Luni, 5 septembrie 2022, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca și-a deschis porțile pentru un nou an de studii și formare umană, 2022-2023. La festivitatea de deschidere, a dat binecuvântarea de început de an școlar Preasfinția Sa Claudiu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. A participat la festivitate și Excelența Sa Borys Gudziak, Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene din Philadelphia (SUA), aflat în vizită la Cluj-Napoca împreună cu o delegație a Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite (USCCB), din care fac parte Jennifer Healy, director al Biroului pentru Bisericile din Centrul și Estul Europei din cadrul USCCB, și Andrew Kirkpatrick, specialist în granturi în cadrul aceluiași Birou.
A fost prezent la festivitate și pr. Vasile Tofană SJ, noul Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla. Din partea Inspectoratului Școlar Județean a participat Marinela Marc, inspector școlar general. Primăria municipiului Cluj-Napoca a fost reprezentată de Gabriela Moldovan. Gazda evenimentului, Simona Gruian, director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, a prezentat participanții la momentul festiv și de nou început în activitatea școlară. În curtea instituției de învățământ, de pe str. Moților nr. 24, au asistat la festivitate elevii din clasele I-XII ai Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, precum și cei mici, din clasa pregătitoare, părinții care îi însoțeau și, desigur, învățătorii și profesorii lor.
S-a intonat imnul României, după care Preasfinția Sa Claudiu a făcut rugăciunea de început de an școlar. Au urmat alocuțiuni ale participanților. În cuvântul rostit, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul elevilor și a profesorilor lor în acest moment special, a mulțumit prof. Marinela Marc pentru că a răspuns invitației iar faptul că este de față reprezintă „un semn al susținerii de care se bucură Liceul nostru” din partea Inspectoratului Școlar. Episcopul de Cluj-Gherla a mulțumit oaspeților din Statele Unite, care au ajutat financiar la edificarea clădirii noi a Liceului și au fost și sunt în continuare alături, în proiecte legate de învățământ, de Eparhia de Cluj-Gherla, ceea ce „arată că suntem parte a unei mari familii”. A amintit că Arhiepiscopul Borys este greco-catolic ucrainean și „cine mai bine decât el înțelege suferința și greutățile, privind la ce se întâmplă în Ucraina? Faptul că el este alături de noi și că noi, ca români, am fost și suntem alături de poporul ucrainean care suferă, ne face cu adevărat frați și surori, parte a familiei lui Dumnezeu”.
Episcopul a adăugat: „Este importantă pregătirea intelectuală pe care o faceți aici, dar există o componentă esențială pe care o primiți într-o instituție ca aceasta, parte a Bisericii: componenta spirituală, faptul că ne simțim cu toții uniți. Și tot ceea ce voi veți face și ce veți primi aici, felul în care veți folosi ceea ce primiți aici, va face din lumea aceasta o lume mai bună. De aceea, este extrem de importantă și nu este formală vizita noastră aici. Biserica Greco-Catolică, Episcopia de Cluj-Gherla susține educația și instituțiile de învățământ, fiindcă sunt o componentă esențială a societății noastre și a lumii în care trăim”. Înalt Preasfințitul Borys Gudziak a spus: „Este o mare onoare să mă aflu aici cu voi”. A felicitat elevii pentru noul început și a continuat: „Ați cântat imnul național și ați început cu Dumnezeu”, pentru că imnul conține expresia „preoți cu crucea-n frunte”. De aceea, s-a arătat convins că toată lumea va putea să înfrunte prin cruce toate provocările.
Arhiepiscopul ucrainean a dorit să mulțumească copiilor, profesorilor, Episcopului de față, poporului român, Guvernului României, pentru că ajută copiii ucraineni. A spus: „Voi știți că este un război în Ucraina. Jumătate dintre copiii din Ucraina nu sunt acasă, au fost obligați să-și părăsească locuințele. Aici, în România, voi i-ați primit pe mulți dintre ei. Doresc să vă mulțumesc pentru ospitalitate, pentru solidaritatea de care ați dat dovadă. Voi îi înțelegeți pentru că voi ați trăit sub tiranie, în totalitarism. Vă mulțumesc pentru că i-ați primit pe copiii ucraineni în casele, în școlile și în bisericile voastre. Ce bine că începeți anul școlar în pace și bucurie. Popoarele din America și Ucraina sunt cu voi, se roagă pentru voi și vă binecuvântează!”
Prof. Marinela Marc a vorbit despre noua structură a anului școlar, arătând că aceasta este un lucru bun, fiindcă elevii se vor putea concentra mai bine iar profesorii îi vor putea evalua pe tot parcursul anului. A adresat elevilor urări de început de an, amintindu-le și de regulile de siguranță sanitară. I-a îndemnat să fie receptivi la informațiile primite și să se formeze ca oameni care să contribuie la viitorul societății. Din delegația americană a luat cuvântul și Jennifer Healy, care și-a mărturisit bucuria că se află în România, că acest lucru este posibil, deși își amintește că în trecut, pe când era copil, granițele erau închise. A rostit cuvinte de încurajare în contextul în care, în prezent, în mod particular în această școală, elevii pot împărtăși valorile creștine. Le-a spus: „Avem nevoie, în fiecare zi, de combustibil pentru viața spirituală” și le-a recomandat, ca izvor de hrană spirituală, să citească zilnic din Sfânta Scriptură, „în care Bunul Dumnezeu ne vorbește”.
În continuare, reprezentanta Primăriei, Gabriela Moldovan, a citit mesajul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. S-a adresat elevilor și părinților și directoarea Liceului, prof. Simona Gruian, care i-a introdus, din nou, „în universul școlii”, unde „părinți, elevi și profesori încercăm să definim împreună concepte și idealuri”. A afirmat: „Școala înseamnă în egală măsură cunoaștere, știință, cultură, dar și morală și spiritualitate”. „Aici, la INO, avem convingerea că școala este mai mult decât creare de competențe. Credem cu tărie că școala valorilor este școala în care primează frumusețea caracterelor formate, știind că numai frumusețea caracterului este cea care va salva această lume”. A explicat termenul de „caracter”: „o înscriere înlăuntrul omului, care rămâne și direcționează gândurile, gusturile, năzuințele, acțiunile și întreg comportamentul”. I-a asigurat pe părinți: „Prin ceea ce facem aici, noi, echipa de profesori, preoți, personal auxiliar vrem să credem că această scriere lăuntrică va fi de neprețuit pentru societatea de mâine”.
„Alături de crearea de competențe și atitudini, ne străduim ca în fiecare zi, la INO, să fie transmise elevilor adevăratele valori ale vieții: onestitatea, credința, empatia, perseverența, judecata înțeleaptă – pentru că aici este mai mult decât o școală, este o școală pentru minte și suflet”. În încheiere, directoarea Liceului a anunțat clasele și cadrele didactice ale fiecărei clase, apoi elevii s-au îndreptat spre clasele lor, pentru prima întâlnire, după vacanța de vară, cu învățătorii și diriginții lor.
Sursa: eparhiaclujgherla.ro