«NIHIL SINE DEO», «Nimic fără Dumnezeu»: este certitudinea sutelor de elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea care au participat duminică, 10 septembrie, la Sfânta Liturghie arhierească celebrată de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, împreună cu un sobor de preoți, în deschiderea noului an școlar 2023-2024. Devenită neîncăpătoare, Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, din imediata apropiere a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a primit cu bucurie participarea profesorilor, elevilor, părinților și bunicilor deopotrivă, la o celebrare euharistică animată tocmai de copiii acestui Liceu, coordonați de sora Ana Bot. Aceștia au primit binecuvântarea Păstorului locului, care a binecuvântat acest început de an școlar.
„Copii, începe școala! Vă bucurați să vă reîntâlniți cu prietenii, cu colegii, cu domnii profesori… Este extraordinar!”: a spus PSS Virgil Bercea, sufletelor emoționate de un nou început. Referindu-se la lectura Apostolului și a Evangheliei din duminica premergătoare sărbătorii Sfintei Cruci, episcopul a subliniat importanța strădaniei în reușita școlară și bucuria de a fi împreună cu dascălii, artizani ai propriilor idealuri.
„Sf. Pavel în Epistola către Galateni (6, 14) spunea: «iar mie nu îmi este a mă lăuda decât cu Crucea Lui Cristos», iar în Evanghelia duminicii s-a vorbit tot despre Crucea lui Cristos. Începem acest an școlar, dragi copii, domnilor profesori, iubiți părinți, în semnul Crucii. Mă bucur tare mult că ați acceptat să începem acest an școlar cu o celebrare liturgică, cu Sfânta Liturghie, cu o zi înainte de a începe școala”, a subliniat episcopul de Oradea mulțumind copiilor, părinților și profesorilor prezenți, asigurând:
„Dacă reușim să înțelegem cu adevărat valoarea Crucii, aceasta ne dă bucurie și speranță, pentru că toată Crucea este spre mântuire. Prin ea, nu rămânem acolo, pe Cruce, ci se ajunge în Împărăția Cerurilor.”
Rememorând experiența participării pe parcursul acestei vacanțe de vară la Întâlnirea Mondială Tinerilor de la Lisabona, PS Virgil le-a povestit elevilor cum Papa Francisc i-a îndemnat pe cei 2 milioane de tineri din întreaga lume să nu le fie teamă:
„Și voi sunteți foarte mulți astăzi, chiar dacă nu sunteți două milioane – spune PS Virgil recunoscător și zâmbitor – să nu vă fie teamă de nimic, cu atât mai puțin de școală! Dimpotrivă. La școală învățăm enorm de multe lucruri: cum să ne comportăm, cum să cunoaștem lumea, cum să ne iubim unii pe alții, cum să fim noi înșine în această lume.”
Făcând analogie la pasiunea multor elevi pentru fotbal, episcopul de Oradea a reiterat momentul rămas în memorie de la Lisabona, când Sfântul Părinte Papa Francisc i-a întrebat pe tineri dacă le place fotbalul. Același răspuns prompt a fost dat și de elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, cărora PS Virgil le-a vorbit despre ceea ce presupune un „Goal” ca reușită personală și existența totodată a unui „gol” sufletesc:
„În spatele unui gol este foarte multă muncă, căci «în viață totul se muncește!» a mai spus Papa Francisc. Tot așa, este enorm de multă muncă pentru a lua o notă de 10, spre exemplu, este enorm de multă muncă să facem orice în viață. «Un singur lucru este gratis: iubirea Lui Cristos!» (Papa Francisc). El ne iubește pe fiecare dintre noi, în mod gratuit. Golul [en. Goal], se poate da în poartă când ne-am antrenat foarte mult. Însă, foarte adesea golul este în viața noastră, de aceea noi mergem la școală, ca să umplem acest gol din viața noastră. Profesorii dăruiesc elevilor ceea ce au cel mai bun în ei, ne dăruiesc iubirea, frumosul, ne dăruiesc pacea sufletească, ne dăruiesc înțelepciunea. Și dacă înțelegem acest gol care este adesea în interiorul nostru, înțelegem cât de importanți sunt profesorii și părinții noștri, în viața fiecăruia dintre voi. Atunci reușim să înțelegem iubirea gratuită a Lui Cristos: ei se trudesc cu noi, copiii, noi ne străduim să învățăm și nu întotdeauna este ușor. Dacă facem aceasta – asigură PS Virgil Bercea la început de an școlar – atunci ne umplem golul din suflet, devenim bogați, devenim și noi frumoși, așa cum sunt profesorii noștri, așa cum sunt părinții noștri. Reușim să fim înțelepți, reușim să fim buni și iertători, așa cum este Domnul care ne iubește și ne iartă întotdeauna.”
