Sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Municipiului Oradea a găzduit în după-amiaza zilei de luni, 16 septembrie 2024, sesiunea inaugurală a celei de a XXV-a Întâlniri a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, care se desfășoară la Oradea (RO) de la 16 la 19 septembrie 2024, sub egida Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Întâlnirea a fost deschisă prin cuvântul de bun-venit al Preasfinției Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și gazdă a evenimentului, care i-a salutat pe toți cei prezenți în Sala Male a Primăriei Oradea, în mod deosebit pe cei care au luat cuvântul: Eminența Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Gintaras Grušas, președintele Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), Preasfinția Sa Sofronie Drincec, Episcop Ortodox al Oradiei, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, domnul Florin Birta, Primar al orașului Oradea. Un cuvânt special a fost transmis la deschiderea Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 de Preafericitul Cradinal Lucian Mureșan, Întâistătător al Bisericii Greco-Catolice Române, prin Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.

Este o onoare pentru noi toți, episcopi, preoți, călugări, călugărițe  și credincioși ai Bisericii Greco-Catolice din România, cât și pentru reprezentanții celorlalte culte din orașul Oradea, să avem această întâlnire la Oradea – a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea în deschidere. Vă mulțumesc, Preasfințiilor Voastre, episcopi greco-catolici din toată Europa și în același timp, Preasfințiilor Voastre episcopi romano-catolici din cadrul Conferinței Episcopale din România aici prezenți. Este bucuria întâlnirii de a ne vedea de data aceasta la Oradea, un oraș de 230 mii de locuitori, multietnic, multiconfesional și multicultural, care în aceste zile ne primește pe toți. Este o mare bucurie să îi avem împreună aici pe toți acești episcopi. Vă spun tuturor «Bine ați venit la Oradea!». Se organizează această întâlnire la Oradea pentru că ne-am dorit să subliniem că în acest an celebrăm cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Români Greco-Catolici. Au fost sfinți ai închisorilor, care sunt izvorul de unde noi putem să ne tragem dragostea pentru aceste locuri și tăria de a merge înainte. Este foarte important să celebrăm aceste momente. Vă mulțumesc tare mult că sunteți aici!”.

Eminența Sa Card. Claudio Gugerotti, Prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, a salutat de asemenea episcopii orientali din Europa, autoritățile locale administrative, culturale și științifice prezente la eveniment, evidențiind importanța orașului Oradea în panorama cultural-spirituală a României. „Chiar dacă opinia noastră publică are tendința de a subevalua cultura, Biserica consideră aceasta o prioritate absolută împreună cu o politică bine-făcută, ca un stâlp al viitorului acestei țări. O zonă frumoasă a acestei țări, marcată de conviețuirea frumoasă a diferitelor culte, în special a Preasfinției Sale Sofronie Drincec, episcop ortodox de Oradea, care reprezintă o realitate foarte apropiată pentru noi. Îi cerem cu acest prilej să transmită salutul nostru Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – a spus Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican. Aceste reuniuni au o foarte mare importanță istorică, pentru că au început în momentul în care era o mare dezorientare, iar bisericile noastre simțeau încă rănile deschise a foarte multor a multor persecuții, neînțelegeri datorate mentalității publice de a pune de o parte valorile religioase, care din păcate a slăbit popoarele și care în acest moment de asemenea  slăbește. De aceea, îmi place să cred că toată această prezență nu este decorativă, ci este sufletul fiecărei dezvoltări, căci fără valori, un popor moare”, a mai spus Eminența Sa.

În cuvântul său, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), Mons. Gintaras Grušas, a subliniat importanța temei acestei întâlniri – „Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate”– mai ales acum, cu două săptămâni înainte de începerea celei de-a doua sesiuni a Sinodului despre sinodalitate care se va desfășura în perioada 2-7 octombrie 2024 în Vatican. Preasfinția Sa și-a exprimat recunoștința față de episcopul greco-catolic de Oradea pentru invitația de a se reuni la Oradea pentru Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici de rit oriental din Europa, într-un an cu totul deosebit. „Pe 8 septembrie, Preasfințitul Virgil a sărbătorit treizeci de ani de la consacrarea sa episcopală: o urare specială, Preasfinției Voastre, care se transformă în rugăciune. De asemenea, doresc să mulțumesc echipei sale pentru organizarea acestui eveniment important. Vă mulțumesc tuturor că ați găsit timp să fiți prezenți aici, în ciuda numeroaselor alte angajamente urgente pe care le aveți!”. Mons. Gintaras Grušas a amintit în discursul său despre războiul în desfășurare în Ucraina, împreună cu criza refugiaților care rezultă din acesta, care rămân constant în fața noastră și în rugăciunile fiecăruia. Acestea aduc provocări suplimentare în relațiile dintre episcop și preoții săi, cu o deosebită precădere în diaspora:

Mă rog ca discuțiile din această săptămână să ne întărească înțelegerea acestei relații speciale și a impactului profund pe care aceasta îl are asupra reînnoirii Bisericii. Vă doresc o întâlnire spirituală îmbogățitoare și rodnică.” – a încheiat președintele CCEE.

