanți în la sfârșitul campusului. Ca activități, campusul a fost structurat în așa manieră încât nici o delegație să nu se simtă inferioară celeilalte. Astfel luni a fost celebrată Liturghia romano-catolică de delegația italiană, marți Liturghia greco-catolică a delegației orădene, miercuri nu s-a celebrat sfânta liturghie (mai jos se va argumenta de ce), joi Liturghia luterană iar vineri Liturghia ortodoxă.
Luni și marți participanții fiind împărțiți pe grupe după o cateheză ținută de Părintele franciscan Marco, aveau timp la dispoziție să discute și să dezbată ideile prezentate în timpul catehezei și să încerce să păstreze ceva în sufletul lor. Miercuri a fost cea mai intensă zi din punct de vedere spiritual pentru participanți. Împărțiți fiind pe grupe aveau să se confrunte cu „Deșertul”. Campusul fiind situat la 4 km de centrul orașului Loreto, tineri au trebuit să parcurgă un itinerar care pe lângă traseu presupunea și câteva misiuni. Cele mai importante destinați pe unde trebuia să treacă fiecare grup era Muzeul din Loreto, Sfintele Trepte și pe la Surorile de clauzură din Loreto care își dedică cu totul viața contemplării patimilor lui Isus. Printre misiunile pe care tinerii le-au avut de înfruntat amintim: analizarea machetei Sfintei Case de la muzeu, meditație și rugăciune în timpul urcării Sfintelor Trepte, după care în capela Surorilor de clauzură fiecare după inima s-a trebuia să rostească în taină o rugăciune pentru refacerea unității. Iar ca semn de continuă rugăciune, fiecare tânăr care a trecut pe la mânăstirea avea să pună pe o față de masă o floare. Ziua de miercuri s-a încheiat cu o rugăciune comună în Catedrala din Loreto la care a fost prezent și Episcopul locului Mons. Fabio Dal Cin. Ca încheiere a momentului de rugăciune tineri au oferit ca și cadou Sfintei Fecioare fața de masă pe care fiecare a pus în după amiază o floare. Înainte ca fiecare participant să treacă prin Sfânta Casă un membru al fiecărei delegații ținând de o parte a feței de masă, au așezat-o pe Sfântul Altar din Sfânta Casă.
Joi tineri au vizitat împrejurimile orașului Visso zonă afectată de un cutremur devastator în 30 octombrie 2016. Au ascultat mărturia unor persoane afectate de cutremur, a voluntarilor care se ocupau de zonele afectate, a preotului paroh și a unei surori care interacționau cu cei afectați. Toți cei care au vorbit în fața tinerilor subliniau durerea pe care o simțeau în suflet când se gândesc că au pierdut tot ceea ce aveau și că trebuia să ia viața de la zero. Pe lângă acest fapt s-au bucurat de vizita făcută de tinerii participanți la campus și i-au rugat să nu renunțe la ideea de unitate. După încheierea mărturiilor a avut loc Liturghia luterană urmând ca după, tinerii împreună cu însoțitori lor să se întoarcă în campus.
Vineri au avut loc împărtășirea concluziilor, urmând ca sâmbătă fiecare delegație să pregătească un moment artistic de 10 minute în care să sublinieze mesajul fiecărei zile, după care a urmat sărbătorirea celor 10 ani de consecvență prin servirea unei felii de tort și lansarea de lampioane. Campusul s-a sfârșit duminică prin celebrarea Liturghiei romano-catolice în Catedrala din Loreto de către Excelența Sa Fabio, episcop de Loreto.
Deși a fost o experiență scurtă a ceea ce ar însemna unitatea, tinerii au plecat de la Loreto cu ideea de a duce puțin ecumenism în locurile din care provin. Și-au promis între ei să rămână uniți în rugăciune pentru unitate și că vor munci pentru a face ca într-o zi unitatea să se înfăptuiască.
Seminarist anul III
Pintea Vasile Gabriel
via EGCO.ro