Joi, 26 octombrie 2023, la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” din Carei a avut loc dezvelirea bustului patronului spiritual.

Liceul Tehnologic Carei l-a acceptat ca patron spiritual pe Iuliu Maniu în anul 1997. La manifestări au participat alături de conducerea liceului, deputatul Adrian Cozma, inspectorul general Anișoara Boitor, Kovacs Eugen, primarul orașului Careiul, Robert Laszlo, directorul Centrului de Creație Satu Mare, consilierul județean UDMR Gindele Emeric, directorul Direcției de Cultură, Bogdan Georgescu, protopopul greco-catolic Lucian Cociorva, consilierii locali Carmen Todea(PSD), Adrian Nemeș(PNL), Adrian Micovschi( PSD), profesori ai liceului și numeroși elevi.

Prima alocuțiune a fost rostită de directoarea Mihaela Nuna, care a menționat faptul că imobilul în care funcționează liceul este  o clădire monument istoric, fostul sediu al Prefecturii Comitatului Satu Mare, locul în care marele om politic Iuliu Maniu a semnat în 27 aprilie 1919 instaurarea administrației românești ca urmare a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

A luat cuvântul și prof. Sidonia Antal care a specificat că realizarea bustului aparține artistului Revesz Csaba, profesor la Liceul de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare.

O adevărată lecție de istorie a prezentat prof. Rodica Blideran vorbind despre implicarea lui Iuliu Maniu în realizarea Marii Uniri și apoi în instaurarea administrațiilor românești în toate părțile Ardealului eliberat.

Bustul a fost dezvelit de domnul deputat Adrian Cozma și doamna profesoară Sidonia Antal. A urmat  momentul sfințirii bustului de către protopopul greco-catolic de Carei, pr. Lucian Cociorva. Părintele protopop Lucian Cociorva a atras atenția asupra unui aspect mai puțin cunoscut și anume că „nu este întâmplătoare această dată a dezvelirii bustului lui Iuliu Maniu în zi de sărbătoare a Sfântului Dumitru, pentru că la botez a primit și acest nume, după bunicul mater, Pr. Demetriu Coroian, fostul vicar greco-catolic al Silvaniei”.

Totodată, părintele ptotopop a îndemnat elevii și profesorii să viziteze Casa Memorială a lui Iuliu Maniu și muzeul deschis în memoria sa. La eveniment, au mai rostit alocuțiuni inspectorul general al IŞJ Satu Mare, Boitor Anisoara, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Robert Laszlo, şi directorul Direcţiei de Cultură Carei, Bogdan Georgescu.

În încheiere, eleva Filipan Maya a interpretat la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu, în anul omagiar dedicat acestuia.

Protopopiatul de Carei


Sursa: egco.ro