Ca în fiecare an, în ultima dumineca a lunii septembrie, toate Diecezele austriece sărbătoresc Dumineca Popoarelor. Astfel, în ziua de 30 septembrie și în Domul (Catedrala) Sf. Ștefan a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească de către E.S. Franz Scharl, Episcop auxiliar de Viena, responsabil pentru comunitățile de limbă străină din Austria, asistat de un alai de preoți din comunitățile rezidente la Viena, precum și de invitați din Malta și SUA. Au participat, printre altele, comunitățile catolice care își desfășoară activitatea spirituală la Viena: albaneză, engleză, franceză, italiană, slovacă, slovenă, croată, poloneză, spaniolă, maghiară și română.

La altarul catedralei a slujit și părintele nostru Vasile Luțai, rectorul Misiunii Române Unite la Viena. Evanghelia și lecturile Duminecii (Num 11,25-29; Ps 18; Iac 5,1-6; Mc 9,38-43.45.47-48) s-au aflat sub intenția de rugăciune a sărbătorii: deschiderea comunităților catolice către cei veniți de departe, creștini și de alte confesiuni, din motive de război, prigoană și opresiune. În predică, E.S. Scharl a dat citire și a meditat asupra mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru a 104-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (14 ianuarie 2018) care stipula: „răspunsul nostru comun s-ar putea articula în jurul a patru verbe: a primi, a proteja, a promovași a integra”.

Și noi, catolicii, de ambele rituri: bizantin si latin, din Viena am fost o prezență vie, audibilă, prin Simina Ivan, soprană, și Liviu Burz, bas, precum și la agapa multietnică organizată în palatul episcopal, unde afluența a fost pe măsura bunătăților alese pregătite de stimatele noastre doamne, cărora le datoram plecate mulțumiri. (consilier parohial al Misiunii BRU Viena, dipl.-ing. Mihai Balomiri)