În cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică (FTGC) a Universității Babeș-Bolyai (UBB), Cluj-Napoca, luni, 30 septembrie 2019, a fost deschis noul an universitar, 2019-2020, în cadrul festiv al aniversării centenarului Universității clujene în limba română. De la ora 10.00, studenții tuturor celor șase universități publice din Cluj-Napoca au luat parte, la sediul de pe str. Kogălniceanu, la ceremonia de deschidere a Anului Universitar Centenar în organizarea conducerii Universității Babeș-Bolyai. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui României Klaus Iohannis și a fost urmată, începând de la ora 11.30, de un marș academic pe ruta: str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I.C. Brătianu – Piața Ștefan cel Mare – Str. Eroilor – Piața Unirii.

Momentul inaugural, la nivelul Facultății de Teologie Greco-Catolică a fost marcat și prin rugăciune, în capela „Sf. Iosif” din incinta Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, din Piața Cipariu. În prezența studenților și a cadrelor universitare, a fost celebrată o slujbă Te Deum, cu participarea Corului Schola Cantorum al Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, dirijor Radu Mureșan. Celebrarea a fost urmată de o întâlnire în sala de conferințe alăturată capelei, Aula „Fer. Cardinal Iuliu Hossu”. Au participat, atât la rugăciune, cât și la momentele de comuniune, pr. Cristian Barta, decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică și vicar general al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș împreună cu rectorii Seminariilor Teologice eparhiale, directori de departamente, profesori, îndrumători, studenți din Blaj, Oradea și Cluj-Napoca.

Pr. Marius Furtună, rector al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, moderator și gazdă a evenimentului, a adresat un călduros salut celor prezenți, remarcând un motiv de bucurie, faptul că, pentru prima dată după 1989, contextul aniversării centenarului UBB a reunit la Cluj-Napoca cele trei Departamente ale Facultății de Teologie Greco-Catolică, Blaj, Oradea și Cluj. Au urmat alocuțiuni, mai întâi pr. decan Cristian Barta a amintit de comuniunea care a existat mereu între cele trei departamente ale FTGC, dar și nevoia acestui moment de întâlnire, care e un semn vizibil al acestei comuniuni. Părintele a urat bun venit studenților, reamintind structura celor trei Departamente al FTGC, fiecare departament având specializarea Teologie Pastorală la nivel licență. „Clujul mai oferă Teologie Didactică și Teologie Asistență socială, apoi există programele de masterat: în Teologie Biblică la Cluj, în Fundamentele identității creștine europene la Oradea și în Teologie Pastorală la Blaj”.

A mai adăugat: „În pofida situării geografice în trei locații diferite formăm împreună o comunitate a profesorilor, a studenților și, ceea ce ne unește este de fapt credința, voința de a aprofunda adevărurile credinței, pasiunea pentru adevăr, pentru cercetare, și, sper să ne unească și dorința de a ne perfecționa, de a ne apropia mai mult de Dumnezeu, pentru a da o mărturie credibilă despre Mântuitorul nostru Isus Cristos în societatea în care trăim”. Pr. Cristian a îndemnat profesorii să își pună sufletul în activitatea de la catedră, în activitatea de doctorat, iar pe studenți, să studieze cu pasiune, însoțind studiul cu momente de rugăciune, de intimitate cu Dumnezeu. A transmis, îl încheiere, salutul și binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major și Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică și, totodată, cancelarul Facultății de Teologie.

În numele dublei subordonări, față de Universitatea Babeș Bolyai și față de Corul Episcopal, a fost poftit să ia cuvântul pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic de la Oradea. Părintele rector a citat din constituția pastorală privind Biserica în lumea contemporană – Gaudium et Spes, conform căreia „Biserica are datoria permanentă de a cerceta semnele timpurilor și de a le interpreta în lumina Evangheliei, astfel încât să poată răspunde într-un mod adaptat fiecărei generații la întrebările asupra sensului vieții”. Ca urmare, a subliniat starea paradoxală a lumii contemporane: civilizată și totuși marcată de sărăcie și analfabetism, o lume în care se exercită simțul libertății, dar în care apar tot mai multe forme de aservire socială și psihică, o lume a comunicațiilor, dar în care se manifestă însingurarea și se pierd valorile.

S-a referit apoi la recenta vizită la Blaj a Sfântului Părinte, Papa Francisc și la beatificarea Episcopilor martiri, eveniment care „a pus Biserica Greco-Catolică din România în situația de a medita la rolul pe care l-a avut de la începutul existenței sale pentru poporul român, și nu numai. Biserica, far al umanității, este nevoită să își actualizeze potențialul și metodele pentru a ilumina din nou poporul lui Dumnezeu și societatea actuală”. Pr. rector a încheiat cu o încurajare la încredere în Dumnezeu, la a se recâștiga speranța „care i-a ținut în viață pe Fericiții Episcopi martiri în celulele închisorii”, speranța că Biserica Greco-Catolică nu va fi lăsată să moară cum nu a fost lăsată nici în catacombe. „Dumnezeu continuă să lucreze în, și prin Biserica noastră, iar faptul că noi credem în cuvintele lui Isus: «Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă împărăția» (Lc 12,32), este un semn de putere și un semn de umilință față de cuvântul Domnului, care lucrează prin noi. La acest nou început de drum nu doresc altceva decât să fim capabili să ne umilim în fața planului Domnului, pentru ca El să ne poată copleși cu darurile Sale, cu umilință să învățăm în fiecare zi să fim ucenicii Săi.”

A urmat pr. Anton Rus, director de Departament FTGC la Blaj, care a dorit să împărtășească experiența personală, o „dilemă teologică” a cărei rezolvare a căutat-o pe parcursul mai multor ani: „În religie, în credință, oare cât trebuie să mă implic cu gândul și cât cu inima?” A mărturisit că a pornit de la inimă, prin devoțiunile la care participa în localitatea natală, apoi, în timpul studiilor teologice la Roma, a traversat o etapă în care predomina rațiunea, pentru a reveni: „în ultima vreme am descoperit dimensiunea inimii în Teologie. Totul a plecat de la cursul de Omiletică, disciplină care tratează despre arta de a predica. Acolo se precizează clar că predica are misiunea de a convinge mintea și de a mișca inima. Predica se adresează minții și inimii, adică omului întreg”. „Tot mai mult am înțeles că noi nu îl predicăm pe Cristos doar unor creiere, ci și unor oameni cu inimă. Am început să pun inimă în tot ceea ce fac, studenții au început să mă îndrăgească, am devenit eu însumi îndrăgostit de Teologie”. A încheiat repetând cu tărie: „nu poți face nimic durabil fără pasiune și fără entuziasm”.

A mai luat cuvântul Ionuț Popescu, profesor de filozofie la Departamentul Oradea, care a îndemnat la bucurie, a invitat ca bucuria de a fi creștini să-i călăuzească pe studenți în noul an universitar. Din partea studenților, Livia Târziu a exprimat gânduri de recunoștință, speranță și îndemn. Și-a invitat colegii la rugăciune „pentru deschiderea inimilor noastre, pentru ca viața noastră să fie o mărturisire a lui Dumnezeu și să putem răspunde chemării Sale. Vă invit să ne fim sprijin unii altora, ca și colegi, în acest an universitar și vă doresc un an bun, cu bucurii, împliniri, note bune și mult succes!”, a încheiat studenta. În continuare, pr. rector Marius Furtună a oferit studenților detalii organizatorice și legate de programul de studii, de formalități legale, practic s-a trecut la derularea efectivă a unui nou an universitar, în lumina privirii, a prezenței și a binecuvântării lui Dumnezeu.