În zilele de 21 și 22 noiembrie 2023, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Vizitator apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, s-a aflat la Dublin (Irlanda), în mijlocul credincioșilor care formează această comunitate. A fost a doua vizită a Preasfinției Sale în capitala Irlandei, după cea de acum patru ani. 
În Republica Irlanda, credincioșii greco-catolicii români formează o singură comunitate, în Dublin, cu un program liturgic care se desfășoară în fiecare duminică, în biserica „Saint Michan” (parte a Parteneriatului Pastoral Halston Street – Aughrim Street – Dominic Street). Credincioșii sunt în marea lor majoritate originari din Țara Maramureșului, Țara Oașului, zona Bistriței, județul Hunedoara, dar și din alte părți din Ardeal. De asemenea, credincioșii participă și la cateheze biblice, pelerinaje și activități caritative. După pandemie, s-au dezvoltat întâlnirile online pe platforma Zoom, pentru a veni în întâmpinarea celor care locuiesc la distanțe mari.
Cu ocazia Sărbătorii „Intrării în Templu a Maicii Domnului”, Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată în biserica „Sfânta Familie”, situată pe Aughrim Street Dublin, unde credincioșii greco-catolici l-au primit cu bucurie pe Preasfinția Sa Cristian Crișan. La intrare, copiii din comunitate, îmbrăcați în port popular, l-au întâmpinat pe Ierarh cu tradiționalul colac cu sare.
La Sfânta Liturghie  prezidată, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Preasfinția Sa Cristian, au concelebrat Pr. Patrick Madden din parohia de pe Aughrim Street (cel care a fost Vicarul foraneu al zonei în două mandate), Pr. Bryan Shortall OFM Cap (Directorul Apostolatului Sf. Padre Pio în Irlanda), Pr. Eduardo Nunez Yepes OMI (Parohul din zona Darndale), Pr. Damian Fernon (Capelanul militar) și Pr. Coriolan Mureșan, Capelanul greco-catolicilor de limba română din Dublin și a romano-catolicilor italieni.
În cuvântul învățătură, Preasfinția Sa Cristian a vorbit despre Maica Domnului ca model de viață creștină ca împlinire a planului lui Dumnezeu, precum și despre importanța transmiterii credinței către noile generații, subliniind bucuria de a se afla din nou la Dublin, alături de credincioșii greco-catolici din capitala Irlandei, aducând, totodată, binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan. S-a reafirmat importanța păstrării nu doar a identității de credință, dar și a celei culturale, într-un context complex și într-o lume aflată în plină schimbare.
La finalul Sfintei Liturghii, Pr. Coriolan Mureșan i-a mulțumit Episcopului Cristian pentru rugăciunea dimpreună, pentru încurajarea în credință a greco-catolicilor din Dublin, și pentru apropierea spirituală pe care o manifestă față de comunitatea din Dublin. Din partea acestei comunități, Preasfinția Sa a primit o cruce tradițională celtică și doua poze înrămate, de la prima sa vizita la Dublin.
La rândul său, Vizitatorul apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală a dăruit comunității greco-catolice locale Icoana Fericiților Episcopi martiri greco-catolici români. După miruirea credincioșilor, Preasfinția Sa a participat la o agapă frățească, împreună cu preoții și credincioșii prezenți, cu toții gustând din bucate tradiționale ardelenești.
În dimineața zilei de 22 noiembrie 2023, Preasfinția Sa Cristian Crișan și Pr. Coriolan Mureșan au fost primiții de IPS Monseniorul Dermott Farrell, Arhiepiscopul de Dublin. În cadrul întâlnirii, Preasfințitul Cristian a adus salutul Cardinalului Lucian și a adresat mulțumiri pentru sprijinul constant acordat de Arhidieceza de Dublin credincioșilor greco-catolici români. IPS Arhiepiscopul Dermott a acceptat invitația de a prezida o Sfântă Liturghie pentru credincioșii greco-catolici de limbă română, în primele luni ale anului viitor.
Tot în dimineața zilei de 22 noiembrie, Vizitatorul apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, împreună cu Pr. Coriolan Mureșan au vizitat biserica „Saint Michan” de pe Halston Street, unde se celebrează, duminica, Sfânta Liturghie greco-catolică. Cei doi au fost întâmpinați, în această frumoasă biserică construită în anul 1817, de Pr. Richard Hendrick OFM Cap, Parohul locului, care a vorbit despre strânsa colaborare dintre parohia sa și comunitatea greco-catolică română. Preasfinția Sa Cristian a mulțumit pentru această colaborare.
A urmat o întâlnire de suflet cu IPS Arhiepiscopul Emerit Diarmuid Martin, cel care a înființat Capelania pentru credincioșii greco-catolici români, în urmă cu 15 ani.
La finalul acestui program foarte intens de la Dublin, Preasfinția Sa Cristian l-a întâlnit pe Pr. Eugen Tâmpu, Capelanul comunității romano-catolice române, subliniindu-se buna și fraterna colaborare dintre  cele două comunități de limbă română.
Vizita Preasfinției Sale Cristian a adus multă bucurie și încurajare credincioșilor greco-catolici din Dublin, transpunând în practică dimensiunea sinodală la care Papa Francisc ne invită pe toți.

Drd. Diana Bura
Comunitatea Greco-Catolică Dublin