Duminica a II-a după Paști, a Sf. Apostol Toma, 5 mai 2019, a fost și ziua celebrării hramului pentru comunitatea parohiei Sf. Gheorghe, din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a răspuns invitației pr. paroh Gheorghe Florea și a pr. Sabin Brudașca, vicar parohial, și a celebrat Sfânta Liturghie din această duminică, pe care a numit-o „a întăririi în credință”, în capela din incinta casei parohiale a parohiei din Gheorgheni.

Au mai participat pr. Cristian-Arinel Sabău, protopop de Cluj I; pr. Florin Isac, vicar parohial în parohia din Andrei Mureșanu și ceremonier eparhial; și pr. Mihai Kiss, vicar parohial în parohia clujeană Mănăștur 1 Vest. Au ajutat la masa sfântului altar diaconii Marius Cîmpean, secretar episcopal, și Tiberiu Vaida. Răspunsurile liturgice au fost date de credincioșii prezenți în număr mare la sărbătoare. Cuvântul de învățătură a adus în cugete modelul credinței Apostolului Toma. Preasfinția Sa a arătat că în timp ce știința se bazează pe demonstrații, pe dovezi, „care arată exact evidența lucrurilor”, credința presupune fidelitate, „încredere în cuvântul pe care îl primim. Toma cere această evidență în momentul în care Cristos se arată din nou”.

„Toma înțelege că Isus Cristos nu mai este Cel răstignit, acum este Cel Înviat. Dar alături de Toma și apostolii doreau să îl vadă pe Cristos Înviat, viu, și la fel noi, cei de azi. Și acel contact cu trupul viu, cu rănile mâinilor, cu rana din coastă, îl face pe Toma să spună din tot sufletul: ‘Tu ești Domnul meu și Dumnezeul meu!’ Este una dintre cele mai puternice mărturii de credință ale Noului Testament. Ne amintim de Petru, care spune: ‘Tu ești Fiul lui Dumnezeu cel viu’; ne amintim, de asemenea, de Marta, care spune ‘Tu ești Fiul lui Dumnezeu’, sunt și alte mărturii, de la Ioan Botezătorul și până la centurionul roman, dar cea mai puternică din punct de vedere teologic este mărturia Apostolului Toma”.

„Este o mărturie pe care trebuie să avem curajul să o spunem și noi, astăzi. Evanghelia se referă și la noi, pentru că Isus spune: ‘Fericiți cei ce n-au văzut și au crezut!’ – despre noi este vorba, despre o nouă fericire evanghelică a acelora care au curajul să creadă fără a cere să vadă. Acesta este meritul credinței: să ne gândim la credința martirilor noștri, aceia care au văzut visele lor destrămate, au văzut persecuția Bisericii pe care, în parte, au zidit-o, au văzut împrăștiate turmele, au văzut luate bunurile, și totuși, au rămas perseverenți în credință”.

Preasfinția Sa a încheiat cu un citat, cu care și-a încheiat și Scrisoarea Pastorală din acest an la Învierea Domnului, „un cuvânt foarte frumos al Cardinalului Iuliu Hossu, în care se exprimă speranța și credința: ‘Iubirea Domnului să o vedem în încercare, în suferință… întru înălțarea sfintei noastre Biserici. Ea va învia din mormântul care i s-a pregătit cu grijă și piatra, lespedea grea, va fi răsturnată și învierea va străluci; nelegiuirea nu va rămâne biruitoare, minciuna se va destrăma, iar adevărul va străluci biruitor’”. Episcopul a adăugat: „Poate în aceste luni, mai mult ca oricând, adevărul despre Biserica Greco-Catolică începe să iasă la iveală. Sunt nu doar memoriile scrise ci și multe alte dovezi din diferite arhive, dar poate cea mai frumoasă dovadă, o recunoaștere pe plan universal, este cea a ridicării la treapta de fericiți a Episcopilor Bisericii noastre”.

„Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să putem rămâne perseverenți în credință, să putem păstra credința noastră, ca pe aceea care dă viață: credința noastră este viața noastră! Să știm că elementul central al credinței noastre este Învierea Domnului nostru Isus Cristos. De aceea, să mărturisim și noi, împreună cu Toma: ‘Tu ești Domnul meu și Dumnezeul meu!’” Mulțumind lui Dumnezeu pentru tot, pr. paroh Gheorghe Florea a adresat, în încheiere, o caldă mulțumire Preasfinției Sale Florentin pentru prezență și rugăciune și, în numele comunității parohiale, i-a oferit „în semn de prețuire, dragoste, considerație și respect”, o frumoasă icoană a Preasfintei Fecioare Maria.

A cuvântat în continuare PS Florentin, adresând, mai întâi, un nou îndemn la credința în Înviere: „Să știm că pentru noi, astăzi, există Cuvântul lui Dumnezeu scris în Sfânta Scriptură: ‘acestea s-au scris pentru ca voi să credeți că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu și, crezând, să aveți lumina vieții’. Credința noastră este cea care ne ține în viața spirituală, dar și garanția vieții noastre veșnice, pentru că ‘cel care va crede se va mântui’, ne spune Evanghelia de la Marcu”.

Mulțumind preoților parohiei pentru invitația adresată, „în semn de apreciere și de mulțumire pentru efortul pastoral pe care cu bucurie îl face în această parohie”, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla i-a oferit pr. Gheorghe Florea o icoană a Sfântului Gheorghe, „pentru că fiecare preot este un martir!” De asemenea, câteva semne de amintire celor doi păstori, pr. Gheorghe și pr. Sabin: volumul biografic „Cardinalul Iuliu Hossu, Spirit al Adevărului”, autor Gelu Hossu, apărut în 2018; și o apariție recentă, „Iuliu Hossu, Epistole Pastorale”.

Preasfinția Sa a rostit câteva cuvinte despre această nouă apariție editorială a Editurii Viața Creștină: „Episcopul Iuliu Hossu a fost numit Episcop al Vizitațiilor canonice. Am dorit să punem într-un volum toate epistolele pastorale din perioada 1920-1948, despre Postul cel Mare și Înviere. Va urma volumul al II-lea, în care vor fi Epistolele la Sărbătoarea Nașterii Domnului, și apoi un volum al III-lea, care va conține mesaje pastorale la Adormirea Maicii Domnului și la alte momente din timpul păstoririi sale”. Câte o atenție a fost oferită și doamnelor preotese, Tudorița Florea și Eileen Alina Brudașca. La final fiecare credincios a primit câte o imagine a Învierii Domnului și binecuvântarea arhierească.