Duminică, 2 octombrie 2022, Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a anului universitar la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, în Biserica Seminarului, ,,Sfântul Gheorghe”, din Oradea.
La Sfânta Liturghie, alături de Preasfințitul Virgil Bercea au celebrat Părintele Vicar Antoniu Chifor, Părintele Horea Pop și Părintele Paroh Florin Bode, profesori în cadrul Facultății de Teologie din Oradea, Părintele Rector Anton Cioba și Părintele Vicerector Alin Vara, Părintele Administrator Antoniu Suciu, Părintele Eduard Roman și Părintele Arhidiacon Grațian Guiaș.
Plecând de la pagina Evangheliei din Duminica 19 după Rusalii (a Predicii de pe câmpie), în cuvântul de învățătură adresat studenților, părinților și profesorilor, Preasfințitul Virgil a subliniat importanța ,,regulii de aur” în viața de zi cu zi, pe care această Evanghelie ne-o prezintă: ,,Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea”, adresând îndemnul Mântuitorului: ,,Faceți bine vrășmașilor voștri”. Acesta este un mod de a privi lumea ,,cu ochii lui Dumnezeu”. Astfel că, ,,pe cei ce ne fac rău, noi trebuie să-i privim cu ochii Domnului și atunci atitudinea noastră față de ei se schimbă”, reușind să facem întotdeauna binele. Tot astfel, ,,preoții noștri și formatorii voștri, sunt constant și întotdeauna milostivi cu voi. Dacă reușiți să înțelegeți acest lucru și în acel moment când credeți că sunteți nedreptățiți, ei tot cu milostenie s-au comportat în raport cu voi. Pentru binele vostru, pentru ca voi să creșteți și să deveniți în Domnul. Să devenim! Fiecare dintre noi mergem pe acest drum al vieții și încercăm să devenim, să ne transformăm în Domnul și această transformare nu se încheie la un moment dat, ci este pentru toată viața”.
La finalul Sfintei Liturghii, înainte de binecuvântarea finală, domnul Ionuț Popescu, director al Departamentului Oradea din cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică, a ținut să mulțumească, în numele întregului corp didactic și studențesc, Preasfințitului Virgil Bercea, care ne-a onorat cu prezența sa și în acest an. Totodată, domnul director a transmis un mesaj scurt și profund studenților și profesorilor pentru noul an universitar, printr-un citat din Lucian Blaga: ,,Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura. Ce înseamnă acest zbor și ce înseamnă aceste pene vom descoperi în acest an universitar”.
În încheierea discursului domnului director, Preasfințitul Virgil Bercea și-a exprimat bucuria ,,pentru faptul că suntem împreună” și dorința ca, prin formatori și profesori ,,să vă crească aripile, pentru a putea să zburați către cer. Acolo este ținta noastră”.
Comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic ,,Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea dorește să mulțumească, în mod special, Preasfințitului Virgil Bercea, pentru grija purtată în fiecare an comunității Seminarului și Facultății de Teologie. Totodată, dorim să înlăturăm orice barieră spațio-temporale și să mulțumim tuturor preoților, formatorilor și profesorilor care au modelat pe parcursul timpului sute de oameni după voința lui Hristos. Mulțumim tuturor studenților și seminariștilor, care fac sau au făcut parte cândva din comunitatea noastră și prin care comunitatea noastră s-a transformat, a devenit o comunitate în Dumnezeu. Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim tuturor părinților, pentru că vocația se sprijină în familie. Mulțumim acestora pentru că și-au sprijinit, educat și format copiii să îl urmeze pe Hristos.
În acest început de an universitar, în care conflictele sunt la tot pasul în lume, vă propun să medităm puțin asupra a ceea ce ar trebui să-I cerem lui Dumnezeu în contextul unei Facultăți de Teologie. Să păstrăm rădăcina euharistică a modului nostru de gândire. Heidegger a spus că denken înseamnă ,,a gândi” și danken înseamnă ,,a mulțumi”. Gândirea creștină este tocmai aceasta: recunoașterea suveranității Cuvântului care ne este dat din dragoste. Să redescoperim această oază de gratuitate, să o păzim, pentru ca astfel Cuvântul să-și dezvăluie potențialul. Este o atitudine cu atât mai necesară în această perioadă, în care cuvintele rătăcite, în loc să păzească Biserica, încearcă să o lovească.
Andrei ALEXA,
Anul IV
Sursa: egco.ro