„Dumnezeu ne dăruiește iubirea, profesorii noștri, după acest model, ne dăruiesc totul!” – a mai spus episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea la Liturghia de deschidere a noului an școlar. „Făcând un efort – îndeamnă Preasfinția Sa – vom reuși să marcăm atât un «Goal» în poartă, cât și să ne umplem sufletele noastre. Mă bucur tare mult că sunteți așa de frumoși, sunt convins că sunteți la fel de cuminți și dornici să învățați multe lucruri.”
Mulțumind cadrelor didactice, PS Virgil i-a încurajat pe profesori să le dăruiască copiilor din prea-plinul inimilor lor, asigurându-i pe părinții care au ales această școală cu tradiție din orașul Oradea că sunt într-un loc de cinste: „Părinților, să aveți încredere că ai dumneavoastră copii sunt pe cele mai bune mâini: ei sunt lumina ochilor dumneavoastră, și așa trebuie să fie. Fie ca Bunul Dumnezeu să ne dăruiască mereu iubirea, iar noi la rândul nostru, să dăruim constant și mereu iubirea. Lăudat să fie Isus!”.
Luni, 11 septembrie 2023, de la ora 10.0, copiii și tinerii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au luat parte la festivitatea de deschidere a anului școlar 2023-2024 în curte școlii, devenită și aceasta neîncăpătoare pentru cei prezenți, cu mic și mare, la
careul festiv de inaugurare a unui nou capitol. La ceremonie au luat parte doamna director adjunct, prof. Mureşan Rodica Elena, cadre didactice, oficialități locale, un sobor de preoți de la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea și bineînțeles, minunați elevi. Aceștia, împreună cu reprezentanta lor, Anda Cristea, au intonat în deschidere Imnul național al României. Au participat apoi la Tedeum-ul celebrat de pr. Duma Ovidiu, pr. Alexandru Fiț și pr. Dobrată Traian în curtea școlii, prin care au primit binecuvântarea în noul an școlar. Toți cei prezenți au rostit împreună rugăciunea Tatăl Nostru și rugăciunea mariană Născătoare de Dumnezeu, sub oblăduirea Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, a cărei statuie a fost prezentă aici.
O prezență specială a fost la deschiderea noului an școlar cea a doamnei viceprimar prof. Antonia Nica, fostă elevă a acestei instituții și director al Liceului Greco-Catolic în perioada 2017-2022:
„E o mare binecuvântare pentru că există unități de învățământ legate profund de credință – a spus dumneaei în cuvântul adresat – după cum e o mare binecuvântare că ne putem exprima în libertate perspectivele asupra omului, lumii și vieții, cu aplicarea principiilor și a valorilor îmbrățișate de fiecare. Școală de bună calitate înseamnă a oferi și spațiu minții de copil să creeze vers sau cânt. Evident, privit din umbră cu atenție. Aici intervine tactul pedagogic al domnilor profesori care, cu blândețe aspră ating mâna ce scrie, învățând-o pur și simplu.” „Suntem aici pentru a ne bucura unii de alții – a asigurat doamna viceprimar Antonia Nica – pentru a găsi soluții în momentele în care viața ne pune la încercare, pentru a contura și a clădi cât mai frumos posibil viitorul frumoșilor noștri elevi!”.
Elevii, bucuroși de revedere unii cu alții, au intrat apoi în sălile de clasă, frumos pregătite, unde unii dintre ei și-au cunoscut noii profesori, diriginți, ba chiar doamnele învățătoare. „Iubește și spune-o cu viața ta” (Sf. Augustin) este motto-ul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, o școală cu tradiție, în care valorile modernității se sprijină pe soclul solid al conștiinței continuității și apartenenței la un învățământ creștin datând în Oradea încă din secolul al XVIII-lea, în care se îmbină armonios numele și respectul libertății de gândire, de exprimare și de acțiune.
Un an școlar 2023-2024 bincuvântat!
Biroul de Presă EGCO
Sursa: egco.ro