În numele comunității pe care o reprezintă, Preasfințitul Sofronie Drincec, Episcop Ortodox al Oradiei, a salutat întregul prezidiu, pe Înalții Preasfințiții și Preasfințiții aici prezenți, pe toți părinții, frații și surorile în credință: „Ca reprezentanți, în calitate de orientali – creștini din Orient – moștenitori ai aceleași venerabile străvechi tradiții creștine, în primul rând adresez un cuvânt de profundă reverență către distinșii reprezentanți ai anticului Scaun Apostolic al Romei – a spus Preasfinția Sa. Împreună cu E.S. domnul ministru Secretar de Stat aici prezent, avem obligația de suflet să mulțumim Bisericii Apostolice a Romei pentru ospitalitatea oferită tuturor comunităților românești care și-au aflat oblăduire în binecuvântatele locuri păstorite de Scaunul Apostolic. De asemeni, pentru că sunt împreună cu noi, salut confrații care slujesc lui Dumnezeu și poporului Său din apropierea noastră, greu încercați de invazia barbară la care au fost supuși, să le transmitem toată prețuirea și salutul nostru fratern – Preafericirea Voastră, Înalt Preasfințiile Voastre, Preasfințiile Voastre veniți din mult pătimitorul pământ al Ucrainei. (…) Aș vrea de asemeni să transmit celorlalți confrați, altfel decât bizantini, maroniți, armeni, să adresez același salut fratern pentru aceleași vechi popoare creștine orientale. (…) salutul fratern al confraților care încearcă împreună cu Frățiile Voastre să păstreze cu fidelitate tradiția bogată a Orientului creștin, cu atât mai complicat într-o lume tot mai secularizată. Păstrând cu sfințenie ceea ce am moștenit, avem nădejdea la un viitor luminos în brațele Lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând, aș dori să îi salut în mod cu totul aparte pe confrații bizantini cei mai aproape, moștenitorii celui dintâi botez – cel oriental – prin Sfântul Ierotei și care sunt aici în vecinătate. Pentru reușita acestei Întâlniri au contribuit din plin și autoritățile locale, secretariatul de Stat pentru culte, și din partea comunității pe care o reprezint, adresez tot respectul și recunoștința cuvenită” – a încheiat PS Sofronie, oferind la ceas de sărbătoare Preasfințitului Virgil, fact totum-ul împreună cu Domnul al acestui eveniment, un engolpion bizantin reprezentându-o pe Maica Domnului, căruia i-a încredințat slujirea sa episcopală.

Mai apoi, din partea autorităților civile, a luat cuvântul Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, care a transmis un salut tuturor participanților, exprimându-și onoarea de a participa la acest eveniment unic:

„Este o onoare să mă aflu alături de dumneavoastră la Întâlnirea Episcopilor Orientali, pe care țara noastră o găzduiește pentru a doua oară, la Oradea, cu implicarea Episcopiei Greco-Catolice, sub egida Conferinței Consiliului Episcopilor din Europa. Acest moment are o însemnătate istorică în contextul în care întreaga lume creștină depune eforturi susținute pentru a menține viu mesajul Evangheliei într-o societate tot mai secularizată și mai tentată să renunțe la propriile rădăcini și valori creștine. (…)Întâlnirea de la Oradea vine la cinci ani de la impresionantul și înălțătorul moment al beatificării fericiților episcopi greco-catolici, mărturisitori ai credinței în temnițele comuniste, de către Sanctitatea Sa Papa Francisc. Atunci, ca și astăzi, ierarhii martiri au subliniat importanța unității și solidarității în Hristos Domnul, precum și a necesității promovării modelelor autentice de mărturisire. În această cheie trebuie înțeleasă tema generală a acestei Întâlniri – Relația dintre episcop și preoți – fraternitate și umanitate”, un subiect pe cât de important pe atât de actual pentru lumea de astăzi.”. Cu acest prilej, ministrul secretar de Stat pentru Cute și-a exprimat aprecierea pentru deosebita relație de colaborare pe care Biserica Greco-Catolică din România o are cu Secretariatul de Stat pentru Culte, dialogul permanent dintre cele două instituții și deschiderea în consolidarea acestui parteneriat. E.S. Ciprian-Vasile Olinici și-a exprimat convingerea că discuțiile din cadrul acestei Întâlniri vor afla ecoul așteptat în cugetele și inimile tuturor participanților.

Discursul final i-a revenit domnului Florin Birta, primar al Municipiului Oradea, care a transmis de asemenea un călduros bun venit tuturor invitaților, și-a exprimat onoarea pe care orașul Oradea o are în ceea ce privește găzduirea acestui eveniment de înaltă importanță, cât și despre faptul că „urbea noastră, încă de la începuturi, a fost un model al armoniei între culturi și religii diverse”.

La fel de prețioase au fost intervențiile tuturor celorlalți vorbitori, pe care vi le vom pune la dispoziție cât de curând posibil.

După festivitatea de deschidere, episcopii catolici de rit bizantin din Europa au celebrat în biserica „Sf. Gheorghe” a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, Acatistul Fericiților Episcopi Martiri, condus de pr. Rector Anton Cioba, acompaniați de Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor: lector univ. dr. Radu Mureșan).

La cinci ani de la ridicarea lor la cinstea altarelor, de Papa Francisc la Blaj, Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici– Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu sunt patronii spirituali ai Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa, ediția 2024, care continuă la Oradea cu programul celei de a doua zile.

Fericiților Episcopi Martiri, rugați-vă pentru noi!

Biroul de Presă EGCO


Sursa: egco.ro